Barnsidan - Stina Brandin om sin nya bok med interaktiva frågor
Meny

Intervju > Stina Brandin om sin nya bok med interaktiva frågor

Stina Brandin om sin nya bok med interaktiva frågor

Publicerad: 2018-08-23
I den här intervjun får vi träffa Stina Brandin som nyligen kommit med en bok som vänder sig till de yngre barnen med många interaktiva frågor som stimulerar barnets nyfikenhet och fantasi.

Hej Stina! - Berätta lite om din bakgrund och ditt författarskap

Jag är född -85, gift och mamma till två små guldklimpar. Jag är utbildad lärare och arbetar sedan flera år tillbaka med barn. Mitt intresse för att skriva har alltid varit stort och kombinationen av bl.a. just dessa komponenter; intresset för barn och deras utveckling samt det skrivna ordet, resulterade i min första förlagsutgivning 2015 "Finns det chokladpraliner i himlen" (recension här på barnsidan (reds anm.)).

I juli i år släpptes min andra barnbok; Skuttis - Det stora morotskalaset.Vad är det för bok?

I den här boken, som vänder sig till barn i åldrarna 1-3 år, inbjuds lyssnaren till en berättelseform med interaktiva frågor som skapar en delaktighet hos barnet och den som läser sagan genom alla de tankar och funderingar som frågorna väcker.

I handlingen får läsaren följa med Skuttis på en promenad genom den lilla staden. Genom frågor och svar längst vägen är tanken att man ska försöka klura ut vart Skuttis egentligen är på väg.

Hur fick du idén till boken 'Skuttis - Det stora morotskalaset'?

Jag vill i första hand förmedla en rolig och glad bok som, förutom att den kan bidra till en skojig lässtund, också kan bidra till de yngre barnens språkutveckling genom att stimulera barnens förmåga till enkla och grundläggande boksamtal. Det tycker jag är viktigt.

Genom bokens upplägg med interaktiva frågor bjuder boken in barnet till sagan och gör dem på så vis mer delaktiga i själva berättelsen. Frågorna skapar inte bara nyfikenhet, utan öppnar även upp för fantasi och samtal mellan läsaren och barnet.

Hur är det att jobba tillsammans med en illustratör som ska sätta bilder till dina ord och den berättelse du vill förmedla?

Min illustratör Hedvig Wallin gör otroligt lättsamma, glada och fantasifulla illustrationer. Det har varit fantastiskt roligt att få samarbeta med henne! Vi har haft fin kontakt under hela processen och har tillsammans bollat idéer fram och tillbaka. Jag vill att man skall bli glad av att läsa boken, och det tycker jag Hedvig har lyckats framhäva genom sina härliga illustrationer. För vem blir inte glad av att se Skuttis!

Vem ska läsa den?

Boken vänder sig till åldrarna 1-3 år, så det är en perfekt bok att läsa som småbarnsförälder, mor -eller farförälder. Låt det bli en mysig och rolig lässtund för alla goa barn- och barnbarn där ute i vårt avlånga land :)

Kommer det fler böcker om Skuttis?

Det vet man aldrig, Skuttis kanske Skuttar iväg på nya äventyr :)

Titel: Skuttis - Det stora morotskalaset
Författare: Stina Brandin
Illustratör: Hedvig Wallin
Antal sidor: 28
Tänk läsarålder: 1-3 år

Köp på adlibris


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook