Barnsidan - Varför män kan förlöjligas utan det blir ramaskri
Meny

Varför män kan förlöjligas utan det blir ramaskri

Just nu går en reklam på bland annat TV4 där en man ojar sig över att det svider och bränner i halsen. Han tror att han är kär (fast det är fyra är sedan) eftersom det svider så ihållande. Men *duh* han har såklart halsbränna! Ta en losec lille vän. Ingen är väl så korkad i verkligheten, och ingen tror det heller. Det är ett skämt helt enkelt, man driver med en manlig stereotyp. Haha. Eller inte...!?

Skulle det istället vara en kvinna som förlöjligades på detta sätt skulle det förmodligen bli DO-anmälningar, etiska råd och upprörda känslor. När samma sak händer en man händer ingenting, ingen bryr sig. Jag har funderat på varför det är så att män kan både vara blåsta och nakna i reklamen utan att nån skriker "sexism!!".

Nu tror jag att jag kommit på det. Män ser sig helt enkelt inte som en del av ett kollektiv män. De är individer som inte alls behöver identifiera sig med den nidbild som många reklammakare driver med. "Det får stå för honom" och så är det bra med det.

Kvinnor däremot ser sig ofta som en del vi ett kollektiv. Ett kvinnliga kollektiv där varje kvinna får stå både som exempel och företrädare för alla kvinnor. En förlöjligad kvinna i i reklam gör mig förbannad för det blir ett personligt hån mot MIG. En knivhuggen kvinna blir knivhugg i hjärtat på Kvinnokroppen. Klart man reagerar på enskilda kvinnors tragiska öden när man ser sig som en del av ett kollektiv.

I vissa hänseenden önskar jag att män kunde se sig mer som en del av ett kollektiv, t.ex när det kommer till mäns våld mot kvinnor. Visst, det är enskilda män som slår. Men att det finns män som slår gör att de flesta kvinnor blir livrädda om en man går efter henne en mörk natt. Män borde skämmas över att det finns män som slår kvinnor, barn och andra män. Men det gör de inte. "Det är ju inte jag som slåss" skakar de av sig. 

Omvänt borde fler kvinnor frigöra sig från att enbart vara representater för sitt kön. Man behöver inte köpa ett schampo som "tagits fram i vetenskapliga studier på ett institut i Schweiz" även om man inte förstår vad Q10 eller naturliga enzymer är. Då har man helt fallit in i "äsch, jag förstår ingenting, du har säkert rätt"-stereotypen. Bara för att många kvinnor före en har gjort det.

Inlagt 2008-12-05 13:55 | Läst 11518 ggr. | Permalink
Kategorier:
Jämställdhet & Feminism 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook