Barnsidan - Vaddå, är det dax? tänkte jag
Meny

Förlossningsberättelser > Vaddå, är det dax? tänkte jag

Vaddå, är det dax? tänkte jag

Publicerad: 2008-10-10
Ranjana berättar om sin förlossning.

Den 2 april gick jag upp tidigt, redan kl 7 kände jag att det var något som inte var som det brukar. Kände att jag hade små sammandragningar. Jag gick upp käkade lite frukost och satte mig framför datorn. Kände att det kom andra värkar än vad det hade gjort tidigare under graviditeten. Började sms:a en kompis, som har 2 barn, om hur jag kände. Sen runt 8-9 började jag ta tid mellan mina värkar. Jag hade 3 värkar på ca 15min.

Höll på sådär och försökte lägga mig ner en gång. Men det gick absolut inte, det tryckte så mycket på ryggen så det gick inte att ligga ner. Sms:ade en annan vän som skulle ha barn ungefär samtidigt som mig, och hon kände också att det var något på g snart. Tänk om vi skulle få samma dag, hihi!

Sen runt 10 sa min vän som hade barn sen tidigare att ring förlossningen och säg hur du har det och att ni bor i Enköping, så det är en bit för er att åka. Vi ville födda i Uppsala. Dom sa där inne att jag skulle försöka vara hemma ett tag till och ringa tillbaka om värkarna kom tätare eller blev starkare. Min man har sin lunch vid 11.30, så jag hade inte ringt honom tidigare. Jag lagade nån mat till han skulle komma hem.

Min vän med barn sa att "jag tror inte att din man behöver gå tillbaka till jobbet mer idag, ni ska ha barn idag", det kunde jag inte riktigt fatta när hon skrev det sms;et till mg. Vaddå, är det dax? tänkte jag. Sen när min man kom hem sa jag till honom det hon hade sms:at och han bara, "va! är det dax nu!?".

Jag tror det sa jag till honom med ett leende. Vi käkade, eller jag kunde knappt sitta still och käka men jag försökte för att få i mig lite krafter. Sen gick min man och duschade och sen bad han mig ringa till förlossningen igen för nu kom värkarna lite oftare och var lite starkare. Då sa dom att vi var välkomna in.

Min man gick in till sitt jobb och meddelade att nu var det dax. Vi åkte hemifrån runt 12.45. När vi kommit in kontrollerade dom hur jag och bebisen mådde och jag var öppen 1,5 när jag kom in. Sen badade jag i ca 2 timmar och jag öppnade mig ytterligare 1,5, så 3 cm var jag öppen runt 17 tiden. Då gick jag upp och jag börjare gå med en gåstol i koridorren. Men det gick inte så länge. Blev flyttad till ett förlossningsrum och där fick jag akupunktur.

Försökte gå på toa men bebben tryckte på så neråt så det gick inte, så dom satte in en kateter. Använde lustgasen mycket. Runt 21 var jag öppen 7cm. Då var det skiftbyte och jag fick eda, vilket var inget som funkade på mig. Försökte ställa mig upp igen och vanka. Men det hjälpte inte så mycket, öppnade mig till 8-9 cm runt kl 24.

Men sen öppnade jag mig inte mer! Fick värkstimulerande dropp som skulle hjälpa men det hjälpte inte. Det ville sig inte den där sista centimetern. Hade som mest 5-6 värkar på 10min sa min man. Usch det var jobbigt. Men runt 7 på morgonen började dom tänka på andra utvägar, då hade jag haft så kraftiga och många värkar på så lång tid så jag orkade inte mer.

Vi fick vänta ett tag på läkare, men när hon väl kom så beslutade dom akut kejsarsnitt. Det var ingen fara för bebisen men jag orkade inte mer. Så sen gick det fort allt. Var uppe vid operationssalen inom 30min och inom 1 timme var ISAK född.

Allt gick jättebra och vi mådde bra både jag och Isak. Sen fick min man ta Isak dom första 2-3 timmarna när dom sydde igen mig och jag låg i en sal där dom övervakade mig och fler som blivit opererade. Efter 3 timmar fick jag åka uppp till min man och son. Nu var vi en riktig familj. Alla var trötta och vi fick en välförtjänt vila alla 3.

Vi stannade på bb i 2 dygn. Idag är Isak 2 v gammal och han och jag mår bra.


Skrivet av: Ranjana rosenlöf
Jag är en lyckliga mamma. Min son är snart 6mån och vi har det så bra tillsammans med sonens pappa.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook