Barnsidan - Unga som begår brott
Meny

Unga som begår brott

I dagens DN kan man läsa Johan Pehrssons debattinlägg om att även barn under 15 ska kunna ställa till svars för sina handlingar. För att tidigt bryta ett dåligt mönster och att barn utnyttjas av kriminella gäng eftersom de är immuna mot straff. 

Generellt sett är jag inte främmande för att samhället tar på sig mer ansvar för de allra mest utsatta barnen med föräldrar som inte förmår ge sina barn en trygg uppväxt och en ok uppfostran. Samtidigt finns det få bevis för att mer repressalier ändrar några dåliga mönster och man går inte direkt till roten av det onda om insatserna ses som bestraffning.

Men det är ju svårt att veta mer om vad som avses med "ställas till svars" betyder. Det betyder ju knappast att barn hamnar i fängelse, och de åtgärder som föreslås (t.ex helgavskiljning, drogtester, snabb kontakt med socialen, mer samarbete mellan soc, polis och skola) verkar ganska vettiga och humana.

Här är några lösryckta citat från DN:

Skolorna bör också kunna införa frivilliga drogtester. Sekretessreglerna mellan skola, polis och socialtjänst behöver förändras så att skolan får information om elever som begår brott. Polisen ska från skola och socialtjänst kunna få information om unga som befinner sig i narkotika­miljöer. 

De unga – inte minst i våra mest utsatta förorter – dras allt oftare in i undervege­tationen till den grova organiserade brottsligheten. Cyniskt utnyttjas den som på grund av sin ålder inte kan straffas.

Polisen vittnar om att brott av unga i många fall fungerar som en inträdesbiljett i den undre världen – för att visa att man duger.

En viktig åtgärd är just att socialtjänsten vid allvarlig brottslighet ska kunna besluta om tvingande insatser riktade mot barn. Det ska erkännas att detta innebär att föräldrarnas makt minskar – och att statens möjligheter till tvångsåtgärder ökar.

Vi vill att ansvarsfrågan oftare ska kunna prövas i domstol även för dem under 15 år. Det är en tydlig konsekvens, men det är inte minst viktigt för brottsoffret att ansvarfrågan klargörs. Vi vet att många brottsoffer som känner sig kränkta och där det aldrig utreds vad som hänt i många fall själva blir gärningsmän.

Vad tycker ni om det?Jag är lite ambivalent, samtidigt ska sägas att jag inte sett den här problematiken på nära håll (än). 

Inlagt 2009-04-22 10:32 | Läst 8445 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtio med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook