Barnsidan - Att föda utan smärta
Meny

Förlossningsberättelser > Att föda utan smärta

Att föda utan smärta

Publicerad: 2004-08-17
Det kändes, men det gjorde inte ont när vår underbara Nova kom till oss under en drömförlossning. Vår alldeles underbara dotter som föddes 20030626 på sin gammelmormors födelsedag.

Det kändes, men det gjorde inte ont när vår underbara Nova kom till oss under en drömförlossning. Vår alldeles underbara dotter som föddes 20030626 på sin gammelmormors födelsedag.

Jag hade för lite fostervatten och gick ofta på kontroll och gjorde ultraljud. Jag skulle inte få gå över tiden så mycket, det visste jag också. På torsdagen den 26/6-03 kl 12, en dag efter beräknad tid, hade jag tid för ctg kurvtagning och ul. De skulle se att fostervattnet var tillräckligt eller om eventuell igångsättning var aktuell dagen efter. Allt var bra och jag var öppen 3-4cm.

Klockan 16.15 känner jag första värken, men vågar inte tro att det är på gång, då jag av erfarenhet vet att en inre undersökning kan ge lite värkar. De kommer med ca 10 minuters mellanrum, men är väldigt korta. Efter en timme beslutar jag dock att ringa till sambon och berätta hur det ligger till. Han svarar inte!!! 3 gånger ringer jag, sen tar jag till sms istället. 2 minuter senare är han hemma :o) Men jag ber honom att inte hoppas allt för mycket, eftersom jag inte vågar det själv ännu.

Sambon lagar mat för det måste vi ju ha vilket fall som helst, och så ringer han efter barnvakt som ändå är i närheten ifall att. Efter middagen tar jag en dusch, och det känns skönt, har inte ont alls, blir lite besviken, och äldre dottern vill komma med och duscha. Efter en stund känner jag lite mer igen och bestämmer mig för att packa bb-väskan. Kan inte riktigt koncentrera mig på packningen då värkarna börjat bli tätare ca.5 minuter emellan, men fortfarande väldigt korta bara runt 30 sekunder.

19.30 övertalar sambon mig att vi åtminstone ska åka iväg till förlossningen och titta. Bilvägen som bara tar 10-15 minuter blev ändå lite jobbig, då jag inte fick röra mig. Andas mig genom värkarna och vi stannar vid en kiosk på vägen för att handla lite smått att ha med.

Framme vid sjukhuset har värkarna tätnat ytterligare och vid första värken på parkeringen kastar jag mig över sambon och håller i honom och gungar fram och tillbaka, förbipasserande ler glatt och pratar om duschen :o). Innanför dörren kommer nästa värk och sambon får panik, kommer barnet nu? Jag ringer upp till bb och ber dem hämta dig *s* Men jag ber honom låta bli. Ca. 20.00 är vi på plats och när barnmorskan ser mig ber hon oss gå direkt till förlossningssalen. Jag skrattar och tycker inte alls det är någon fara. Ännu är värkana för korta och antagligen inte verkbara alls gissar jag. Förvarnade sambon i bilen att skulle jag inte ha öppnat mig alls vid undersökningen nu jämfört med på dagen skulle jag genast hem igen! Det var bara så! Bm frågar om smärtlindring och jag ber att få bada, men hon påstår att det inte finns tid. Men en dusch efter ctgn lovar hon mig. Jag antar erbjudandet med villkor att få stå under ctg:n, vilket går bra. Jag var öppen 5cm och blir ändå lite besviken. Efter en halvtimme med värkar 2-3minuter mellan, men bara 30 sekunder långa, vill hon ändå fortsätta lite med ctg kurvan, då bebisens hjärtljud är lite höga. Hon ber mig prova lustgasen tills det är färdigt. Lustgasen kändes bra och jag kunde nästan sova stående mellan värkarna.

Klockan 20.45 är det skiftbyte och nya bm som kommer in ber också om att få känna hur öppen jag är innan jag går i duschen. Lägger mig upp på sängen och ser att bm får en konstig min. Jag gissar att det inte hänt något alls alltså. Tittar på klockan och konstaterar glatt att det iallafall bara gått en timme sen vi kom in och att det nog skulle ordna upp sig efter duschen. Döm om min förvåning då hon vänder sig till mig och säger att jag är fullt öppen och att hon vill ta hål på hinnorna. Jag tror hon ljuger och skrattar. Tycker faktist inte det där är kul sa jag innan första krystvärken kommer... Tar en värk till liggande där på sängen innan jag ställer mig på knä. 3 gånger krystar jag, det bränner när jag känner huvudet tränga ut, men är fantastiskt. Jag känner mig så stolt över mig själv. Sen händer det inget på en stund, innan världens sötaste flicka kommer ut på fjärde krystningen. Klockan är 21.12. Det är över och jag har inte ens ont!

Förlossningen tog 5 timmar från första värk, och vi var ca en timme och 15 minuter på förlossningen. Endast lustgas hann jag med som smärtlindring och jag kan säga att jag skulle kunnat göra om det redan nästa dag!

Det var så otroligt. Efter 2 timmar tillsammans följs vi alla åt och tvättar vår dotter, vi mäter och väger henne. 3460g och 49,5 cm lång. Alldeles alldeles perfekt!

Skrivet av: Madde
Glad Ålandsbo med 2 töser som förgyller hela mina dagar med arbete... För att vila maximalt krävs några ordentliga träningspass i veckan ;o)


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
loppan05 (2005-10-18 21:01)
Betyg: 5
det var en snabb förlossning det:) grattis i efterskott


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook