Barnsidan - Tala är silver, lyssna är guld
Meny

Tala är silver, lyssna är guld

Liksom många andra har jag gått runt och trott att jag är en god lyssnare. Alla förstår vikten av lyssnande, men få kan konsten att verkligen lyssna. Istället fokuseras det på att prata, blogga och dokumentera, hålla tal och snärtigt och säljande lägga fram budskap. I en artikelserie på SvD kan man läsa att knappt en fjärdedel av ett meddelanden går fram, och oavsett hur mycket man slipar på sitt budskap stiger inte siffrorna märkvärt. Den svaga länken är alltså mottagaren som (inte) lyssnar.

I samma artikelserie kan man också göra ett test på hur god lyssnare man faktiskt är. Jag fick ett resultat som förvånade mig en del. Många har sagt att jag är en bra lyssnare och jag har nog gärna sett mig som en sån. Men jag har en svaghet, jag reflekterar alltför mycket utifrån mig själv och kommer i tid och otid med tips och råd för att lösa andras problem istället för att bara lyssna. Det är nog inget fel att reflektera och dra slutsatser utifrån den man är, det kan nog vara ett sätt att även lyssna inåt, dvs till mig själv. Men det gör mig inte till en bra lyssnare för andra.

I en tid där allt fler pratar, i allt fler sammanhang, där allt fler skriver böcker, bloggar, kolumner och krönikor och på olika sätt för fram budskap verkar det som det alltså är den som lyssnar som sitter på makten. Det är inte de som formulerar och förmedlar ut budskap och berättelser som har makten eller bestämmer dagordningen. De som lyssnar har nog större möjligheter att sålla bland budskapen och få en större förståelse för helheten och vad som är viktigt.

Hur bra lyssnare tror du att du är? Gör testet och se om du är så bra som du trott.

 

 


Inlagt 2007-06-05 11:12 | Läst 7631 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet här

Barnsidan (2007-06-07 10:47)
Jag fick 15, och verkar förutom min irriterande vana att strössla med råd också ha AO´s problem med att minnas namn (fast vad har det med lyssnande att göra, vem de är och vad de gjort/varit med om är väl viktigare än etiketten?)
A O (2007-06-06 22:15)
Jag fick 16,5. Tyvärr kommer jag aldrig att lära mig namnen på de jag presenteras för, och jag kämpar fortfarande med sådana saker som att låta det uppstå tystnader och att inte bli förvirrad om folk ser väldigt speciella ut.

Men frågorna var i princip alla sådana som jag har jobbat på att hantera i chefskurser. Men fullärd blir man nog aldrig:)
Charlotte Jacobsson (2007-06-05 23:20)
Jag fick också 12 p...
Jag får nog tygla min pratentusiasm och arbeta mer med lyssnandet...
hsirwall (2007-06-05 20:56)
Hmm..... Jag fick 12 poäng... Det var väl hyfsat bra ändå tror jag.
hsirwall (2007-06-05 20:48)
När jag gick på Lärarhögskolan läste jag en valfri kurs i just samtalsteknik. Eller - hur man för ett professionellt samtal i sin yrkesroll. Det var den bästa kursen på hela utbildningen! Vi fick sitta två och två i ett enskilt rum där en videokamera stod påslagen. I rummet intill satt våra kurskamrater och bevittnade hela samtalet "live" och skulle sedan komma med feedback. I rollen som samtalsledare skulle man just LYSSNA och ge feedback till talaren som visade att man hade tagit in vad som sades. Man skulle ställa mest öppna frågor för att få den som berättade att berätta mer och man skulle undvika att reflektera eller tolka utifrån sig själv, vilket är riktigt svårt. Vi skulle inte ge varandra råd och tips utan genom att ställa bra frågor få berättaren att komma fram till en lösning på sitt problem själv.

Jag ska absolut göra testet och se hur det går......


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook