Barnsidan - Emilia och Elina
Meny

Förlossningsberättelser > Emilia och Elina

Emilia och Elina

Publicerad: 2005-10-18
Två berättelser i en

Vanligtvis läser man om en förlossning i taget, här kommer en berättelse som egentligen är två.

Emilia - den första
Mitt bf-datum var den 22/9 2003 och redan natten till den 22 kände jag lite om mensvärk, men på morgonen gick det över även fast jag kände min lite konstig på nåt vis. Min mamma var hos mig och vi åkte och handlade lite.
På kvällen vid 6 tiden började jag känna att det gjorde ont mera regelbundet med 10 till 20 minuters mellanrum, men jag ville inget säga ännu. Fast min mamma märkte att nåt var det med mig...

Vid 8 tiden blev värkarna regelbundna med 10 minuter emellan och vid 12 var det 5 minuters mellanrum och då började de kännas en del. Min kille började tjata om att ringa men jag var rädd att komma in för tidigt och att få åka hem så jag väntade. Vid 11 ringde han och vi åkte.

Det gjorde ondare och ondare ända till vi kommit halvvägs då kändes det inte lika ont längre även fast värkarna kom med 4 minuters mellanrum.

Vid tolvtiden på natten var vi där och jag fick mätarna på magen. Barnmorskan kände på mig och jag var öppen 2 cm. Hon sa att jag kunde få bada vilket jag gärna ville. Det var jättemysigt med levande ljus och saft. Min kille ville också bada han blev lite avis tror jag. Efter en timme i badet gjorde värkarna så ont och de kom så tätt att jag inte orkade bada längre. Mitt i mellan en värk vankade jag in i vårt rum som tyvärr vad de allra minsta på hela BB.

Värkarna kom nu med en minuts mellanrum och gjorde satans ont hon gav mig lustgas som verkligen var som en fylla! Värkarna kom tätt ibland växte de i varandra och varade otroligt länge. Barnmorskan kände att nu var jag öppen 4 cm då var nog kl 3. 15 minuter senare var jag öppen 7 och då tyckte barnmorskan att det var synd om mig med mina täta värkar så hon rekommenderade epidural vilket jag tackade glatt för. Tyvärr var läkaren iväg på nåt så en halvtimme fick jag vänta innan han kom. Jag fick dropp insatt och han stack innan med lokalbedövning innan han satte dit epiduralen. Efter 20 minuter verkade den och det var sååå skönt! Helt underbart. Det enda som kändes nu var ett hårt tryck mot röven när värkarna satte i.

Sen somnade jag och sov ett par timmar - jätteskönt. Gubben min sov i stolen och snackade som tusan..

Vid 6 tiden var jag helt öppen men tyvärr hade mina värkar försvagats av epiduralen vilket kan hända ibland.
Vid 8 tog de och satte in en liten sak på Bebbens huvud så jag slapp sakerna på magen. Jag orkade inte gå, var lite snurrig och kissa gick inte heller så de fick tömma mig. Det kliade på kroppen viket berodde på bedövningen.

När bäbisen hade sjunkit en liten bit ner kräktes jag. ganska vanligt tror jag. Min bäbis började må lite dåligt så de tog ett prov på hennes huvud. Allt var bra. Några timmar senare vid 11.45 tog de ett nytt prov nu mådde hon lite sämre så de beslutade att ta ut henne med klocka. Vid 11.50 efter 3 drag var hon ute. Det kändes som man tryckte ut en stor fotboll mellan benen. Det var en sådan konstig känsla att jag visste inte vart jag skulle ta vägen! Jag sprack som tusan och fick sys både inne och ute. Jag hade väldigt ont där sen. Min lilla flicka var så go och vägde 3320 och var 48 cm lång den 23/9 2003. Hon fick heta Emilia.
Elina - en helt annorlunda upplevelse
Den 26 maj skulle jag till bm. Jag hade bf den 22 maj så tiden över bf var väldigt dryg!

Bm klämde och lyssnade allt var bra. Lillan låg mitt i mellan ruckbar och rörlig. Jag hade haft några sammandragningar lite då och då i några dagar men inget mer.

Den 26 på kvällen kom det lite flera värkar men inte alls ofta. Kl 11 kom de plötsligt med 20 minuters mellanrum. Vid 12 kom de var 5:e minut och jag kände igen dom sen sist och bad killen ringa in till bb. Vi fick komma in och det tog ca 40 minuter att åka. Värkarna kom regelbundet med ca 3-5 minuter i mellan.

Vi kom in och möttes av en trevlig sköterska som satte på ctg på magen och bad mig ge ett urinprov. Klockan var då ca 00.40 på natten.

Efter ett tag kom bm för att känna på mig. Bebisen låg ruckbar. Jag var öppen 7 cm! Blev paff.. inte trodde jag det skulle gå så lätt. Visst gjorde värkarna ont med det gick att flåsa sig igenom.

Jag ville upp och gå och fick en gårullator. Den hängde jag mig upp i luften varje gång en värk kom. Värkarna strålade ut i benen och det hjälpte att dingla de i luften. De kom med 3 minuter emellan. Det var sååå skönt att få vila mellan varje värk. Förra gången kom de hela tiden så detta var en helt annan sak!

Vi rullande in i rummet och där gick jag i vagnen fram och tillbaka. Efter en stund gjorde det dock så ont att lite lustgas skulle sitta fint. Vi ringde på syster som satte på det.

Lustgasen funkade fint och tog udden av den där vassa smärtan. Man blev lite lullig och så exakt som att vara ganska packad.

Efter att ha haft lustgas en liten stund började det göra väldigt väldigt ont och skriken kom ur mig helt okontrollerat. Jag kan gasta ganska högt i vanliga fall så detta blev säkert nått extra. Bm och systern kom rusande.

- Trycker det på?? frågade systern... ähh vet inte flåsade jag men visst lite grann..
bm kände och jag var fullt öppen med en liten liten kant som försvann direkt. Vattnet hade inte gått så hon spräckte hinnorna... HJÄLP då sprang fan lös kändes det som jag tryckte på som jag bara förmådde. Det var en enorm kraft. Det tryckte tryckte som man måste bajsa nått enormt och det gick inte att hindra. Jag höll i Marcus och han fick inte släppa mig en sekund för då skulle jag slagit ner honom direkt.

Det gjorde ont och det enda jag ville var att trycka på framspolningsknappen så den lilla kom ut! Att vänta på nästa krystvärk var som att vänta i evighet. Efter 3 krystningar så släppte allt och en liten kletig och fin bebis kom ut... All smärta försvann som i ett kick.

Jag fick upp den lilla på bröstet. Åh min söta bebis.. Ja visst ja... kolla vad det blev -En tös - en prinsessa!!! Marcus kolla!!! - Det visste jag säger han!! Han har gissat på det hela tiden.

Fram med kameran. Hon var väldigt fin direkt. Inte ett dugg ihoptryckt eller utdragen. Så fin du är, tänkte jag.

Moderkakan kom väldigt fort ut.

Sen skulle jag sys!!!! Gahhhh... man är överkänslig där nere och så fort de bara tittade på mig gjorde det ont. De gav mig massa sprutor i muffan och började sy. På nått ställe hade det inte tagit för där gjorde det verkligen svinont. Men bebisen på bröstet lindrade smärtan.

Fick ännu en spruta som gjorde att en blödning där inne slutade. Jag blev helt superdunder varm av den. En konstig känsla!!!

Bm berättade att lillan hade väldigt lång navesträng och att den låg 3varv runt halsen.

Allt gick bra och fort. Jag krystade i några minuter. Och hela förlossningen från att jag var inne tog ca 2 timmar. Den 27 maj 02.21 födde lilla ELINA!!! Hon vägde 3375g och var 50 cm lång och nästan flintis med små ca 3mm långa fjun.Skrivet av: sofie andersson
Mamma till två tjejer födda 03 och 05. 28 år och bor i lilla Orrefors.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
loppan05 (2005-10-19 13:35)
det gick ju snabbt, men det dära med bedövning i underlivet *brrr* ser INTE fram emot det..


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook