Barnsidan - Bilderböcker
Meny

Barnsidans boktips > Bilderböcker

Bilderböcker

Bilderböcker för småbarn och förskolebarn


Lars Klintwall: Stjärnan som var rädd för publiken : hjälp ditt barn att hantera social ångest

Anton och Jasmin har sett fram emot konserten med sin idol, stjärnan Jojo. Men Jojo har blivit rädd för att sjunga på scen och när man är rädd kan man inte sjunga! Eller?

Många barn blir nervösa när de ska uppträda inför publik, gå på kalas eller börja på en ny aktivitet. Vissa undviker nya eller större sociala sammanhang helt och hållet och missar både roliga och lärorika saker. Men undvikandet kan brytas genom att barnet i små steg övar på att delta i sociala situationer och märker att nervositet är en del av livet kanske till och med något bra. Följ med när Anton och Jasmin hjälper sin idol att våga stå på scenen och ha kul!

Stjärnan som var rädd för publiken är skriven för barn i åldrarna 38 år. Detta är del 2 i serien Rädda vuxna som lekfullt uppmuntrar barn att utmana sina rädslor, byggt på vetenskapligt belagda terapimetoder.

Lars Klintwall är legitimerad psykolog, fil.dr och forskare vid Karolinska institutet. Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt.


Thomas Malm: Den flygande kanoten och andra legender från Oceanien

Den flygande kanoten är en fantasieggande titel på en bok om Australien, Nya Zeeland och några av Söderhavets många tropiska öar. I årtusenden har folken där berättat hisnande legender om känguruns långa svans, sjömonster, hajar, öar som fiskades upp ur havet, flickan som bor på månen, flykten från dödsriket och varför kokosnöten ser ut som den gör.

För första gången på mer än hundra år får vi möjlighet att på svenska ta del av en samling legender om detta och mycket annat från Oceaniens alla hörn. Samtidigt lär vi oss mycket om både naturen och människornas liv i gångna tider.

Boken var primärt riktad till yngre läsare, men den har visat sig vara uppskattad av alla åldrar. :)


Cecilia Lundell: Resan till pannkakslandet

Resan till Pannkakslandet vill locka de små läsarna att leka med ord och rim.

Detta är en fantasifull berättelse om en kaninfamilj som får vara med om ett spännande äventyr!

Handlingen:
En morgon när kaninfamiljen vaknar och är sugna på pannkaksfrukost så föreslår Pappa Kanin att de ska resa till Pannkakslandet. Hur kommer man dit kan man undra? Jo, har man en magisk säng som kan flyga överallt i hela vida världen så är det lätt som en plätt. De stöter dock på ett litet problem när flygknappen säger att de måste rimma för att sängen ska starta. Pappa Kanin kan inte rimma, kan Hoppis det? Kommer de i väg? Följ med på deras resa som är full av roliga upptåg .


Olof & Lena Landström: Bu och bä och stackars Bo

Sveriges roligaste får är tillbaka - nu på cykel!

Det är vår i luften. Bu och Bä ska ut och cykla. Kanske Bo vill följa med, han har fått en ny cykel med handbroms och tre växlar. Men Bo är sjuk och måste stanna hemma. Stackars Bo! Hur ska Bu och Bä göra honom glad?

Med mycket humor, glasklar blick för detaljer och fantastiska bilder skildrar Olof och Lena Landström små äventyr, nära vänskap och vardagstrassel, ofta med oväntad utgång. För vem kunde ana att vårens första cykeltur skulle sluta med nya snygga solglasögon?

Bilderböckerna om Bu och Bä har lästs och älskats av hundratusentals barn genom åren. När Bu och Bä hittar på något blir det oftast trassligt, men till slut ordnar det ändå upp sig utan att de riktigt vet hur det går till ...


Emma V Larsson: Frejas första fjällvandring

Frejas första fjällvandring är ett bilderboksäventyr som inspirerar till friluftsliv och naturupptäckter. Det är också en berättelse om att våga lite extra, om att tro på sig själv och om att våga möta naturen.

Freja och hennes föräldrar ska ut och fjällvandra. Hon längtar efter resan men är också nervös. För tänk om hon inte orkar gå eller om det är läskigt att sova i tält?

Vandringen blir ett äventyr bland böljande berg och ljusa nätter. Freja möter lämlar och renar, upplever fjällstationer och magiska soluppgångar. Men så börjar åskan mullra och stormen drar in. Hur ska det gå nu?


Nina Wahlund: När tomten blev av med sitt skägg

Dagen innan julafton vaknar Tomten utan skägg. En Tomte utan skägg, det går väl ändå inte? Medan klockan tickar närmare julafton gör Tomtemor och tomtenissarna allt vad de kan för att få ordning på den skägglösa Tomten. Men när tomtenissen Fixaren inkluderar den livsfarliga Bäärtil, då är det på väg att gå riktigt illa.

När Tomten blev av med sitt skägg belyser människans vikt vid traditioner, hur djupt rotade de ofta är och hur en till synes liten detalj kan få enorma proportioner. Genom färgglada illustrationer speglas textens humoristiska inslag och skapar tillika delar en rolig läsupplevelse som en mysig julboksstund.


Sofia Jensfeldt & Alexander Jansson: Skönheten och odjuret

Vänskap som förvandlingskraft i en spännande berättelse som leker med den klassiska sagan!

Skönheten bor med sin mamma och sina syskon. En dag ska Skönhetens mamma ut på en lång arbetsresa och frågar barnen om de önskar sig något. Skönheten önskar sig en vacker ros. Men rosen som mamman plockar tillhör Odjuret som blir rasande och kräver att hon ska straffas. Hennes straff blir att för alltid lämna sina barn

OLIKA är ett flerfaldigt prisbelönat förlag som utmanar stereotyper med normkreativitet.


Jeanette Palm: Hösthjärta

När Elmers farfar får ont i hjärtat förändras det mysiga besöket till farligt allvar. Ambulansen kommer och Elmer är både orolig och rädd.
När det är dags att hälsa på farfar på sjukhuset vill Elmer plötsligt inte följa med. Han blir en fegis.

Ska Elmer komma över sin oro för farfar och sin rädsla för sjukhuset och våga hälsa på honom till slut?

Hösthjärta är den andra boken i serien om Elmer och hans farfar och behandlar ämnen som sjukdom, rädsla och sjukdom.


Sofia Jensfeldt & Alexander Jansson: Askungen

I klassiska sagor ryms känslor, skratt och eftertanke och i denna moderna variant av klassiska Askungen tar sagoskatten klivet in i samtiden.

Handlingen är den klassiska, med Askungen som inte trivs med de hon bor med och bara har sysslor hela tiden men längtar efter lite fest och guldkant. Men här vänds vänds allting upp och ner och normen utmanas.


Helena Kubicek Boye: Sov gott! - sömnsagor och tips för en god natt

Sömnsagorna har utvecklats med inspiration från bland annat KBT och mindfulness och utformats för att barnet ska gå ner i varv, släppa jobbiga tankar och somna lugnt.

Bokens vackra och stämningsfulla illustrationer av Laura Di Francesco tar läsaren med in i drömmens värld och hjälper både stora och små att komma till ro.

I den här boken får du dessutom fördjupad kunskap om ditt barns sömn och ännu fler konkreta tips och råd att ta till när sömnen strular.


Linnea Almgren: Eine slutar med blöja

Boken om Eine stöttar ditt barn under potträningen. Den är ett metodstöd till "Potträning på 3 dagar", och fungerar även utmärkt fristående.

Att bli blöjfri är en stor milstolpe i ditt barns liv, något som kan vara både omtumlande, roligt och lite läskigt på samma gång. De flesta barnböcker på ämnet potträning fokuserar på skoj och bus kring pottan, ofta på ett ganska så opedagogiskt sätt.

"Eine slutar med blöja" är framtagen av experter inom potträning och pedagogik, i syfte att lära ut på ett sätt som barn förstår och tycker om.


Marina Andersson: Var är lusen?

En morgon när Maja kommer till förskolan har hon med sig hemliga små kompisar...

Hur går det till när man får löss? Och hur gör man för att bli av med de små busfröna som gillar att gömma sig i håret och bo i mössor?

Läs mer och köp 'Var är lusen?' på bokus.com


Lisen Adbåge: Livets ABC

En ABC-bok om livets vardagligheter och absurdite-ter som sprakar i både text och bild, på Lisen Adbåges alldeles egna vis.

A är Alltings början, man föds och skriker AAAAA! Jag är en bebis på ett BB och jag växer, det går fort. Börjar förskola, lär mig säga fruktstund och förlåt. Sen är det skola och till slut jobb. Skaffar parkerings-plats och internet, tatueringar och egna barn. Tiden springer, någon blir sjuk. Ungen flyttar ut. Sovmorgon, rynkor och plötsligt barnbarn. Jag fyller åttio år, firar med fest. Men en dag finns jag inte mer. Ö som i ödet, Ö som i ögon som stängs. För slutet kommer alltid, så är det bara, både i alfabetet och i livet.

"Lisen Adbåge har en mycket säker tonträff, från småbarnsspråk till tonårs- och pensionärsjargong." BTJ


Lotta Olsson & Emma Adbåge: Ledsen

LEDSEN är en bilderbok att läsa om och om igen och att prata om tillsammans. En blivande klassiker!

Handlingen utspelar sig på en förskola. Ett av barnen upptäcker hur en av kompisarna tar hennes älskade gosedjur. Dramat byggs upp, vi kan följa det i textens rytm och ord och i bilder där kroppsspråk, minspel och rörelser är ömsom tydliga, ömsom subtila. Och vi drar en lättnadens suck när försoningen kommer på slutet.

Drömduon Lotta Olsson och Emma Adbåge skapar nu ett par bilderböcker om känslor och med titlar som säger precis vad det handlar om. 2020 kommer alltså Ledsen och 2021 kommer Glad.

Läs mer om boken hos Raben o Sjögren


Lars Klintwall: Veterinären som var rädd för hundar - hjälp ditt barn att övervinna sina rädslor

Spindlar, mörker eller att gå vilse det finns mycket som barn kan vara rädda för. Ibland blir rädslan så stark att barnet inte vågar göra det som hen egentligen vill. Men du som vuxen kan hjälpa barnet att bli modigare!

Här får en hundrädd veterinär hjälp av barnen Anton och Jasmin att steg för steg utmana sin rädsla. Berättelsen beskriver hur rädsla känns i kroppen och hur det gradvis går att våga närma sig det läskiga.

Veterinären som var rädd för hundar är skriven för barn i åldern 38 år. Den baseras på vetenskapliga metoder som används i KBT och hjälper dig att prata med barn om rädslor och om hur de går att övervinna.

Lars Klintwall är lektor i psykologi vid Stockholms universitet och forskar inom barnpsykoterapi. Han arbetar också som barnpsykolog på en vårdcentral. Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt.


Sara Stridsberg: Dyksommar

En dag är Zoes pappa bara borta. Hon får veta att han har blivit sjuk och måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. När hon hälsar på tillsammans med sin mamma, säger han att han inte orkar med fler besök. Men Zoe fortsätter att åka dit ändå. Och i väntan på att pappan ska orka möter hon simmerskan Sabina, som blir hennes vän.

Augustprisnominerad 2019

Läs mer på Mirando Bok


Nadia Tolstoy: Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben

Vid läggdags dyker ett litet spöke upp och vill ta Lilla Kanins vattenglas. Det får man inte! Lilla Kanin vet precis vad man ska göra för att skrämma iväg spöken; Lilla Kanin lyser på det lilla spöket med ficklampan så det flyger iväg. Pappa Kanin tror inte på Lilla Kanin, han säger att spöken inte finns. Men när Pappa Kanin stängt dörren dyker ett mellanstort spöke upp och vill ha snuttefilten!
En lagom läskig bok för de minsta.


Vanja Burden & Nathalie Ruejas Jonson: Jag älskar inte

Att stressa iväg till förskola och jobb på morgonen är något som många kan känna igen sig i. Och man kanske inte alltid direkt älskar att bli väckt, trycka i sig gröt, få sitt trassliga hår kammat, klä på sig alla kläder och sedan vänta, vänta, vänta på att resten av familjen ska vara färdig att gå. Men om man har tur finns en älskad kompis på förskolan och allt blir bra till slut!

En sparsmakad text med hög igenkänningsfaktor för alla morgontrötta barn och deras vuxna. Finstämt humoristiskt om dåligt morgonhumör, vardagskaos och förskolekärlek!


Annika Leone & Bettina Johansson: Bara rumpor

Idag är det lördag! Då ska Mira åka till badhuset och visa att hon kan hoppa från kanten av stora bassängen. Ska hon våga? På badhuset finns mycket att titta på alla nakna kroppar som är så lika men ändå så olika. Fast vad man får säga högt verkar vara väldigt känsligt!

Bara rumpor är en rolig bilderbok om en dag på badhuset. Men också en bok om våra kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp.

Texten är skriven av journalisten och kroppspositivisten Annika Leone och illustrerad av Bettina Johansson, illustratören bakom Kivi och monsterhund, den första barnboken som använde hen som pronomen.


Stefan Johansson & Pia Hammargren: Julia heter jag

I Julias magiska värld kan hon flyga, men i skolan får hon åka hiss. Hemma har hon hunden Messi som älskar bollar. Sami är Julias kompis, som hon träffat på Internet. När Julia blir stor ska hon bli astronaut. När Messi var valp så kissade han på Julias kudde. Trots det vill hon ha en hund till.

Boken om Julia är producerad i syfte att ge barn och unga med funktionsnedsättning igenkänning. Boken riktar sig även till syskon, vänner, klasskompisar och liknande. Julia som är huvudkaraktären, har själv en funktionsnedsättning och är ett barn av dagens moderna samhället med resande, datorer och chattande. Julia heter jag, är den första boken i en Juliaserie, utgiven av Funkibator förlag. I bokens kommande böcker får vi följa Julia ihop med hundar, i en magisk värld, genom vetenskapen med mera.

Bokens idégivare och tillika illustratör är Pia Hammargren. Hon använder själv rullstol och var barn på 70-talat då det nästan helt saknades böcker för henne att identifiera sig med. Berättelsen har tolkats från Pia och därefter författats av Stefan Johansson.


Emma Adbåge: Gropen

Vinnare av Augustpriset 2018!

Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden, nu växer det sly och stubbar och man kan vara där och leka. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Alla älskar Gropen - utom de vuxna. De hatar Gropen!

Emma Adbåges Gropen är en fantastisk bilderbok om fantasins och lekens kraft. Om fega vuxna och om att aldrig ge sig! För hur skulle det bli om de vuxna bestämde allt?

Emma Adbåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon har varit Augustnominerad två gånger och mottagit ett flertal priser för sina böcker.


Ben Hatke: Ingen tycker om en goblin

Goblin bor i en mysig grotta med råttor, fladdermöss och sin enda vän, Skelettet. Varje dag leker Goblin och Skelettet med grottans skatter. Men en dag stormar en grupp äventyrare in. Plundrarna vänder upp och ner på stället, stjäl alla skatter och försvinner med Skelettet!

Nu är det upp till Goblin att ställa allt till rätta. Men först måste han lämna grottan på egen hand och upptäcka hur resten av världen känner inför en goblin.


Lilla spöket Laban - Labans och Labolinas jul

Det är lucia, men Labolina vill att det ska vara julafton. Genast!

Lilla Spöket Labans busiga lillasyster är jättebra på att härma alla möjliga ljud. Hon är också bra på att vända upp och ned på spökfamiljen, som bor i slottet Gomorronsols källare. Ingen får en lugn stund!

Lilla Spöket Laban och hans lillasyster Labolina är barnbokskaraktärer som passar de allra minsta. Nu ges pekböckerna om dem ut på nytt i lite större format och med ny design.


Rebecca Byron Lohk: Det är blä för mig!

Matteo har alltid en blå ryggsäck på sig vart han än går. Ryggsäcken är livsviktig för honom, för i den finns det han kan behöva använda om han får en allergisk reaktion. Matteo är nämligen jätteallergisk mot nötter och hästar.

Det är blä för mig! är en bok för alla som har eller känner någon med astma eller allergier, och för den som undrar vad som händer i kroppen när någon får en allergisk reaktion och hur man då är en bra kompis. I boken får vi följa Matteo en helt vanlig dag, en dag som plötsligt kan bli en helt ovanlig dag. Läsaren får också ta del av en hel del vardagsknep som är bra för allergiker, som till exempel att göra bordscheck inför varje måltid.


Leif Milling: Villes Bok

En annorlunda bok om en hunds liv, berättad från en hunds (av husse tolkade) perspektiv. Ett stort extra plus är de vackra bilderna från ett aktivt liv i fjäll, vid vattendrag och i skogar.


Vi är syskon : tolv berättelser om att ha syskon

Underbara, bråkiga, snoriga syskon! Här kommer den optimala samlingen syskonberättelser för alla som ska få ett syskon, har ett syskon eller kanske längtar efter ett syskon. Det handlar om att vänta på någon som ligger i mammas mage, om första tiden med en tråkig bebis som inte kan leka ordentligt, om att ha ett storasyskon som skyddar en från allt farligt i världen och om hur det känns i magen när den nya bebisen ler mot en för första gången.

Här hittar du välkända syskon som Benny och Lilla syster Kanin, men också helt nyskrivna berättelser om att längta efter en syster man bara får träffa varannan vecka, om att vara stor men vilja vara liten och om att bli avundsjuk när kompisen får ett syskon. Kort sagt en bok där alla sidor av syskonskapet får synas och som bjuder på stor igenkänning för både stora och små.

För illustrationerna står några av Sveriges allra främsta tecknare: Eva Eriksson, Emma AdBåge, Olof Landström, Ellen Ekman och många fler.


Sofia Rutbäck Eriksson: Änglabrorsan

Morris är en fartig och sprallig pojke.Fast hans mamma och pappa är oroliga för det mesta. De är oroliga över att Morris ska känna sig ensam. Men Morris känner sig inte ensam, för han har en hemlighet – Morris har någon som dyker upp när han som mest behöver det – en änglabrorsa. Med änglabrorsan kan Morris göra de mest fantastiska äventyr. Men kommer modiga Morris någonsin att våga sparka fotboll?

Änglabrorsan är en bok för barn mellan 3-6 år, som handlar om kärlek och sorg blandat med en stor portion fantasi och humor.


Sanna Juhlin & Mimmi Tollerup: Morrison räddar en kattunge

Morrison är en lat katt som bor hos familjen Kredda. Han älskar att bli kliad på magen och drömmer mest om goda ostar och krämig grädde.

En dag hittar Morrison kattungen Skrutten som har kommit bort från sin mamma. Skrutten får flytta in hos familjen Kredda. Hur ska det gå? Är Morrison Skruttens pappa nu? Och ska de lyckas hitta Skruttens mamma?

En rolig, fyndig och fin berättelse ur en katts perspektiv. Både barn och vuxna har glädje av den här boken.

I samma serie: MORRISON OCH HAMSTERJAKTEN


Astrid Lindgren & Eva Eriksson: Räven och Tomten

Berättelsen utspelar sig på landet, där Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp, det är dem räven suktar efter. Men tomten håller vakt, och han blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Låt bli våra höns! förmanar tomten. Och räven kanske bara nöjer sig med gröten...

Precis som med Tomten (bilder av Kitty Crowther), som kom för några år sedan, så skapade Astrid Lindgren på 60-talet en text baserad på ett annat diktverk. Detta är hennes tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten.

Eva Eriksson illustrerar för första gången en text av Astrid Lindgren och texten publiceras för första gången i Sverige!


Ulf Stark o Linda Bondestam: Djur som ingen sett

Vinnare av Snöbollen 2016 - Årets svenska bilderbok

Linda Bondestam och Ulf Stark är tillbaka med en diktbok. Den här gången handlar det om osedda djur. Vi får träffa Eskalopen, Celansetten, Smygeln, Vadfisken och många fler. De lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats; Daglingen är oälskad och Klumpantropus känner sig alltför tung, medan Ide-djuret helst vill stanna kvar i sin drömvärld där solen lyser skönt.


Ulf Nilsson & Emma Adbåge: Tjoho, nu är det jul!

Tjoho, nu är det jul! är en stor, fin adventsbok, som kan läsas under hela december! I 24 kapitel får vi följa huvudpersonerna grisen Ruffe och katten Kss-kss - dessutom ett par möss och så småningom en hel hoper vildsvin.

Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig. Om man är gris gäller det att fly ut i skogen, det har han hört. Och det gör Ruffe. Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en överdådig jul. På självaste Luciadagen dyker en gruffande vildsvinsfru Vilda upp. Ruffe blir blixtkär! Och med Vilda kommer också en hel rad vildsvin i olika storlekar.


Pettersson & Yngvesson: Inga och Leo programmerar

Inga och Leo programmerar är en inspiration för alla barn (5-9 år) att lära om hur datorer och robotar styrs på ett kul och lekfullt sätt. I dansstudion lär Inga och Leo sig programmering med hjälp av en fartfylld dans koreograferad av en känd youtuber. Och med sina nyvunna kunskaper får de en robot att leverera lördagsgodis gång på gång.

I dagens moderna samhälle utförs allt fler saker av robotar och maskiner som styrs av datorer.. Att lära sig hur datorer och robotar styrs är därför mycket aktuellt och viktigt ur ett demokratiskt perspektiv.

Skolverket tog i mars 2017 ett beslut om att införa programmering i grundskolan. Därmed finns ett stort behov av att tillhandahålla enkla medel för både pedagoger, föräldrar och barn att förstå vad programmering innebär.


Petrus Dahlin & Maria Nilsson Thore: Innan jag fanns

En tänkvärd, vacker och svindlande saga av bilderboksskaparen Maria Nilsson Thore och Kalle Skavank-författaren Petrus Dahlin.

Var kommer vi ifrån? Och var fanns vi innan vi kom hit? Systrarna My och Py fantiserar om sin plats i universums oändlighet, om stjärnvindar och rymdbebisar och vad som händer när man inte längre finns.

Även mycket små personer kan ha stora tankar.


Björn Bergenholtz: Lejoparden

På savannen, under gassande sol, bor ett litet kattdjur med gröna ögon, skär nos och randig svans. Det är ingen vanlig kattdjursunge, den är varken randig som en tiger, svart som en panter eller fläckig som en leopard. Den lilla katten bryr sig till att börja med inte alls om det. Det spelar väl ingen roll vad man är för något? Inte förrän de andra djuren börjar fråga ...

Läs recension av boken


Megan Everett Skarsgård & Maria Nilsson Thore: Utslängd från zoo

Moster Meg är inte som andra vuxna. Hon håller hus lite överallt på jordklotet, sexåriga Emma tror att hon är något slags upptäcktsresande, eller kanske hemlig agent?
En dag ringer det på dörren och där står Moster Meg.
"Emma, sötis!" säger hon. "Skynda på nu, vi har massor att göra på zoo i dag!"
Det är bara för Emma att klä sig i den fula leopardtröjan som moster Meg räcker fram, sätta sig bakom henne på den gamla vespan och följa med. Men varför finns det en stor förbjudet-skylt vid zoo-entrén med moster Megs överkorsade ansikte på?


Mårten Sandén: Älvsommar

Stellas dröm har gått i uppfyllelse hon har fått en familj! Men en dag börjar något oväntat hända Stellas vänner, skorstensbarnen. De modiga och påhittiga skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder. Så när Stellas vän Topsy plötsligt drabbas av höjdskräck är det tydligt att något är väldigt fel. Under några skimrande sommarveckor dras Stella in i ett magiskt äventyr med beskyddande lyktféer, bittra fejder och väl gömda familjehemligheter.

En stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med stora känslor och oemotståndliga cliffhangers som kommer att älskas av både stora och små läsare. Och få den mest inbitne tvivlare att tro på älvor ...

Mårten Sandén och Lina Bodén har förut gett ut boken "Skorstensjul" som var adventsbok 2015.


Helen Rundgren: Harriet och Charles

Under en resa till Galapagosöarna räddar Charles Darwin fyra sköldpaddor. En av dessa, Harriet, blev 175 år gammal. Detta är hennes berättelse. Helen Rundgren utgår ifrån den troligtvis mytologiska men underbara berättelsen om Charles Darwins sköldpadda Harriet (som hette Harry från början eftersom de tog fel på kön under 96 år) för att ge barn en ingång till att lära sig om evolution. I slutet av boken finns en faktadel.


Lizzy Stewart: En tiger i trädgården

När mormor säger att hon sett en tiger i sin trädgård tror inte Nora på henne. Nora är för gammal för att leka mormors löjliga lekar! Alla vet att tigrar bor i djungeln, inte i trädgårdar.
Så fast Nora ser trollsländor stora som fåglar och växter som försöker äta upp hennes leksaksgiraff och en isbjörn som tycker om att fiska vet hon att det absolut, DEFINITIVT inte kan finnas en tiger i trädgården
Eller?

I den här underbara bilderboken får vi lära oss att det aldrig är för sent att leka, och att allt blir roligare om man låter sin fantasi flöda.


Karolina Kjellberg: Pi och powerbollarna - Vinterracet

Boken riktar sig till 3-7 år gamla barn och varje bok i serien tar upp ett naturvetenskapligt ämne som ingår i läroplanen. Denna gång får Pi lära sig om olika material när hen ska hjälpa en kompis bygga en isracer.Vilka material håller? Vilka glider bäst? Med smittande entusiasm och detaljrika, fantasifulla illustrationer är Pi och powerbollarna en rolig och spännande läsning och samtidigt en genväg till lärande.

Detta är del två, del två heter "Magnetjakten"


Gustaf Jansson: Kims digitala äventyr - Pappa tar kontrollen

Kim är sju år och lever i en helt vanlig familj. Två föräldrar, en bror och en syster. “Kims digitala äventyr – pappa tar kontrollen” utspelar sig under en helg när Kim är ensam hemma med sin pappa. Medan pappa lagar mat kopplar Kim av med sitt favoritspel i soffan.

Av en händelse sugs Kim in i kontrollen och har bara en möjlighet att komma hem igen, med hjälp av pappa som nu tvingas lära sig någonting som aldrig tidigare intresserat honom.

Med Kims digitala äventyr kan du få upp ögonen för ditt barns digitala intresse. Du som växt upp med tv-spel kommer känna igen mängder av referenser från gamla klassiska storspel.


Annika Henning: Forken blir sjuk

Forken är ett snällt monster som jobbar hårt. En dag blir han skadad på jobbet och tvingas gå hem. Efter några dagar ringer chefen och vill att han kommer och jobbar om han skall få ha kvar jobbet. Det går inte så där jättebra, men som tur är har Forken i varje fall kompisar.


Torsten Larsson & Eva Ullerud: UNNIversum

Unni bor med sin matte på landet. Hon lever ett vanligt lantkattliv och låter dagarna passera med lek och upptåg. Unnis värld är en fantastisk plats. Det är hennes universum.Men en dag förändras allt och livet blir sig inte likt igen.

En bok om förändring, glädje och sorg.


Monica Österdahl: Sami räddar Glädjen

Häng med Sami och se vad han gör när han ser att barnen på hans nya förskola är ledsna.


Anna Carlsson: Wally har ADHD

Författaren Anna: Idén till boken kom av att jag själv letade litteratur till min dotter 4 år som tidigt fått diagnos ADHD. Jag hittade Jippie-serien (som är kanon!) Men ändå ingen som kunde ge just min dotter igenkänning. Dels för att hon var/är så ung och dels så fann jag inte någon där just en tjej var huvudperson.
Wally har ADHD beskriver hur det är att ha ADHD. Hur känslorna far runt och hur man kan både tycka om och inte tycka om sin ADHD.
Boken är första i en serie.


Stina Brandin: Finns det chokladpraliner i himlen?

Harry tycker om chokladpraliner och röda geléhallon. Så det var inte så konstigt att Simpson, hans vandrande pinne, fick smaka han också. Men nu är Simpson död. När Harry ska begrava Simpson börjar han fundera. Hur är det att leva i himlen? Harrys mormor bor också där.Harry bestämmer sig för att åka dit. För att ta reda på svaret på den viktigaste frågan av alla: Finns det chokladpraliner i himlen?


Coran/Gastaut: Trollflöjten

Prins Tamino får i uppdrag av Nattens Drottning att rädda hennes dotter, prinsessan Pamina, som är fånge i Sarastros slott. Som hjälp på vägen får prinsen en magisk flöjt. Tamino når slottet, han finner Pamina och de blir genast förälskade. Tillsammans beger de sig iväg, men många faror hotar. De måste trotsa vind, eld och vatten. Då blir trollflöjten deras räddning!

En bilderbok som bygger på Mozarts och Schikaneders kända opera. Förtrollande vackra illustrationer av Charlotte Gastaut, en av Frankrikes mest hyllade bilderbokskonstnärer.


Larsson/Sandberg: Flykten

Plötsligt kom kriget. Bomberna föll alldeles för nära och familjen flydde hals över huvud.Flykten handlar om ett barn som tvingas fly med sin familj från sitt hem och sina kompisar. Det enda som följer med när familjen flyr en natt är nallen? den enda vännen på en lång resa mot okänt mål?


Linda Eklund: Grodan som sa mjau

Grodan som sa MJAU är sagan om Malte. Malte var en märklig liten groda. Han kunde nämligen inte säga KVACK, han sa MJAU! Varje dag retade de andra grodorna Malte och han kände sig så ensam.
Skulle Malte aldrig lära sig att säga KVACK?
Skulle han aldrig få några vänner?

Föreslagen läsarålder: 3-6 år


Linda Palm: Svea handlar

Omtyckta serien Bus med Svea fortsätter i en sjunde bok där vi får följa Svea och hennes pappa när de handlar.


Katarina Ekstedt: Kaj lär sig åka skidor

Jag tänker aldrig mer gå i skidskolan, säger Kaj efter sin första dag i backen då han bland annat orsakat ett dominofall i hela sin skidskolegrupp. I boken får man följa Kaj under hela veckan i fjällen: från hans första stapplande steg i otympliga pjäxor, via många misslyckanden till slutlig triumf och glädje.

Kaj lär sig åka skidor är en fartfylld, inspirerande och pedagogisk saga om att vara liten och lära sig åka skidor.


Linda Palm: Bästa kalaset

Bordet är dukat för kalas sedan länge. Majken gör sig redo att öppna dörren. Hon har bjudit alla sina kompisar men ingen dyker upp! Istället för bästa kalaset, blir det värsta kalaset … eller?

En lekfull och färgglad bok som innehåller skratt och tårar. Att bjuda till kalas är inte alltid lätt.

Författaren önskar att boken inspirerar till vidare samtal kring ett tema som berör. Vi är lika men olika.


Göran Nordfjell: Popellas promenad

"Popellas promenad" är en bilderbok (3-6 år) om när Popella ska promenera själv från förskolan till mammas jobb. En mysig och lite spännande bok att bläddra i vid läggdags. Göran Nordfjell är fritidskonstnär och har med Popella gjort sin debut som barnboksförfattare.


Linda Palm: Svea bygger

Svea är ett och ett halvt år och dagarna fylls med bus. Det är så hon upptäcker! Mamma och pappa får mycket att göra, men också många härliga skratt.I den här boken träffar du Svea när hon bygger … på sitt sätt! Svea hjälper också mamma och pappa att montera förvaringshyllan till alla saker då en skruv plötsligt ”råkar” försvinna.Linda Palm önskar er mysiga stunder när ni läser Svea-böckerna. Upptäckter som alla småbarnsföräldrar kan känna igen sig i och som kan kännas lite stressande mitt i vardagen, men som är lätt att le åt i efterhand. I slutet av boken upprepas bilderna i en så kallad storyline så att du tillsammans med ditt barn kan sammanfatta boken.


Forssén Ehrlin: Kaninen som så gärna ville somna : en annorlunda godnattsaga

Trött på att kämpa ditt barn till sömns?
I den bästsäljande sagoboken Kaninen som så gärna ville somna får du följa Kalle Kanin när han tar hjälp av Farbror Trollkarl och andra vänner för att somna gott på kvällen. Tackvare ett visst skrivsätt dras ditt barn snabbt med in i sagan och somnar gott på kvällen eller vid sovstunden beroende på när du kommer välja att läsa den. Sagan är underbart sövande och hjälper barn över hela världen att komma ner i varv, slappna av och somna tryggt också.


Jujja Wieslander: Mamma Mu simmar

Radarparet Mamma Mu och Kråkan är tillbaka med ett nytt halsbrytande äventyr.

Mamma Mu är så glad! Hon har varit på badhuset, och tagit märke. Guldfisken! Den får man om man klarar att simma 25 meter. På djupt vatten. Men Kråkan är inte lika glad. Han hänger med vingarna och verkar alldeles dyster när Mamma Mu visar sitt märke. Ett simmärke, det är väl inte särskilt märkvärdigt, tycker Kråkan. Simma, vad ska det vara bra för? Man blir ju blöt. B.L.Ö.T. Som tur är får Mamma Mu en idé. Kråkan kanske inte kan ta simmärke, men FLYGmärke, det kan han säkert få.


Beatrice Alemagna: Vad är ett barn?

En ömsint och rolig bilderbok om likheter och skillnader människor emellan, om att kunna höra havet i en snäcka, om att växa upp och bli stor. Titelns skenbart enkla fråga väcker överraskande tankar; "Vad är ett barn?" är en bilderbok att läsa tillsammans ur och fundera högt kring. »Barn har små händer, små fötter och små öron, men det betyder inte att deras tankar är små«, skriver Beatrice Alemagna bland annat.


Sarah Sheppard. Djuren i skogen

I Djuren i skogen hänger man med coola däggdjur och energiska kryp under ett år i naturen. Sarah Sheppards lätt förmänskligade djur har mycket att berätta, persongalleriet är charmigt och kul att lära känna. Texter och bilder är fulla av spännande fakta, skickligt inflätad i berättelserna. Tecknade seriestrippar, som Den objudna gästen Fru Fästing och Knockad av kärlek är bara några av överraskningarna som väntar. Sarah Sheppards avspända text-bild-berättande gör henne till en av våra mest intressanta och spännande bilderboksmakare. Läs och njut!


Stefan & Midas Whilde: Lilla Tvärtomboken

Lilla Tvärtomboken är skriven av far och son Whilde. Stefan Whilde (46 år) är författare, kulturskribent och föreläsare med fler än tjugo böcker publicerade sedan debuten 1999. Midas Whilde (9 år) går i tredje klass. Har blått bälte i Kung Fu.


Johanna Thydell: Det är en gris på dagis

Det är en gris på dagis är en humoristisk, poetisk och lagom verklighetstrogen berättelse med knorr. Grisen står i sin hage och tittar på barnen som leker långt därborta på dagis. Grisen är ensam, han vill också vara med. Han gräver och gräver och rätt var det är står han vid dagisets staket. Alla barnen blir överlyckliga. Men hur gömmer man en gris på dagis? (3-6 år)


Sarah Sheppard: Viktiga kartor - för dagdrömmare och äventyrare

Var hittar man giftiga djur, mystiska platser, ädelstenar, skatter, vulkaner, jordbävningar, de högsta bergen och de djupaste delarna av haven? Efter att ha läst denna äventyrsatlas vet man precis vart man ska åka om man vill uppleva äventyr på riktigt eller få nytt bränsle till sina dagdrömmar.

En unik kartbok som ger läsaren hjärtklappning över allt fantastiskt, spännande och mystiskt som finns på vår planet!


Catharina Ståhlgren: Nallehandboken

En bok om hur man kan sköta sin nalle. Vad nallar tycker om och tänker på.

En liten bok för barn och alla andra som tycker om nallar. Den berättar litet om hur deras dagliga liv kan se ut och vad de tänker om saker och ting, t.ex. kalas, utflykter och mat.

En vänlig bok som passar både som saga och som presentbok.


Matrin Widmark/Sarah Sheppard: Gustava och Tex går till kungen

Tex och Gustava går till kungen är en rolig och spännande bok - och skiva - om ett udda par. Martin Widmark och Lana Brunell har skrivit kluriga, lekfulla sånger som fångar de olika djurens personligheter och bokens stämning. Texten och musiken illustreras väl av Sarah Sheppards färgstarka bilder, och tillsammans bjuder trion på en läsupplevelse utöver det vanliga.
Provläs!


Sven Nordqvist: Lisa väntar på bussen

Lisa och mamma ska ta bussen till stan för att titta på dockteater. Vid busshållplatsen står redan Söderkvist med sin lilla väska. Söderkvist tar upp en smörgås ur väskan medan de väntar. Efter en stund kommer Agda med sin cittra. Hanna och Jenny har med sig en papegoja. Johan kommer springande. Han är stor nog att få åka buss själv. Medan de väntar leker Lisa och Johan med Johans soldater och mäter saker med hans måttband. Men till Söderkvists mage räcker det inte. Bussen är väldigt försenad så de hinner vissla med grässtrån och leka med en skalbagge.


Anders Jacobsson: Giraffen Staffan

Giraffen Staffan kom inte ihåg så mycket av sin barndom. Hans första minne är att han sitter på en flotte i vattnet. På väg någon annanstans.


Staffan kliver i land på en liten ö full med apor. Han gör allt för att passa in och lär sig att både klättra i träd och att äta bananer. Visst är det kul, men han känner sig ändå aldrig riktigt lycklig. Han är alltid lite annorlunda.


När vattnet en dag hotar att översvämma ön inser Staffan och de nya vännerna att det trots allt är ganska bra att vara lite olika!


Anette Skåhlberg: Jösta och Johan

Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadana och likadan.

De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj.

Men blir de så lätt som de tänkt sig?

Blir det som de vill?


Anette Skåhlberg: Junior börjar förskolan

Del 2 i Giraffserien!

Junior har längtat i många många dar. Få börja på förskolan som alla andra barn. Hon har fått en plats på Afrikas savann och springer så fort hon bara kan.

Men vad kommer hända när de ser vad hon är?

Med boken följer en ljudbok!


Ulf Nilsson + Sarah Sheppard: Vi letar konstiga bilar

Upplev och utforska staden med Ulf Nilsson och Sarah Sheppard som ciceroner. En fantasifull och faktaspäckad bilderbok för vetgiriga barn. Stort och smått, fordon och djur skärskådas här på barns vis. Här finns massor att upptäcka precis som på en verklig promenad.


Sara Lundberg: Sommar

Pekboken Sommar är en bok för de minsta barnen, som aldrig tidigare har upplevt sommaren eller i alla fall inte minns den. Den har skapats med barnets storögda förvåning som inspirationskälla.

Sommar är den första miljömärkta pekboken som ges ut i Sverige. Den är märkt med Svanen och FSC.


Lena Arro: Micklan målar

Alla föräldrar, och barn, känner igen hur barn fastnar i en fas, något de älskar att göra. Just nu älskar Micklan att måla, det ska göras hela tiden och överallt, i fantasi och verklighet, inne, ute och i drömmarna. Det här är andra boken om Micklan, Sisse och deras pappa. En till bok där läsaren själv får könsbestämma barnen, om de vill.


Sarah Sheppard: Varning för Köttgänget

Augustprisnominerade Sarah Sheppard är ute med en ny bok om våra fossila vänner. Den här gången är det det fasanfulla köttgänget som får all uppmärksamhet. PS - köp gärna pysselboken till!


Lisen Ådbåge: Kurt och Kio vill ha koja




Eva Lindström: I skogen

Maggan, Snuten och Tim bor i en skog och där är det de som bestämmer. Där finns aspar och björkar, tallar och små snår. Men en dag är det något som händer. Det börjar med att björkarna och tallarna pratar om att åka på semester. Sedan är det några aspar som blir skrämda av ett snår och ger sig av och tillvaron är sig inte riktigt lik längre.

Nominerad till Augustpriset 2008 för Årets svenska barn- och ungdomsbok


Jakob Wegelius: Legenden om Sally Jones

Vinnare av Augustpriset 2008 för Årets svenska barn- och ungdomsbok


Ingelin Angerborn: Eskil och ensamsakerna

En varm och fantasifull berättelse om en liten pojke som har ett stort medlidande med allting som är ensamt här i världen.


Kristina Digman: Floras kulle

Poetisk saga för naturbarn i alla åldrar.


Ulf Stark: Krutpojken

Krutpojken är uppföljaren till den kritikerrosade Mirakelpojken, återigen illustrerad med Markus Majaloumas lekfulla och knasiga illustrationer som belyser både humorn och allvaret i Ulf Starks text.


Per Karlén: Boken om drömmar

Nu kommer uppföljaren till kritikerrosade "Boken om känslor", så häng med med Nalle-Björn, Pelle, Lilla Lisa och Kanin till drömmarnas värld. Här är ingenting omöjligt.


Francoise de Guibert: Stora Varförboken

En kul bok med många svar på båda vanliga och ovanliga frågor.


Katerina Janouch: Ingrid och bassiluskan

Mervi Lindmans fantasifullt roliga och varma illustrationer harmonierar väl till Katerina Janouch barnnära text. Att deras samarbete är synnerligen lyckosamt.


Pija Lindenbaum: Kenta och barbisarna

Ny fantastisk bilderbok av Pija Lindenbaum!


Quentin Blake: Det förtrollade skeppet

Två vänner är hos sin moster över sommarlovet och det är så tråkigt. En dag klättrar de över muren, fast de inte får och kommer till ett skepp, men inte ett vanligt skepp! Det är buskar och träd som tillsammans ser ut som ett skepp - någon, en trädgårdsmästare, har klippt det så. När de leker i skeppet hör de en stämma från en gammal dam - skeppet har fått oinbjudna gäster, vad ska göras? Jättevacker, fin berättelse om äldre och yngre som leker ihop. Det är en Quentin Blake-bok, han som illustrerar Roald Dahls böcker.

/Nino Dawod


Sven Nordqvist: Pannkakstårtan

Pettson ska baka pannkakstårta till Findus som har tre födelsedagar om året.


H.A Rey: Nicke Nyfiken på rymdfärd




Lucy Cousins: Kom och lek, Molly!

Alla små barns favorit.


Pernilla Stalfelt: Bajsboken

Boken kom ut redan 1998 och har snabbt blivit en klassiker.

"Detta är en modig, originell och framförallt rolig bok som lockar till skratt och ger inte bara barn i kiss- och bajsåldern något religöst i blicken!"


Olof & Lena Landström - Bu och Bä i städtagen

I dag måste Bu och Bä städa, för det har blivit så stökigt där hemma. Med stor iver sätter de igång. Det visar sig snart att Bu inte har någon riktig hand med dammsugaren, för det blir bara ännu dammigare! Men som alltid har Bu och Bä turen på sin sida, och det blir rent och fint till slut.


Carin Wirsén: En liten skär och många små brokiga




Anna Bengtsson: Det kittlar när löven kommer




Einar Norelius: Petter och hans fyra getter

Klassiker på rim. Tål många repetitioner.


Pija Lindenbaum: Lill-Zlatan och morbror raring




Tison/Tyler: Barbapapas träd

Barbafamiljen räddar ett träd som inte mår bra.


Stina Wirsén: Vem är arg?

Nominerad till Augustpriset 2005 för bästa svenska barn- och ungdomsbok


Per Gustavsson: Så gör prinsessor

En del tror att prinsessor är ljuva, väna, fridsamma varelser som gör allmänt lämpliga och stillsamma saker som att besöka pepparkaksfabriker och stoppa korv, och i övrigt mest ser världen genom fönstret på en sjuglasvagn.

MEN DET ÄR HELT FEL!


Juja Wieslander: Mamma Mu får ett sår




Lena & Olof Landström: Bu & Bä får besök




Inger & Lasse Sandberg: Tummens kalas




Gahrton/Unenge: Ronny & Julia längtar




Marcus Pfister: Regnbågsfisken




Åsa Lind/Kristina Digman: Prinsessboken




Julia Donaldson: Snigeln och valen




Lars Klinting: Castor odlar




Kristina Digman: Jag vill, jag vill, jag vill!



Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook