Barnsidan - Från fanzine till förlag via Feministiskt Initiativ
Meny

Intervju > Från fanzine till förlag via Feministiskt Initiativ

Från fanzine till förlag via Feministiskt Initiativ

Publicerad: 2010-02-12
Det finns många sätt att förändra världen till en bättre plats för kvinnor och män, flickor och pojkar, lika och olika. Karin Salmson har provat många.

Karin Salmson har ända sedan tonåren varit aktiv feminist och jobbat med jämställdhetsfrågor och genus på flera olika sätt. Som artonåring gav hon ut gratistidningen Plebs och jobbade sen på Aftonbladet i en del år. Hon har varit med och skrivit de smått legendariska böckerna Uppdrag: Mamma och Uppdrag: Familj och hon var med och startade upp Feministiskt Initiativ. Nu har hon startat ett bokförlag som ger ut böcker med genusperspektiv.

Hej Karin, hur kommer det sig att du startat Olika Förlag?

Jag startade faktiskt Vilda förlag 2007, samma år som Olika startades av Marie Tomicic. Eftersom vi bara såg fördelar med att gå samman så gjorde vi så i höstas. Vi tror båda på behovet av en medvetenhet från förlagens sida om vilka värderingar man förmedlar rörande sådant som könsroller. I grunden var det mina egna behov som förälder som triggade mig att starta förlag.

Förklara er slogan "Barnböcker ut & in - ut med stereotyper - in med möjligheter!"

Vi vill vända ut och in på föreställningar och busa lite, men det betyder också att våra böcker är så bra att de åker ut och in ur bokhyllan, eller väskan om man har våra bilderpocket.

Stereotyper förminskar både vår bild av verkligheten och är inte ens rättvisande, vi vill ge alternativa bilder som ger barn och vuxna nya möjligheter för både identifikation och förståelse.

Hur tror du genusmedvetna barnböcker kan göra samhället och världen mer jämställd?

Jag tror att de bilder vi har runtomkring oss är viktiga, de är en del av det regelverk som normer fungerar som. Jag tror också att det är viktigt för alla att kunna känna igen sig för att känna sig likvärdiga. Heter man till exempel Samira och inte ser inonordisk ut och alltid läser om Lisa, eller ännu oftare Kalle, så upplever man sig som avvikande och inte lika självklar.

Jag tror att det motverkar de värderingar som säger att vi alla är lika och ska ha samma rättigheter och förutsättningar, så länge man inte upplever det handlingsutrymmet så är det bara ord och demokratin haltar således. Ett långt svar ... men så klart gör inte en bok all skillnad, jag ser att vi mer hela vår utgivning blir en del av en positiv process.

Berätta om någon av vårens böcker och varför du väljer den

Oj vad svårt! Jag väljer då att lyfta "Hjälte med hjärta". Vi har länge gett röst och bild åt starka flickor, till exempel via Pippi, men det är lika viktigt att visa pojkar i bredare roller.

Hjälten i boken är förvisso en pojke, men en pojke som tar hand om sitt lillaysyskon och har modet att visa känslor och uttrycka rädsla.

Är det någon annan av era böcker som du känner lite extra för?


"Gabriellas resa - i skuggan gömmer sig solkatterna" är en fantastisk bok tycker jag, den lyckas med konstycket att berätta om det allra mörkaste utan att bli socialrealistisk, kletig eller för dyster. Man blir ledsen, men känner ändå förtröstan.

Det är en viktig bok. Sedan tycker jag att vår serie om "Isporten" känns viktig, det är kapitelböcker där både flickor och pojkar gestaltas nyanserat i kombination med spännande äventyr.

Hur får man tag på era böcker?
Via vår hemsida, all internetbokhandel och en del vanliga bokhandlare runt om i landet. Som med de flesta andra böcker alltså.

Skriver du fortfarande böcker själv?
Ja, fast just nu är det lite lidande för jag jobbar så mycket med att ge ut andras böcker, vilket är roligt på ett annat sätt. Men i höstas utkom jag med två titlar på Ikea, vilket är roligt för de böckerna har förstaupplagor på 100 000 och når hela världen. Min senaste bok kom nu på Studentlitteratur och är en metodhandbok för stödgruppssamtal, "Hela människan-hjulet - en samtalsmodell för livskunskap och känsla av sammanhang".

Du har ju skrivit mycket om feminism och jämställdhet, ja... ända sen du var tonåring om jag förstår det rätt. Hur tycker du debatten och samhällsklimatet förändrats under åren?

Det är en klurig fråga. För å ena sidan finns en större acceptans för att man talar om de här sakerna, men å andra sidan är många "trötta på tjafset" och vill bara vara ifred och inte ifrågasättas. "Tjafset" handlar ju i grunden om mänskliga rättigheter, så jag kan inte riktigt förstå den inställningen.

Man kan också se att i och med Feministiskt Initiativ blev det också mer legitimt att förlöjliga både feminism och feminister, och en linje blev tydlig i samhällsklimatet: Lika lön - javisst, ifrågasätta könsroller, det "naturliga", eller att lyfta hbt-frågor - nej tack!

Sedan jag startade förlaget så har jag också förvånats över hur konservativ och ovillig kultursamhället är att arbeta med de här frågorna, att det kunde provocera så mycket att göra det vi gör som egentligen inte är så uppseendeväckande ut.

Jag måste ju fråga om det här med Feministiskt Initiativ. Du var ju en av de som startade upp i Skåne. Berätta mer, det måste varit en spännande tid!
Ja oerhört. När det var som bäst var det som frälsning, eller en upplyftande drog! Jag gick själv och tänkte att tänk om man bara kunde samla alla goda krafter som vill förbättra samhället ur ett jämställdhetsperspektiv, vilken skillnad det skulle göra om alla som vill åt samma håll drog tillsammans! Så berättade en vän att "samtal" fördes om att starta ett feministiskt parti och jag tyckte att med all den kunskap jag har och allt det ansvar det innebär att vara en del av samhället, förälder och människa så var det självklart att jag skulle ta chansen att vara med och påverka.

Men du har inte varit politiskt aktiv innan?
Nej. Men sa man tydligt att det här partiet skulle vända på alla maktförhållanden, man talade om folkrörelse och nedbrytande av interna hierarkier. Det var något som lockade mig. Så jag drog igång Fi i Skåne tillsammans några andra. Det första mötet hölls i Helsingborg och det var smockfullt och väckelsestämning och sedan växte det lavinartat och vi höll liknande fantastiska möten runt om i Skåne. Det var väldigt spännande och vi åkte med stor förväntan till årsmötet där vi skulle ta beslutet att bli parti.

Men du hoppade av och var väldigt kritisk då?
Ja jag väckte offentlig kritik. För väl där på årsmötet så insåg vi snabbt att det fanns olika agendor och mycket maktspel, vilket i sig inte skiljer sig från något parti. Skillnaden var kanske att vi var många ovana som aldrig tidigare varit aktiva, vilket borde varit styrkan, men det blev inte så. Jag fick en chock när jag såg maktspelet och manipulationen, min man gick faktiskt ut och grät för att det var så drabbande.

Själv samlade jag ihop ett antal voteringskort från folk som kände som jag och gick upp och protesterade, höll ett litet tal och lämnade partiet i affekt. Det tog mig över ett år att komma över faktiskt. Men man måste komma ihåg att det inte på något vis var värre än andra partier eller stora organisationer, jag var inte beredd utan tyckte att jag hade fått andra löften.

Men i valet sedan röstade jag på Fi ändå, för de står fortfarande för en av de viktigaste demokratifrågor som finns och jag brinner fortfarande för jämställdhet, så klart.

Blir det nåt feministiskt initiativ i valrörelsen i höst för din del?
Jag vet inte om jag skulle kunna engagera mig i Fi igen. Men jag upplever att jag jobbar för samma sak genom min förlagsverksamhet fast på en annan nivå. Det handlar ju i grunden om att ge alla individer friheten att utvecklas utan pålagda regler och mallar som i slutändan resulterar i sådant som till exempel olika lön på grund av kön.

Sedan tycker jag nu att miljöfrågorna är brännande viktiga, och det går utan tvekan att blanda dessa två viktiga perspektiv. Miljöfrågan ligger mig inte lika nära emotionellt, men jag har känt ett ansvar att delta och påverka där också. Utöver hur jag agerar själv så sitter jag i styrelsen för Klimataktion, en folkrörelse för klimatet. Därför känns det också viktigt och roligt att vi på förlaget ger ut miljömärkta böcker och tar ett ansvar som företag också.

Kanske kan man tycka att det är självklart, men vi är ensamma om att bara ge ut miljömärkta böcker och då behöver jag knappast påpeka att vi inte är det rikaste förlaget på marknaden..

Hur ser planerna ut för Olika förlag?
Dels så fortsätter vi att satsa på Bilderpocketformatet som gör att bra böcker blir tillgängliga för fler via pris och nya försäljningskanaler, till exempel har vi ett samarbete med Lindex där böckerna har sålts. Men sedan arbetar vi också med att öka närvaron i förskola och skola, där läroplanen är så tydlig när det gäller värdegrund, jämställdhet, mångfald etcetera.

Vår grundverksamhet är precis som för andra förlag att hitta och ge ut riktigt bra historier med fantastiska bilder, så det skiljer sig inte.

Det fina med att driva förlaget är ändå att se hur många det är som verkligen uppskattar det vi gör. Både föräldrar och pedagoger hör ju av sig och säger hur glada de är att vi finns, att de inte längre behöver ändra i böcker för att de ska bli läsbara och att det känns tryggt att oavsett vad de läser från oss så är de värderingar som förmedlas medvetna.

För det ska man ju ha klart för sig att alla böcker förmedlar värderingar - det är vi inte ensamma om - men det är ju inte så många som är medvetna om det.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet elva med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook