Barnsidan - Knip för bättre hälsa och sexliv
Meny

Kropp & Hälsa > Knip för bättre hälsa och sexliv

Knip för bättre hälsa och sexliv

Publicerad: 2015-04-09
Alla som gått igenom en graviditet och förlossning har fått höra att det är viktigt att knipträna för att slippa inkontinens och urinläckage. För många blir det nog lite si och så med den där träningen, vilket dels kan bero på att det är ganska svårt att komma på hur man gör men också för att det är svårt att komma ihåg att träna dagligen.

Det skulle vara bra om knipträningen blev en daglig rutin, lika självklar som tandborstning.

Statistik från Tena visar att varje tredje kvinna mellan 20 och 74 år drabbas av urinläckage någon gång i livet. Bästa skyddet för att slippa drabbas är daglig knipträning, så tillsammans med Karin Björkegren Jones har Tena tagit fram 23 knipfilmer för att öka kunskapen om bäckenbottenträning och lära ut olika kniptekniker.

Karin, som är yogalärare och något av en knipexpert har skrivit en bok om knipträning och håller också knipworkshops runt om i Sverige. Här svarar hon också på frågor om de ökande inkontensproblemen och hur man tränar sin bäckenbotten för att slippa urinläckage och på köpet få bättre hälsa och sexliv!

Karin Björkegren Jones - yogalärare, författare och knipexpert

Så mycket som var tredje kvinna över 35 har någon form av inkontinensproblem, säger du. Är det nytt eller har det alltid varit så men först nu pratar vi om det och börjar göra något åt det?

När jag skrev Knipboken (2012) var siffrorna att var färde kvinna över 40 år hade någon form av inkontinensproblem. När boken var klar hade siffran ökat till att gälla var tredje kvinna över 35 år.

Jag märker också på mina knipworkshops som jag rest runt i landet med att det finns ett behov kvinnor emellan att prata om knipträning, eller underlivet överhuvudtaget. Dessutom kommer barnmorskor, gynekologer, läkare och idrottslärare på mina kurser. Vi behöver prata mer om det som skaver, gör ont inte känns bra.

Jag är så glad för de här 23 knipfilmerna som jag gjort i samarbete med Tena, som kommer att finnas tillgängliga för alla - gratis.

Numera samarbetar jag med Tena och deras undersökning visar:

  • Urinläckage är vanligare än de flesta tror och drabbar kvinnor i alla åldrar.
  • Urinläckage drabbar 1 av 3 kvinnor mellan 20 och 74 år någon gång i livet.
  • Problemen uppstår vanligtvis i samband med graviditet, efter förlossning, vid övervikt och med stigande ålder.
  • Det bästa sättet att förebygga eller bota urinläckage är att träna bäckenbottenmuskulaturen med knipträning.
  • Fem minuters knipträning om dagen motverkar inkontinens.
  • 60-70 procent av drabbade kvinnor kan botas tack vare knipövningar, visar forskning.
  • Många kvinnor drabbas eller oroar sig för att drabbas av urinläckage i samband med träning.
  • Drygt 4 av 10 kvinnor (43 %) säger att de är oroliga för urinläckage när de tränar.
  • Nästan lika många – drygt var tredje kvinna (35%) – har erfarenhet av urinläckage i samband med träning.
  • Jympapass är den träningsform som oroar mest, följt av löpning och promenader.
  • Vanligast är oro för att det ska synas, följt av att det ska kännas obehagligt och att det ska lukta illa.

Varför får man problem med inkontinens?

Det finns många olika anledningar. Det vanligaste borde ju vara att tjejer som varit gravid och genomgått en förlossning får problem eller äldre kvinnor. Men nu har det visat sig att även väldigt unga tjejer och tjejer som inte fått barn kan ha problem. Vissa människor har medfödd dålig bindväv och har därför en ärftligt större risk att drabbas av inkontinens.

Risken för att drabbas av inkontinens ökar även med åldern, eftersom det är vanligare med sjukdomar som kan orsaka inkontinens i högre åldrar. Jag har träffat en del väldigt vältränade tjejer som har inkontinensproblem, och då kan det bero på att de kopplar på magmusklerna före knipet, eller lyftet som det egentligen är. Och då pressas allt nedåt och man får problem på grund av det.

Varför är bäckenbottenträning så bra då?

De flesta kvinnor tänker nog att bäckenbotten bara är en muskel som man måste träna för att hålla tätt och för att förbättra sexlivet och att det räcker. Visst, det är två bra anledningar till att knipa, men de senaste åren har det visat sig at det finns fler anledningar till att du ska träna din bäckenbotten.

Förutom att bäckenbotten hänger ihop med den djupa tvärgående magmuskeln och de djupa ryggmusklerna, så hjälper bäckenbotten till att stabilisera ryggen och bäcken och kan också indirekt hjälpa dig att få en plattare mage och mindre ryggont. Svaga bäckenbottenmuskler leder ofta till dålig hållning och tyvärr också ryggont. Även bukmusklerna aktiveras när du stärker din bäckenbotten.

Det låter komplext det här, berätta mer!

I bäckenbotten finns två sorters muskelfibrer; de långsamma och de snabba. Eftersom de har olika funktioner så måste de tränas på olika sätt. Större delen av bäckenmuskulaturen består av långsamma fibrer, som gör just långsamma muskelsammandragningar och som ger stöd åt bäckenets organ vid mer långvariga aktiviteter, som promenader utan att "läcka", eller när du står länge med bra kroppshållning utan att svanka eller kuta i ryggen. En mindre del av muskelfibrerna är de snabba, och de hjälper dig när du gör mer plötsliga saker, som att nysa, hoppa och skratta.

Så man ska träna bäckenbotten på olika sätt då?

Ja, här är de olika knipsätten man ska försöka få in i sina dagliga knipträning

Styrka – när man tränar styrka, då kniper man så hårt man orkar i mellan fem till sex sekunder. Sedan vilar man lika länge. Börja med tre fyra omgångar, men försök att öka på till minst tio omgångar.

Uthållighet – när man övar på uthållighet i bäckenbottenmuskeln så kniper man inte med full styrka utan bara hälften så hårt, men istället så länge som möjligt.

Snabbhet – för att du ska kunna hålla tätt när du gör en plötslig ansträngning som att hosta, nysa eller när du får ett plötsligt skrattanfall, är det bra att träna upp snabbheten i den här muskeln. Då kniper man kortare tid, runt tre sekunder och slappnar av lika länge. Gör det mellan sju och tio gånger.

Är kunskapen hos kvinnorna otillräcklig eller är det vården som missar?

Vården missar tycker jag. Det borde vara en självklarhet att nyförlösta får den möjligheten att gå en kurs i knipteknik. Jag brukar också säga att det borde ingå i allmänbildningen, att tjejer redan i skolan lär sig knipa. Att man lär sig det i skolann. Bäckenbotten är en muskel och precis som alla andra muskler behöver man underhålla den. Om tjejer förstod vilken skatt det ligger i att lära sig knipa och att knipa rätt, för förutom att det kan motverka inkontinens så får du en massa biverkningar på köpet som:

  • Plattare mage
  • Mindre ryggont
  • Lindrar och motverkar bäckenbottenuppluckring/foglossning
  • Motverkar hemorrojder
  • Motverkar livmoderframfall
  • Intensivare orgasmer
  • Tajtare slida
  • Härligare sexliv
  • Stolt kroppshållning
  • En del tjejer kan till och med knipa sig till orgasm

Fakta: Studier visar att kvinnor som tränat bäckenbotten under graviditeten hade 56 procent mindre besvär av inkontinens i slutet av graviditeten och 30 procent hade mindre besvär upp till sex månader efter förlossningen jämfört med kvinnor som ej tränat bäckenbotten. Vanligaste formen för urininkontinens under och efter graviditet är ansträngningsinkontinens och stressinkontinens. Studier visar att upp till 50 procent av yngre kvinnor som fött barn har problem med inkontinens ett år efter förlossning.

Vilka drabbas?

Alla kan drabbas!

Vad kan man göra i förebyggande syfte?

Träna och träna sin bäckenbottenmuskel! :)

Varför är det viktigt att träna just kring och efter graviditet och förlossning?

En graviditet är i sig en belastning på bäckenbotten och just därför är det viktigt att kvinnor lär sig att knipa. Tänk vad fint om knipträning blir lika naturligt och självklart som att borsta tänderna för tjejer.

OK, knipträning är viktigt förstår man nu. Men hur börjar man?

Viktigt att få in de tre olika knipsätten där man tränar styrka, uthållighet och snabbhet för att slippa och motverka inkontinens.

I de här klippen visar Karin knep för hur du kan hitta knipet

Sedan tänker jag att man ska lära sig att koppla på lyftet, att lyfta perineum området mellan anus och könsorganet så fort man gör någon form av aktivitet.

Alla knipövningar som stärker bäckenbottenmuskulaturen är bra mot inkontinens. Men en trevlig bieffekt av övningarna är att de även tajtar till slidan. Här visar Karin Björkegren Jones hur du gör.

Här är några fina knipknep:

Känn knipet. Placera ett finger i perineum, området mellan anus och könsorganet. Känn sammandragningen under knipet och avslappningen när bäckenbotten ger efter igen.

Använd en spegel. Titta på ditt underliv medan du kniper. Kniper du rätt kommer du se en sammandragning vid slida och ändtarm.

Känn efter. Känn efter slidan med ett eller två fingrar. När du kniper ska du kunna känna att slidans bakre vägg lyfts, och ändtarmen lyfts mot fingret.

Känn på svanskotan. Kontrollera det stående knipet genom att lägga ett finger på svanskotan och under knipet känna ett lätt tryck framme vid svanskotan.

Sexknipet. Och har man en manlig partner kan man ju fråga i sexakten: Känner du att jag kniper? Kvinnor som kniper aktivt under sex har visat sig få en stark bäckenbottenmuskulatur. Det för med sig en ökad sexuell njutning då nerverna sitter i bäckenbotten och inte i vagina.

Lights By Tena kan du se alla filmerna samlade på en sida.

Hur vet man när man tränat klart?

Fem minuters knipträning, där styrka, uthållighet och snabbhet tränas är något du helst ska göra varje dag i resten av dit liv.

Detta formulär kan ej längre fyllas i

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook