Barnsidan - Efterfrågad smärtlindring på förlossningen i Falun
Meny

Aktuellt > Efterfrågad smärtlindring på förlossningen i Falun

Efterfrågad smärtlindring på förlossningen i Falun

Publicerad: 2018-06-08
– Förlossningsspinal har efterfrågats av både förlossningsklinken och patienter. Det känns bra att vi vi kan ge ytterligare val av smärtlindring, säger Anna Mattsson, ST-läkare i anestesi och intensivvård på Falu lasarett.

Nu kan förlossningen på Falu lasarett erbjuda förlossningsspinal – smärtlindring under slutskedet av en förlossning.

– Förlossningsspinal har efterfrågats av både förlossningsklinken och patienter. Det känns bra att vi vi kan ge ytterligare val av smärtlindring, säger Anna Mattsson, ST-läkare i anestesi och intensivvård på Falu lasarett.



Cirka en tredje del av alla kvinnor som föder på förlossningen vid Falu lasarett får epiduralbedövning. Det är en av de vanligaste smärtlindringsmetoderna på förlossningen idag. Den ges vid olika tidpunkter under förlossningen och ger oftast bra smärtlindring.

Problemet är att när Epidural efterfrågas sent i förloppet så hinner den inte få önskad effekt.

Därför används på flera håll i landet sedan ett par år tillbaka en kompletterande metod som kallas förlossningsspinal. Spinal är liksom Epidural en ryggbedövning, och som fungerar bra under de sista timmarna av förlossningen och själva utdrivningsskedet.

Anestesikliniken och förlossningskliniken Falun har genom åren samarbetat med en rad projekt. Nu har personalen utbildats för att dygnet runt kunna erbjuda kvinnor som föder möjligheten att få Spinal.

– Förlossningsspinal har efterfrågats i flera år och vi ser att den har bra effekt, säger Magnus Hentzell, specialistläkare i anestesi och intensivvård på Falu lasarett.

– Det här är ett förbättringsarbete. Det finns inga metoder som ger smärtfrihet men det finns smärtlindring som gör det mindre jobbigt och kan skapa kontroll i situationen. Smärtbördan under en förlossning ska vara uthärdlig, säger han.

Spinal har liknande riskprofil som Epidural. Den kommer främst att användas av omföderskor som behöver smärtlindring de två-tre sista timmarna under en förlossning.

Källa: Landstinget i Dalarna / Mynewsdesk


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook