Barnsidan - Mamma Liselottes berättelse om hur det var när Saga föddes
Meny

Förlossningsberättelser > Mamma Liselottes berättelse om hur det var när Saga föddes

Mamma Liselottes berättelse om hur det var när Saga föddes

Publicerad: 2012-01-04

990328
Brynäs - Luleå 3-2 i Gavlerinken. Tur att bebben inte tittade ut när vi satt i den långa bilkön!

990331
Äntligen hade vi fått upp tapeterna i barnkammaren! Bara golvet var kvar, så jag utbrast glatt att "nu kan bebben komma"! Vi firade med att testa att göra plankstek, vilket funkade bra, även om det blev lite mycket mat, t o m för Ahti ;-)

När vi stod där och grejade med maten kändes det som om jag höll på att kissa ner mig, så jag rusade till toa. Efter ett tag hände samma sak igen, och det tyckte jag var lite konstigt...även om det skulle vara inkontinens, så borde ju blåsan varit tom...? Ahti tyckte att jag skulle ringa förlossningen men jag tyckte att det kändes dumt :"..tänk om det bara är barnets huvud som trycker mot blåsan?"

Vi beslutade oss för att ringa efter halv 10 på kvällen.
Vi ville ju hinna se "Vänner" först ;-)

Klockan 22 kom vi in på förlossningen där de konstaterade att vattnet gått och de körde en CTG-kurva på mig. Den visade bara små sammandragningar, så de skickade hem oss jag sade åt oss att vi skulle komma igen om 12 timmar.

990401
Kl 10 åker vi till förlossningen igen - men värkarbetet har fortfarande inte kommit igång. De säger åt oss att komma igen till kvällen, vilket vi gör. Kl22.30 har jag inte fått några sammandragningar, trots att jag tittat på en spännande hockeymatch (Brynäs - Luleå) på TV.

990402
Vi kommer in till förlossningen vid 9-tiden. Vet inte om de tänkt sätta igång mig på morgonen. CTG:n visar fortfarande inte några riktiga värkar, så vi får åka hem igen.

Kl 19 kommer vi tillbaka igen för kontroll, och nu har det gått 48 timmar sedan vattnet gick. Därför beslutar sig läkaren för att sätta igång förlossningen. Kl 21 får jag minprostin som ska sätta igång värkarbetet. Strax därefter börjar värkarna kännas riktigt. Det gör ont och efter midnatt vill jag ha något som lindrar smärtan.

990403
Kl 01.40 får jag en akupunkturnål i huvudet som ska hjälpa mig slappna av så att jag kan vila mellan värkarna. Det hjälper faktiskt lite så jag ber BM sätta några nålar mot värkarna också. Dessa fungerar inte fullt så bra tyvärr.

Klockan fem frågar vi BM om det inte finns något annat jag kan få mot smärtan (dvs jag hoppades redan på EDA). Gå in i duschen, föreslog hon. Där stod jag och duschade i en dryg timme, tills att jag tyckte att det gjorde för ont igen.

Tjugo över sex är jag tillbaka i sängen och andas lustgas, men det gör mig mer borta, än att det dämpar värkarna. Det kommer en ny bra BM som tycker att jag måste få EDA så snart som jag är öppen 3 cm, för annars så kan jag inte vila ut innan utdrivningsskedet. Tyvärr var jag bara öppen 1,5 cm kl kvart i sju, så EDAn fick dröja :-/

Halv elva är jag äntligen öppen 3 cm och de kallar på narkosläkaren. Själv klättrar jag på väggarna eftersom jag inte vet vad jag ska ta mig till när värkarna kommer. Klockan halv tolv får jag äntligen bedövningen, och då känner jag mig som en människa igen.

Vid halv två-tiden är jag öppen 8 cm och Sagas huvud är strax nedom spinae. BM sätter en skalpelektrod.

Klockan två känner jag att det börjar trycka nedåt. Barnets huvud är nästintill bäckenbotten. Jag börjar "småtrycka" under värkarna.

När klockan är halv fyra får jag dropp som ska öka på krystvärkarna. Det fungerar inte så bra, så läkaren tillkallas och kommer in med en sugklocka.

Droppet ökas, men jag känner knappt krystvärkarna. EDAn kopplas av. Jag börjar krysta aktivt, påhejad av BM & läkare. När Saga är ute till hälften gör det ONT och läkaren uppmanar mig att flåsanda, och vänta med att krysta tills hon säger till. Jag "flåsandas" och sen tar jag i allt vad jag kan, och lite till. Till slut kl 16.46 kommer en liten blondin ut :-)

Saga vägde 3600 gram och var 51 cm lång.

Skrivet av: Trillian LLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
loppan05 (2005-10-26 23:56)
Betyg: 5
bra skrivet:)
Jenny Bjerkevall (2003-06-09 11:30)
Betyg: 5
Ännu en fin berättelse.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook