Barnsidan - 8:e mars - internationella kvinnodagen
Meny

8:e mars - internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen
Den 8:e mars firas Internationella kvinnodagen, ofta med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och för att föra fram aktuella reformkrav. Det var i Köpenhamn 1910 på den socialistiska kvinnokonferensen, med den tyska politikern och feministen Clara Zetkin i spetsen, som dagen instiftades till stöd för kvinnlig rösträtt.

I Sverige började dagen firas under varierande datum från och med våren 1912. När ryska revolutionen splittrade arbetarrörelsen fortsatte den kommunistiska grenen firandet och fastslog 1921 datumet för den så kallade "röda dagen "till 8 mars. Under mellankrigs- och krigsåren förbjöds dagen i länder med fascistiska eller nazistiska partier. Den 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London. I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.

År 1969 firades 8 mars av nyfeminister vid University of California i Berkeley, och idén togs upp på olika håll i USA och Europa. Det första öppna mötet i Sverige ordnades 1972 av Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund. Den socialistiska och partipolitiskt obundna kvinnoorganisation Grupp 8 grundades 1968 av åtta kvinnor i Stockholm och blev 1970 en öppen kvinnoorganisation, som kom att utgöra medelpunkten för 1970-talets nya kvinnorörelse.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Firandets socialistiska karaktär har tonats ned, och numera deltar även opolitiska kvinnoorganisationer.

Feminism - vad är det?
Förvisso finns många definitioner på feminism, men kärnpunkten handlar alltid om att samhället behandlar kvinnor ofördelaktigt och systematiskt försämrar individuella val, politisk makt, ekonomiska förutsättningar och intellektuellt erkännande. Ofta finns ord som genussystem, könsmaktsordning eller patriarkat med som förklaring till varför samhället ser ut som det gör. Den som kallar sig feminist erkänner detta och vill göra något åt det,. t.ex genom att synliggöra och bryta ner de könsroller eller de normer som individer av manligt och kvinnligt kön formas efter.

Vill du läsa mer om feminism rekommenderas läsning här;

http://www.susning.nu/Feminism (mer om definitioner)

http://www.bang.se (Sveriges främsta feministiska tidskrift)

http://www.feminetik.se (Feministiskt community driven av Josefin Alvunger)

Inlagt 2005-03-06 22:43 | Läst 7293 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här

Lars-Göran Wadén (2010-03-08 13:47)
Jag firar INTE den Internationella kvinnodagen. Om du vill veta varför läser du min blogg.
http://www.livetrullarvidare.blogg.se


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook