Barnsidan - Från mammaroll till författardebut
Meny

Intervju > Från mammaroll till författardebut

Från mammaroll till författardebut

Publicerad: 2004-03-15
Någonstans snubblade jag över en text som jag föll direkt för. Språket och berättelsen kändes äkta och väldigt humoristiskt. Till texten hörde också en webbadress som gick till supermamman.se.

Någonstans snubblade jag över en text som jag föll direkt för. Språket och berättelsen kändes äkta och väldigt humoristisk. Till texten hörde också en webbadress som gick till supermamman.se.

Jag blev nyfiken på vem denna supermamma var och skickade ett mejl till Hillevi. Det hela mynnade ut i en kort intervju som publiceras nu. barnsidan.se har fått tillstånd att publicera två av Hillevis krönikor, den första publiceras nu och den andra om någon vecka.

Berätta lite mer om Hillevi. Du är frilansskribent, är det en heltidssysselsättning?
Jag är en gammal kvällstidningsjournalist. Med betoning på gammal, för när jag skulle söka jobb nu igen efter mammaledigheten så sa en av mina tidigare arbetsgivare att de "inte såg någon framtidspotential i mig" och att de ville ha en som var "lite yngre och fräschare"... Jag är 38 år! Men om man nu inte vill dö när man är 38 då? Om man inte är redo att sitta i parken och mata duvorna? Så jag grubblade lite - och kom fram till att jag ska försöka starta eget och varva frilansarbetet med att skriva böcker. Om Gud vill och byxorna håller kanske det går ihop ekonomiskt.

Hur kom du på tanken att skriva krönikor?
Ja, det var ju en chock att gå från att vara rutinerad journalist till att bli mamma vid 37 års ålder. Så jag skrev de första krönikorna i rent terapisyfte. För att kunna garva åt mig själv mitt i eländet. Och så skrev jag för mina tjejkompisar som också just fått barn och kunde känna igen sig.

Är allt självupplevt?
Ja allt är i princip självupplevt. Men av rent stilistiska skäl har jag ibland stuvat om lite i handlingen. Så att det som kanske har tagit en vecka får inträffa på samma dag. Dessutom har jag skruvat till det mesta ett snäpp - så att det har fått en extra knorr.

När började du?
Jag började ganska omgående sedan Elliot, min son fötts. Han föddes i april 2003 och i juni satt jag och skrev på morgonen innan någon hade vaknat - och när ångesten över att vara Världens Sämsta Mamma var som störst.

Berätta om boken! Hur kom du på att du ville göra en bok?
Ja, det var inte alls meningen egentligen. Och i det längsta trodde jag absolut inte att det jag skrev var bra nog. Men efter ett halvår så visade det sig att min hemsida på nätet hade blivit något av en kultsida och det rasslade in hundratals mail från vilt främmande människor som krävde att det skulle bli en bok. På riktigt. Och till slut tog jag mod till mig och kontaktade några förlag.

Hur går man tillväga för att få en bok publicerad?
Jag vet inte hur man brukar göra, men jag ringde runt och sa precis hur det var. Att jag var en fuskmamma som skrivit dagbok på nätet och att många ville att det skulle bli en riktig bok. Och var de intresserade? Det var de nästan alltid - och jag skickade in ett smakprov på 20 krönikor, plus lite information om vem jag var. Det tog ett par månader, men sedan hörde TRE förlag av sig och ville ge ut boken!!! Jag höll på att svimma. Och nu kommer den ut i höst på Prisma förlag, under titeln "En fuskmammas bekännelser".

Vem hoppas du ska köpa boken?
Mammor och pappor framför allt. För är det något som småbarnsföräldrar behöver så är det att skratta. Men jag tror att även mormödrar och farmödrar kommer att skratta igenkännande. Jag har medvetet bett förlaget att inte göra boken för dyr, för att alla ska ha råd att köpa den. Helst hade jag velat skänka bort den - så att alla nyblivna föräldrar kunde få ett ex i den där påsen man får med sig från BB, ni vet.

Avslutningsvis: "5 snabba"
Dessa saker är viktiga för mig hemma (5 ord)
Hillevi: Vattenkokare, öronproppar, ögonbindel, dator, säng.

Så är jag på morgonen (5 ord)
Hillevi: Halvdöd men kreativ, kaffesugen och hungrig.

Jag/Hillevi sett ur mitt barns ögon (5 ord)
Hillevi: Mat, sömn, kärlek, tokerier och mer kärlek.

Rangordna dessa; Gud/Ödet/Astrologi/Mig själv/Att historien upprepar sig efter vad du tror mest på:
Mig själv
Gud (fast jag kallar det Kärlek)
Att historien upprepar sig
Ödet
Astrologi

Om 5 år tror jag att jag... (fyll i)
Hillevi: ...har åtminstone ett barn till, förhoppningsvis har skrivit minst fyra böcker till och lever ett ganska kul liv med min familj med mycket resor, äventyr och tokigheter.

Tack Hillevi! barnsidan.se önskar dig stort lycka till med din bok, och vill rekommendera alla våra läsare att kika på de två krönikor som Hillevi försett oss med (under "se även").

supermamman.se (Hillevis egen sajt där du kan läsa fler krönikor)


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Åsa L (2004-05-20 06:27)
Betyg: 3
Hillevi är alltid underbar!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook