Barnsidan - En helt vanlig lördag
Meny

Runda arkivet > Krönika > En helt vanlig lördag

En helt vanlig lördag

Publicerad: 2004-01-12
Det är runt midnatt har just gått och lagt mig då jag börjar tänka på dagen som har varit.

Vaknar av ett dada Marcus har vaknat, tittar på klockan, halv sex…det är inte sant! Kunde inte han sovit lite längre..? Jag vill inte stiga upp men måste, Hanna sover ju i samma rum och det är ju lugnast om dom stiger upp en och en.. Skyndar mig att ta upp Marcus och i samma stund vi har klivit över tröskeln ut ur rummet så hör jag heeeeeej!... Hanna är vaken.

Jaha här är man klockan är strax efter halv sex och både ett och tvååringen är vakna.. och bägge lika hungriga…ska jag mata dom i kors.. eller ge dom varannan sked gröt.. göra en dubbel portion gröt..? Hanna äter själv.. men jag vill nog mata henne på morgonen för annars åker jag på att bada henne i denna arla morgonstund (hon kladdar ju så..) och det har jag ingen lust med..

Gör i ordning gröten åt dom små då hör jag Maaaaaaaaaamma Elias kastar ner saker på mig. Drar en djup suck…klockan är inte ens sex.. och ALLA är uppe.. har dom ingen folkvett dessa små…studsa upp som pingpong bollar...innan dagen knappt har börjat?

SLUTA BRÅKA!!!!…tänk på alla tomtenissarna som lyssnar efter snälla barn.. försöker jag i samma stund rusar Elias ut ur rummet med fyraåriga Johannes efter sig.. han tog min bil.. skriker Johannes.. Elias låssas inte fatta någonting och står med händerna bakom ryggen. Ge den till honom NU.. säger jag och känner att jag inte har någon vidare lust att medla mellan dom, jag sitter ju och matar två. Kom och ät frukost nu säger jag tilll bråkstakarna.

Näää...ropar dom i korus.. vi ska titta på barnprogram.. nu var dom minnsan såta vänner.. Det är ju lördag så vi har ju inte bråttom någonstans.. dom äter väl när dom blir hungriga. Sitter i köket när det brakar lös i vardagsrummet.. dom vill ju inte titta på samma barnprogram...

Tänker att nu får dom försöka att lösa det här själva...jag sitter ju och matar två.. det blir ju för många avbrott annars.. gröten hinner ju kallna.. Bråket fortsätter…måste ut och titta så att dom inte slår ihjäl varandra.. reser mig och gör ett stort misstag.. för när jag kommer tillbaka har Hanna nått gröt tallriken…och så åker jag på att bada henne.

Sitter på toastolen Hanna i badet och Marcus i knät.. skrikandes.. han vill ju också bada.. men det är ju inte så lyckat att ha Hanna och Marcus i badet samtidigt.. Hanna har Downs Syndrom och kan vara lite oförsiktig med lillebror ibland.. Ni får vänta på frukosten säger jag till bråkstakarna. Jag badar Hanna.

JAG VILL HA FRUKOST NU!.. säger Johannes med den trotsigaste min han kan åstadkomma.. jag kan inte just nu…du får vänta en stund lilla gubben, säger jag med den lenaste röst jag kan åstadkomma. Men det hjälper inte…vrålet har redan börjat…klockan är inte ens kvart i sju på morgonen och jag känner att jag ska nog skicka ungarna till månen tur och retur.. och varken skola eller dagis har dom idag.. kära måndag morgon kom snabbt!

Så småningom är alla mätta och påklädda utom jag.. har fortfarande nattlinne på mig.. klockan är ju strax efter åtta och jag känner att den här dagen kommer att bli lång. Ställer mig i duschen med två små hängandes över badkarskanten.. dom vill ju också bada.. duschar snabbt som attan..

Jaha.. alla klara och nöjda.. ska vi gå ut före eller efter lunch.. dividerar jag med mig själv.. efter lunch tror jag.. då kan vi vara ute lite längre.. eftersom vi inte behöver gå in och äta efter ett par timmar.. mellanmål kan dom ju äta ute.. får väl ta med mig bananer….

Marcus har lagt sig för att sova.. nu när klockan är ca 10..han är ju bara ett år.. så han behöver det. Tycker nu att jag får ett litet andrum nu när han sover.. för det är ju ett evigt passande så att inte Hanna går på Marcus hela tiden.. det går ju inte lämna dom två ensamma ..inte ens en bråkdel av en sekund.. Marcus kan inte riktigt försvara sig mot Hanna..

Hanna o Marcus bråkar.. Johannes och Elias bråkar.. vem ska jag bråka med? Har inte ens en gubbe jag kan bråka med.. får väl ge deras pappa en åthutning sen när han kommer på sina sällsynta besök.. ja det låter bra! Skämt o sido.. jag får väl samla krafter och hålla mig lugn.

Lunchen avklarad.. och köket ser ut som ett bombnedslag.. städar sen.. måste ut med ungarna innan dom river lägenheten.. Jaha.. vem ska jag ta först och klä på.. vem ska få svettas mest?.. önskar innerligt att det vore sommar.. då är det ju bara ta dom, det dom i princip står och går i.. men det är ju December.. så det är ju overaller som gäller.

Två högröda ungar sitter i vagnen.. En har redan gått ut och så var det Johannes kvar.. en trotsig liten sk*tunge som inte vill klä på sig.. snälla Johannes du är ju fyra år.. en stor kille försöker jag… funkar inte. Försöker klä på en lealös Johannes han väger ju ett ton så svetten lackar på mig.. försöker hålla koll på Hanna o Marcus i vagnen… jajamenssan…det bråkas där också.. tar och lyfter ner Hanna.. så att jag kan klä på Johannes som ligger på golvet.. när jag är klar med honom.. då reser han på sig och säger.. jag går ut och väntar med Elias. Hur lugnt som helst.. Han bara driver med mig.. den lilla sk*tungen. Tur att man älskar dom så innerligt.

Bara jag kvar.. trodde jag. Medan jag hade varit upptagen med Johannes.. då hade Hanna klätt av sig rubbet.. hon var helnäck.. Det är bara att klä på henne igen…men det vill inte hon… så det är galltjut där med… Så småningom är vi ute alla fem och jag bara känner med hela mitt hjärta att nu ska jag minsann skaffa en barnflicka.. jag ska ta mig råd.. en som hjälper mig på mornarna.. Fast när vi varit ute en stund så rinner tanken ut i sanden (..snön) jag fixar det själv… det är ju inte såhär varje dag (eller är det?)

Ute är alla sams.. det leks och stojas.. vi är ute några timmar innan det är dags att gå hem.. det är ju kvällsmat, bollibompa och bad som gäller.. för alla fyra. Lagar kvällsmaten… ungarna är faktiskt sams.. kors i taket.. Kom och ät!

Elias och Johannes sätter sig mittemot varandra.. och jag har dom två yngsta på varsin sida om mig. Matar Marcus samtidigt som jag äter själv.. Hanna äter själv.. men från min tallrik.. inte sin egen.. Dom stora pojkarna börjar sparka varandra under bordet.. NU FÅR DET VARA NOG!!!! Ge sjutton i varandra och ät upp maten! skriker jag. Marcus blir rädd och börjar gråta.. Hanna reagerar med att slänga sin tallrik i golvet så att makaronerna skvätter och Elias och Johannes skriker samtidigt: DET VAR INTE JAG SOM BÖRJADE. HAN SPARKADE FÖRST!

Ja vad gör man? Tar ett djupt andetag tröstar Marcus, ger Hanna en ny portion mat och försöker muta pojkarna att hålla sams. I alla fall över maten… Sen kivas det över vem som ska bada först…sen vem som ska välja saga.. Hanna åker i säng först..ca 19.30… hon somnar bums.. Marcus vid 20.00.. han somnar också bums.. Vildingarna får vara uppe till 21.00…. innan har vi läst saga som JAG valde (kortast möjliga.. givetvis)…och faktiskt så lägger dom sig utan protester..

Så sitter jag där i köket…det är lugnt…inte ett ljud bara barnens snarkningar hörs.. Börjar med tvätten.. tar ur en maskin, hänger, viker tvätt, städar undan alla leksaker. Diskar.. Klockan är snart 22.00. Hinner att plugga en stund, läser data och vi har prov snart. Sitter tills klockan nästan slår midnatt - dags för mig att sussa också.

En kompis SMS'ar till mig och undrar om jag är vaken.. Jag ringer upp. Hon frågar om allt är OK om det har hänt något speciellt.. nädå…allt är precis som vanligt! Det har varit en helt vanlig lördag :)

Skrivet av: Sirpa
Hej! Är ensamstående mamma till 5 barn varav 4 bor hemma, den äldsta, Petri 24 år, är ju vuxen och har flyttat hemifrån. Dom andra barnen är Elias 12 år,Johannes 8 år, Hanna 7 år och Marcus 5 år. Det är Hanna som är mitt hjärtebarn,hon föddes med Av-Commune opererad 27/4-01,när hon var dryga 3 månader. Hon har också Downs syndrom.En riktig vilding!!!


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Theresa Wall (2004-02-19 17:00)
Betyg: 5
Jag imponeras verkligen av dig.... Att du orkar... Otroligt bra skrivet. Dina barn har tur!
Pernilla Lagerquist (2004-01-16 21:51)
Betyg: 5
Den ensamma mammans lördag.. Underbart skrivit. Du fångar dem alla... Så när de äntligen sover.. Undrar man de är ju så underbara... hur har man någonsin kunnat vara arg på dem ???


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook