Forskare har undersökt om allvarliga bristningar, så kallade sfinkterskador, minskar om den ansvariga barnmorskan får stöd av en kollega under den sista delen av krystskedet.
– Även om allvarliga bristningar sällan inträffar kan det leda till stora och ibland livslånga konsekvenser för den som blivit drabbad. Kvinnor har symtom som långvarig smärta, avföringsinkontinens, ett påverkat sexliv och andra komplikationer, säger Christine Rubertsson, professor vid Lunds universitet, barnmorska vid Skånes universitetssjukhus och huvudansvarig för studien.
– Antalet allvarliga bristningar minskade med 30 procent i den grupp där kvinnorna fick stöd och vård av två barnmorskor. Eftersom många förlossningsavdelningar redan har infört arbetssättet är det mycket glädjande att vi nu har vetenskapligt stöd för metoden. Vi kommer att undersöka hur kvinnorna upplevt att ha stöd av två barnmorskor. Men även när arbetssättet fungerar som bäst utifrån barnmorskornas synpunkt, säger Malin Edqvist, universitetsbarnmorska vid Karolinska Universitetssjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet.
– Dessutom har så många valt att medverka, vilket är mycket bra. Vi förstår att studien har varit angelägen för kvinnorna men även för barnmorskorna och det är fantastiskt hur alla ställt upp. Speciellt när vi vet att arbetsbelastningen för barnmorskor och vården är hög, säger Christine Rubertsson.
Kvinnorna som ingick i studien har även svarat på enkäter en månad och ett år efter förlossningen. Forskarna kommer att analysera vilka symtom kvinnorna har från bäckenbotten och hur symtomen påverkar kvinnors livskvalitet. Frågorna utformades tillsammans med kvinnor med olika erfarenheter och berör frågor som kvinnor prioriterat högt.
– Dessa resultat kommer att ge vägledning för hur framtida kvinnosjukvård och eftervård kan organiseras för att motsvara kvinnors behov, säger Malin Edqvist.
– Det är många forskningsfrågor inom kvinnors hälsa som bör beforskas. Vår forskning bidrar till att fylla några kunskapsluckor, säger Christine Rubertsson.
Så gick studien till
De kvinnor som tackade ja till att medverka i studien blev under förlossningen slumpmässigt tilldelade stöd och vård av antingen en eller två barnmorskor. Den första gruppen som hade en barnmorska närvarande bestod av 1 513 kvinnor. Den andra med två barnmorskor närvarande bestod av 1 546 kvinnor.
Av de som födde med en barnmorska fick 5,7 procent en sfinkterskada. Bland de som däremot födde med två barnmorskor fick 3,9 procent en sfinkterskada.
I övrigt fanns inga skillnader mellan grupperna i andra typer av bristningar eller i hur barnet mådde efter förlossningen.
Källa: Pressmeddelande Lunds Universitet