Barnsidan - Förlossningens faser: Utdrivningsskede - Födsel
Meny

Förlossning > Förlossningens faser: Utdrivningsskede - Födsel

Förlossningens faser: Utdrivningsskede - Födsel

Publicerad: 2015-09-23
Livmodermunnen är nu fullt vidgad och nu är födseln nära.

Krysta rätt

När livmodermunnen är fullt vidgad är det fritt fram att krysta, men man bör invänta kroppens egna krystimpulser för att minska risken för utmattning och bristningar i underlivet.

En krystimpuls känns ungefär som man vill gå på toaletten och tömma tarmen, för den sakens skull är det inte säkert att man vet hur man krystar, därför är det återigen viktigt att man inväntar kroppens egna krystimpulser, då kan det inte bli fel om man inte kämpar emot förstås. Man ska inte själv behöva trycka på när krystimpulsen kommer, trycket kommer komma automatiskt från livmodern. Koncentrationen kan istället läggas på att slappna av bäckenbotten och övriga kroppen och att kontrollera andningen.

Förstföderskor får ofta krysta upp till en timmas tid, enstaka gånger något längre, medan omföderskor sällan behöver krysta mer än 30 minuter.

Föd upprätt

Som partner kan man hjälpa kvinnan att hålla sig upprätt eftersom gravitationen då hjälper barnet ut fortare.

Exempel på upprätta ställningar

  • Stående på knä i sängen, där huvudänden höjts.
  • Stående på golvet, hängande över gåbord.
  • Stående på golvet, framåtlutad över sängen.
  • Sittande på huk/på en förlossningspall.
  • Framåtstupa över en saccosäck
  • Gymboll (men det kan bli jobbigt att hålla balansen)

När värken är på sin topp kan det kännas skönt att få krama om någonting hårt med händerna, vill du som partner inte bli föremål för detta - se till att ha något annat klämtåligt till hands! Vissa kvinnor får frossa eller känner sig kalla och ruggiga under denna del av förlossningen, ta fram filtar och långa sockor och håll henne varm med dessa. Fortsätt påminna om att dricka vatten eller saft. Att föda barn är svettigt och mycket vätska går åt.

Bristningar och klipp

Det ökade trycket mot framförallt stjärten kan avhjälpas genom att trycka mot med varma handdukar, detta kan också minska risken för bristningar i underlivet (framförallt mellangården).

Barnmorskorna och annan personal på plats övervakar för att minska risken för skador på slutmuskeln i ändtarmen. T.ex kan de använda ett handgrepp som kallas "det finska greppet" som skyddar mellangården om minskar risken för förlossningsskador. På sjukhuset i Helsingborg har personalen uppfunnit en flärp som man hoppas kunna lansera kommersiell så att fler sjukhus ska kunna använda den som perinealskydd.

Om det är väldigt stramt kring slidöppningen och förlossningen behöver skyndas på, kan det göras ett litet klipp i mellangården för att vidga slidöppningen. Då får man lokalbedövning först. Det är numera ganska ovanligt med klipp vid förlossningar eftersom klipp inte längre anses skydda mot allvarligare bristningar, som man gjorde förr (under 70 och 80-talet gjordes det mer eller mindre rutinmässigt). Dessutom kan klippet orsaka ömmande ärrvävnad efteråt. Här kan du läsa mer om klipp och när det trots allt är befogat.

Utdrivningsskedet avslutas med att barnet föds

Under utdrivningsskedet roterar barnet för att "skruva" sig ut genom förlossningskanalen. När barnet roterat ett varv står det just innanför slidöppningen i så kallat kröningsläge och nu kan man känna barnets huvud. Efter detta brukar det går fort till att barnets huvud är ute och ofta följer kroppen med i samma eller nästkommande krystning.

Det är inte ovanligt kan navelsträngen vara lindad ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud lite grand i slutet av förlossningen. Oftast behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln. Om detta skulle vara svårt klipps navelsträngen bort innan barnets kropp har fötts fram helt.

Det är ytterst ovanligt att barn som föds med navelsträngen om halsen får problem av det efteråt.

Nu är förlossningen nästan slut - nu återstår bara efterbörden.

Läs vidare i Förlossningens faser: Efterbörden →


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2021-06-02 08:53)
Bert - den bilden kan du inte använda. men jag kan rekommendera dig att själv kolla på bildtjänster som tex unsplash.com och pexels.com för att hitta och ladda ner bilder som fotografer delar med sig av gratis.
Bert Persson (2021-01-26 19:30)
Hej!
Jag har 10 vänner på Facebook och vill gärna få använda bilden när navelsträngen skall klippas av.
Artikeln handlar om att det finns risker med kejsarsnitt. Har två vänner som har dött efter kejsarsnitt. Den ene 21 år gammal som fått en propp i lungan och dog i duschen. Den andra dog av stroke några veckor efter förlossningen. min fru fick också en stroke, men hämtade sig och är nu helt Ok.

Förstår om ni nekar. Ni har ju upphovsrätt.
Med vänlig hälsning.
Bert Persson
Helsingborg.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook