Barnsidan - Matteos allergi blev en bok
Meny

Intervju > Matteos allergi blev en bok

Matteos allergi blev en bok

Publicerad: 2018-10-04
I denna intervju möter vi Rebecca Byron Lohk som författardebuterar med en barnbok om allergier. Boken heter "Det är blä för mig" och är en bilderbok som bygger på egna erfarenheter av att ha ett barn med svår födoämnesallergi.

Vad kul att få intervjua dig! Först kan du väl berätta lite mer om dig och hur du blev författare?

Jag har alltid älskat att hitta på egna berättelser, mycket mer än att högläsa andras barnberättelser. Jag har på min fritid försökt att få till att skriva och redigera och göra research och har då skrivit om ämnen som ligger mig nära. Jag har egentligen 4 manus till på mitt "skrivbord", alla i lite olika skick men berättelsen, som nu blivit bok, "Det är blä för mig!" är egentligen den mest allvarliga berättelsen jag skrivit. Även den som ligger mig varmast om hjärtat.

Vår yngsta son föddes med svår födoämnesallergi. Vi hade en hög inlärningskurva om allergier, hittade på vardagsknep för att säkra vardagen och informerade ständigt de runt om oss och de som blev en del av vår sons vardag om hur man hjälper en allergiker med anafylaxi, hur man behöver ändra vissa rutiner och inte minst hur man är en bra kompis. Det är ett dolt handikapp som inte nämnvärt synliggjorts, man är fysiskt och psykiskt frisk men man lever varje dag med ett hot om att man kan bli dödssjuk. Och det fort. Vi fann ingen barnlitteratur som förklarade vad allergier är för något, ingen om att de är små superhjältar men som kan bli beroende av att andra vet vad man gör om man får en allergisk chock. Av samlade kunskaper och viss frustation blev "Det är blä för mig!" till. En faktabok om allergier för barn, blandad med en storyline.

Till vardags är jag medgrundare och partner på ett företag som arbetar med kompetensförsörjning inom operations. Jag har 3 älskade barn och tillsammans med dem och min man bor vi i centrala Stockholm. Vi blev nyligen med en efterlängtad valp. En allergivänlig ras och en riktigt glädjespridare.

Grattis till boken!

Tusen tack!

Hur har den tagits emot? Vad har du fått för reaktioner?

Den har precis släppts men jag blev väldigt berörd dagen den släpptes av att jag fick så många privata meddelanden om hur viktig denna bok är. Vuxna personer och många ifrån mitt professionella nätverk som berättade om svåra allergier från barnsben och hur det har påverkat dem främst i det sociala rummet och hur de lärt sig förekomma omgivningen med för dem livsviktig information kring mat och ibland sett till flygrum etc.

Sedan nämndes boken i en krönika före boksläppet av en chefredaktör som hade läst eller ögnat igenom alla debutanters alster, han skrev att han önskade att denna bok hade funnits när han var liten. Att få veta att det är ok att vara allergisk. Det blev jag väldigt glad av att läsa. Det är hela budskapet.

Vem ska läsa den här boken tycker du?

Boken är skriven för barn med allergi, deras syskon, förskolekompisar, kusiner mfl. som vill veta mer om allergier och vad som händer i kroppen vid en allergisk reaktion, och hur man då är en bra kompis.

Hur mår Matteo nu, upplever ni att han är begränsad av sin allergi?

Mycket handlar om hur man förhåller sig. Vi upplever inte det. Vi har aldrig begränsat hans värld från vårt håll heller.

Matteo mår finfint, det som skiljer honom från många andra är att han alltid bär med sig en ryggsäck med akutmediciner. Den måste han alltid komma ihåg. Även om den följer honom överallt är det ett stressmoment att eventuellt glömma den någonstans, som på gympan eller i parken. Som barn blir man tidigt oundvikligt medansvarig för sin säkerhet kring detta. Vilket min erfarenhet är att det bygger en oerhört fin empati och tolerans för andras behov av att själv ha ett dolt handikapp. Det är lite av en superpower dessa barn får.

Vad är dina bästa råd till anhöriga och vänner till de som har barn med svår allergi?

Dela kunskap, ju mer kunskap vi har ju mer inkluderande och trygga blir vi. Och gör allergin synlig. Vi måste veta var akutmediciner finns och vem som är allergisk mot vad. Det är livsviktigt och högst inkluderande.

Finns det några klassiska misstag många gör?

Om du menar kring hur man agerar kring andras allergier så kan vi ibland diskutera att vissa försöker begränsa istället för att ta reda på fakta. Matteo får ibland inte äta något han vet att han tål för andra blir osäkra. De flesta vårdnadshavare är ett sms bort, skulle man vara osäker.

Tänker du skriva fler böcker nu?

Jag har en plan på det. Samt att försöka nå ut med de alster som inte ännu blivit antagna.
Men jag har även ett jobb som är riktigt roligt och fyller min arbetsdag. Det får bli när tid finns.

Vad är det svåraste med att författa böcker till barn?

Jag älskar det. Det roligaste är att det inte finns några regler. Det är som att springa barfota. Det svåra är att tvätta sin text. Det känns mer som ett ihållande regn :D

Har du något tips för de som drömmer om att bli författare?

Skriv om sådant du brinner för eller starkt kan relatera till. Vare sig det är humor eller fakta. Det som ligger en nära är man oftast bra på. Samt var tålmodig. Jag har fått flertal refuseringsbrev men var extra ihärdig kring detta manus.


Om boken "Det är blä för mig"

Det är blä för mig! är en bok för alla som har eller känner någon med astma eller allergier, och för den som undrar vad som händer i kroppen när någon får en allergisk reaktion. I boken får vi följa Matteo en helt vanlig dag, en dag som plötsligt kan bli en helt ovanlig dag.

Läsaren får också ta del av en hel del vardagsknep som är bra för allergiker, som till exempel att göra en bordscheck inför varje måltid.

Bild ur boken 'Det är blä för mig', illustratör Laura Di Francesco

Köp på adlibris (eller andra ställen som säljer böcker)

Författare: Rebecca Byron Lohk

Illustratör: Laura Di Francesco

Antal sidor: 40

Tänkt läsarålder: 6-9 år

Utgiven: sep 2018 av Lindskogs förlag

Rebecca Byron Lohk är mamma till en son som har svår allergi. För honom kan att äta fel mat vara förenat med livsfara. Hon går därför aldrig någonstans med sin son utan hans ryggsäck som är försedd med adrena­lin­sprutor och allergimediciner. Till vardags arbetar Rebecca som chefsrekry­terare. Hon är även en av grundarna av barnkalassajten www.kalasdags.se.


Laura Di Francesco är född och uppvuxen i Rom där hon även utbildade sig som deko­ratör och bildkonstnär. 2008 flyttade hon till Sverige där hon sedan dess arbetat som frilansande illustratör, bland annat för Lindex. Hon har tidigare illustrerat barnböcker utgivna i Italien och Spanien.

Köp boken på adlibris


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här


Författare: Rebecca Byron Lohk

Illustratör: Laura Di Francesco

Antal sidor: 40

Tänkt läsarålder: 6-9 år

Utgiven: sep 2018 av Lindskogs förlag

Rebecca Byron Lohk är mamma till en son som har svår allergi. För honom kan att äta fel mat vara förenat med livsfara. Hon går därför aldrig någonstans med sin son utan hans ryggsäck som är försedd med adrena­lin­sprutor och allergimediciner. Till vardags arbetar Rebecca som chefsrekry­terare. Hon är även en av grundarna av barnkalassajten www.kalasdags.se.


Laura Di Francesco är född och uppvuxen i Rom där hon även utbildade sig som deko­ratör och bildkonstnär. 2008 flyttade hon till Sverige där hon sedan dess arbetat som frilansande illustratör, bland annat för Lindex. Hon har tidigare illustrerat barnböcker utgivna i Italien och Spanien.

Köp boken på adlibris
Ännu mer i 'Intervju'
» 40-årskrisen ledde Sanna till Mästertjuvarna
» "Skönlitteratur är helt magiskt"
» Margaretas saga med celiaki i huvudrollen
» De uppdaterar klassikerna till moderna sagor
» Fantasy - från nördigt till mainstream
» Alla pratar om språkutveckling - men vad är det?
» Mattias Lönnebo om rollspel nya boken Dryader och Demoner
» Siri Pettersen berättar om nya boken Bubblan och avslöjar nyhet om en ny fantasyserie!
» Matteos allergi blev en bok
» Stina Brandin om sin nya bok med interaktiva frågor
» Modern musik och roliga videos som boostar barnen med kunskap
» Petra och Johanna guidar barn och föräldrar i sociala medie-landskapet
» Möt Matpiraten Jannicé
» Anna skrev en barnbok om att ha ADHD
» Malin Wollin om nya boken 'Till min dotter'
» Martin startade Team Addison
» Tre år för att få diagnos
» För att alla barn är uni(ka)
» Drabbad av en förälders värsta mardröm - det blev bra ändå
» Intervju med Markus från Learning Lemmings


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook