Barnsidan - Hur påverkas barn av att titta på film?
Meny

Föräldraskap > Hur påverkas barn av att titta på film?

Hur påverkas barn av att titta på film?

Publicerad: 2020-08-31
Debatten kring barns TV- och filmtittande går varm och i denna artikel försöker man reda ut begreppen med hjälp av forskning och experter.

Artikel skriven av Ida för Babysits, plattformen som hjälper föräldrar hitta barnpassning.

Utbildande verktyg som skapar lärdomar för livet eller farlig skärm med hälsorisker? Debatten kring barns TV- och filmtittande är både het och svårnavigerad. Vi vill bena ut ämnet en gång för alla och med hjälp av forskning och experter i området se på de verkliga konsekvenserna av barns filmtittande, positiva som negativa.

De flesta människor, stora som små, tycker om att titta på film. Mestadels filmer har budskap och vill därmed lära oss något. Därför kan såklart barnfilmer vara pedagogiska. Filmer används ju faktiskt med jämna mellanrum i skolan som ett slags komplett till kursmaterialet. När barnen får följa sina favorithjältar på olika äventyr så kan de även lära av dessa och alltså utveckla positiva karaktärsdrag, som exempelvis vikten av att vara snäll, att tro på sig själv och att värna om vänner och familj. Dessutom kan filmtittandet öka språkförståelse och ordförråd.

De negativa effekterna av barns filmtittande handlar oftast om hälsorisker och potentiella koncentrationssvårigheter. Studier har till exempel visat på kopplingar mellan medieanvändning och fetma, och hos små barn kan filmtittande i vissa fall, istället för att främja språkutvecklingen, faktiskt sakta ner den. Dessutom har ingen forskning kunnat påvisa några egentliga utbildnings- eller utvecklingsfördelar med filmtittande hos barn under 2 år.

När barn tittar på film har det alltså både positiva och negativa effekter för deras hälsa och utveckling. Vad vi med säkerhet vet är att barn blir påverkade av filmer de ser. Barnpsykologen Jennifer Harriger förklarar att barn kan använda filmer som ett slags ramverk i ett försök att förstå sig på världen omkring dem. De identifierar sig gärna med karaktärer som de ser upp till i filmerna och kan omedvetet försöka efterlikna dessa. Det innebär alltså att barn plockar upp de budskap och karaktärsdrag de ser i filmer och applicerar dessa på verkligheten, oavsett om dessa är “bra” eller “dåliga”. Det kan handla om vad det betyder att vara pojke eller flicka, hur man ska bete sig för att lyckas i livet eller vad lyckas i livet faktiskt innebär. Därmed har barnfilmer potential att lära och forma barns tankar om utseende, könsroller, framgång och våld.På grund av dessa anledningar är det som förälder viktigt att ha koll på vad det är för filmer som ens barn ser på. Filmer och serier är en stor del av vår moderna kultur och livsstil och är därför svårt att utesluta helt. Så kanske är den stora frågan egentligen inte om film är bra eller dåligt för barn, utan snarare vilka filmer som är bra versus dåliga. Här kan du få tips på barnfilmer med bra budskap.

För källor och mer information, se artikel hos Babysits.


Skrivet av: Ida Kihl för BabysitsÄnnu mer i 'Föräldraskap'
» Experternas tips för att undvika att barnen hamnar i kläm vid skilsmässa
» Att bli mamma som äldre eller som ensamstående förenat med risker
» Ta kontroll över din framtid med en framtidsfullmakt
» Tips på hur du skriver ett vasst CV efter mammaledighet
» Tips för att prata med barn om oro för läget i Ukraina (eller andra omvärldskriser)
» Så kan du minska stressen och bli en gladare förälder
» Cybex introducerar bilbarnstol med helkroppsairbag
» Superhjältar inspirerar barnfamiljer till mer frukt och grönt i kosten
» Vad ska man tänka på när man ska köpa bilbarnstol?
» Så kan du hjälpa ditt barn att förbättra sina kognitva och matematiska förmågor
» Tjäna pengar till skolresa och lär barnen förstå pengars värde
» Kolla in Skogsmulles hinderbana
» Hemligheten bakom bra (och dåliga) vanor
» Tips på hur du lär ditt barn att fiska
» Hur påverkas barn av att titta på film?
» Så planerar du för ditt barns framtid
» Simkunnighet och badvett - en bra och billig livförsäkring
» Barnsäkra växterna i trädgården
» Säkerhet på cykel - tänk på det här
» Föräldraledigheten påverkar risken för skilsmässa


Våra senaste boktips


Mårten Gisby & Henrik Johansson: Alba och landet bortom


Katrina Nannestad: Vi var vargar

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook