Barnsidan - Pollenallergi
Meny

Pollenallergi

Publicerad: 2004-05-04
Lär dig mer om pollenallergi, när det är pollensäsong, vilka växter man kan vara allergisk mot och vad man kan göra åt det.

Den som har pollenallergi får ofta besvär från både näsa och ögon. Dessutom påverkas hela kroppen - man kan bli trött, irriterad, få huvudvärk eller få svårt att koncentrera sig när det är pollen i luften.

Pollenallergi är medfött. Symtomen dyker oftast upp i skolåldern och hänger sedan med hela livet med varierande styrka. Det bästa sättet att slippa dina allergiska besvär är förstås att inte utsätta dig för det du är känslig mot, vilket såklart är svårt med pollen i luften. Det finns både receptfria och receptbelagda mediciner som dämpar inflammationen (kallas även rinit) och hjälper så bra att du inte behöver känna av din allergi alls. Vissa allergier med rinit kan göras mindre besvärande genom att man regelbundet tar allergensprutor, så kallad hyposensibilisering, som ökar toleransen för allergen.

Prata med din läkare så får du veta vilken sorts pollen du är allergisk mot, och om du behöver någon medicin.

Växter
I Sverige finns tre huvudsakliga grupper av växter med allergiframkallande pollen. Den viktigaste är lövträden, där björk, al och hassel orsakar de största besvären. Den andra gruppen utgörs av gräsen och den tredje av gråbo. Utöver dessa finns också andra växter med allergiframkallande pollen.

Lövträdens blomning infaller i huvudsak under våren och försommaren, gräsens under högsommaren och gråbons under eftersommaren. Bland alla växtslag med allergiframkallande pollen är det björken som brukar ge de högsta pollenhalterna.

Vad kan du göra för lindra besvären?
Ta del av pollenrapporterna och följ väderleken. Pollenprognoserna förvarnar om när säsongen förväntas börja. "Vackert väder" leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd.

Undvik utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär i luftvägar och ögon, även om du medicinerar dig.

Stäng fönstren i bilen och sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalten gått ner. Skölj ur håret på kvällen.

Börja ta din medicin i tid och ta den sedan regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen. En del avstår från mediciner i tron att kroppen ska "vänja sig" vid angreppen och att de allergiska reaktionerna ska avta. Tyvärr fungerar det inte på det sättet.

Avsvällande näsdroppar och nässprayer (Nezeril t.ex) är inga allergimediciner. Om du använder sådana längre tid än tio dagar, kan du i stället skaffa dig en nästäppa som är svår att komma till rätta med.

När du är allergisk minskar kroppens motståndskraft. Den påverkas också om du har en infektion, är trött, stressad eller deppig. Försök då att ta det lugnt så att dina allergisymtom inte förvärras.

Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.

Pälsdjur som varit ute har massor av pollen i pälsen.

Ett klokt drag i allergitider är att ha koksaltlösning hemma. Det sköljer och rensar från pollen och andra irriterande ämnen.

Kontakta sjukvården
-om du inte har blivit bättre efter behandling med receptfria mediciner, trots att du följt föreskrifterna. Det kan hända att du behöver en effektivare medicin.

-om du får svårt att andas, får pipande andning när du anstränger dig eller om du hostar mycket på nätterna. Då kan du ha astma som kräver annan behandling.

-om bara det ena ögat är irriterat. Då kan det vara en inflammation som behöver behandlas.
-om du har besvär från näsa eller ögon under hela året. Då kan orsaken vara att du är allergisk mot något annat, till exempel pälsdjur eller kvalster.

Samband mellan pollenallergi och astma
Det finns ett tydligt samband mellan rinit och astma. Åtta av tio som har astma har också rinit på grund av olika allergier. Och bland de som har rinit orsakad av pollen eller pälsdjur har ungefär var tionde astma eller känsliga luftrör.

Alla som har rinit, eller hösnuva, behöver inte få astma men en nyare undersökning visar att riniten i sig kan orsaka astma. Om du har pollenallergi bör du därför vara uppmärksam på om du till exempel blir andfådd ofta eller får pip i luftrören.

Korsreaktioner kan orsaka födoaämnesöverkänslighet
Man kan få en allergisk reaktion även av sådan som är närbesläktat med sånt man är allergisk mot, s.k. korsreaktioner. Detta beror på att den allergen i pollenet som man är allergisk emot också kan finnas i olika födoämnen. De vanligaste korsreaktionerna är de mellan björkpollen och nötter samt mellan björkpollen och äpplen. Även naturgummi (latex) och gråbo kan ge korsreaktioner. Latexallergiker kan t.ex få reaktioner av banan, kastanjer, kiwi och nektariner. Gråboallergiker kan känna reaktioner när de äter selleri, paprika, curry och oregano. Gräspollenallergiker brukar däremot inte känna av några korsreaktioner.

De vanligaste tecknen på att man får en sk korsreaktion med ett födoämne är att det börjar klia i munnen, att man blir svullen i halsen och på läpparna. Man kan också få blåsor i munnen, nässelutslag, eksem och rinniga kliande ögon. I vissa fall kan en korsreaktion ge upphov till en anfylaktisk chock, men det är ovanligt.

Pollenprognos från naturhistoriska riksmuséet

Källa: apoteket.se samt pollen.nu


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Lena Rosberg (2011-10-05 20:28)
Betyg: 4
Bra skrivet om allergi!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook