Barnsidan - Säkerhet på cykel - tänk på det här
Meny

Föräldraskap > Säkerhet på cykel - tänk på det här

Säkerhet på cykel - tänk på det här

Publicerad: 2020-05-29
När barn är 5-6 år de redo att börja lära sig cykla vilket ger dem frihet och nya möjligheter till fysisk aktivitet. Som förälder är det viktigt att ge barnen bra förutsättningar för att göra cyklingen säker. Här har vi samlat bra råd för ökad säkerhet och trygghet i cyklandet.

Vad ska man tänka på när man köper en cykel till barn?

Barnets första cykel bör vara utrustad med fotbroms. Barn har fullt upp med att hålla balansen, styra och bromsa, så köp inte en "förstacykel" som har växlar eller (enbart) handbroms.

Det är viktigt att cykeln är lagom stor. Köp inte en cykel som barnet ska "växa i", för då kommer den vara för stor i början när de ska lära sig bemästra cykeln och det ökar skaderisken. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln. Även när barn fått kläm på cyklandet så kan en stressig situation få dem glömma hur man bromsar och till exempel sätta ner fötterna istället för att bromsa med pedalerna i en nedförsbacke. För skolbarn som har mer cykelvana, kan det räcka med att man når marken med ena foten.

Det är bra om pedalerna har en räfflad yta, då får foten bättre fäste och halkar inte av lika lätt vilket lätt kan hända vid regn men även annars. Om handtagen har knoppar längst ut skyddar det magen om cykeln välter, framhjulet vrider sig och man hamnar ovanpå styret.

Cykeln måste enligt lag ha ringklocka. Cykeln ska även vara utrustad reflexer fram, bak och på hjulsidorna och kedjeskydd. Cyklar man i skymning eller mörker ska cykeln ha belysning fram och bak.

Köper man en cykel med handbroms är det viktigt att handtaget på styret passar barnets hand.

När ska man köpa första tvåhjuliga cykeln?

När barnet klarar av att lära sig cykla utan stödhjul är det redo för en tvåhjuling. Normalt när barnet är 5-6 år. Köp inte en tvåhjuling med stödhjul! Köp hellre en springcykel (kallas också balanscykel) utan pedaler där barnet springer fram och samtidigt kan öva upp balansen och känslan för att ta sig fram på två hjul. Många barn hittar snabbt hittar balansen, och övergången till vanlig cykel blir inte så stor.

Varför inte stödhjul?
Med stödhjul kommer barnet lätt upp i höga hastigheter och skadorna kan bli mer allvarliga om olyckan är framme. Stödhjul påverkar också hur man lutar cykeln i kurvor så när stödhjulen sen tas bort måste barnet lära sig ta kurvor på ett annat sätt.

Hjälm är självklart - och ett måste!

Använd alltid cykelhjälm! Huvudet och hjärnan är det ömtåligaste vi har, och även en liten stöt kan ge upphov till skador på hjärnan. 70 procent av skallskadorna vid cykelolyckor är när man slår i pannan och tinningen.

Barn upp till 15 måste ha hjälm när de cyklar, sedan 2005 är det lag på det. Även om lagen bara omfattar cyklar och inte lekfordon så är det bra att göra det till en vana att alltid använda hjälm även när man sparkcyklar, springcyklar eller eller cyklar på trehjuling. Tänk också på att vara ett gott föredöme för barnen och själv använda hjälm!

Hjälmen ska sitta så den täcker panna, bakhuvud och hjässa och sitta så pass fast att den inte trillar av eller kan skjutas bakåt. Öva gärna tillsammans med barn på att sätta på och ta av hjälmen, justera den och känna efter när den sitter bra.

För barn upp till sju år finns särskilda småbarnshjälmar med grönt spänne som löser ut vid tryck vilket kan rädda liv om barnet glömmer ta av hjälmen efter cyklingen och fastnar i en gren, i en lekställning eller liknande och riskerar strypas av hakbandet. Läs mer om småbarnshjälmar.

CE-märkning visar att hjälmen ger bra skydd. Läs mer i NTFs köpråd för cykelhjälmar.

Cykla säkert

Att få upp farten är oftast vad barn som lär sig cyklar riktar in sig på. Innan ni går vidare med cykelträningen så se till öva mycket på att bromsa med cykelns fotbroms och att stanna lugnt och kontrollerat. Detta tränar barnet att hantera och manövrera cykeln även i stressiga och nya situationer.

Tänk på att barn har svårt att bedöma avstånd, hastighet, vilket håll ett ljud kommer ifrån och att läsa av en trafiksituation. Därför ska man cykla tillsammans med barnen i lugn miljö för att minska risken för olyckor. Ta hellre en längre, men lugn, omväg istället för en hårt trafikerad cykelbana eller ställen där ni behöver cykla bredvid bilar eller korsa bilbanor. Även om du är i närheten går det blixtsnabbt för att barn att vingla till eller kanske inte hinna stanna helt vid en korsning.

Ute i trafiken är det väldigt viktigt att tänka på att cyklande barn syns dåligt för bilarna. Man kan ha en säkerhetsvimpel på pakethållaren för att synas bättre, men det är långt från en garanti för att barnet verkligen syns! Barn har av flera anledningar också sämre förutsättningar för att bedöma och ha uppsikt över trafiken och det är viktigt att du som förälder tar ansvar för att cykla tillsammans med ditt barn för att öka tryggheten och se till att de stegvis lär sig cykla säkert samtidigt som du ser vad barnet klarar av. 

Många barn släpps ut i trafiken på egen hand alldeles för tidigt. Forskning visar att barn är inte mogna att cykla i trafik själva förrän de är ungefär 12 år. Läs NTFs tips för att cykla på egen hand.

Källor: NTF, Trygg-Hansa, If, Transportstyrelsen


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook