Barnsidan - Sköna Maj?
Meny

Sköna Maj?

Efter veckor av utvecklingssamtal, vabdagar, studiedagar, lovdagar,
planeringsdagar, vårsalonger, förskolans dag, föräldrarådsmöten etc mm så
tackar jag nu nej till att bidra med "valfritt antal tårtor" till skolavslutningens tårtbuffé.

Och
jag tänker inte ha dåligt samvete. Nejdå. Inte alls.

Jag måste verkligen stålsätta mig för att inte falla till föga och komma med en tårtjävel på skolavslutningen.

Jag fattar inte hur andra föräldrar gör! Men det är nog för att jag adderar ihop vad enskilda familjer gör till en idealbild av vad "alla andra" gör. Och även om jag värjer mig så finns idealbilden där och den går att mäta sig mot. Men alla föräldrar hämtar inte klockan 15, alla ställer inte upp och bakar varenda gång och det är långt från alla föräldrar som har eeeevighetslånga sommarlov, och ledigt alla andra lov. Jag tror faktiskt att det var flera föräldrar som inte var på
barnens vårsalong i skolan idag. Och det är nästan så jag har lust att applådera dem! :)

Det räcker med att nån eller stor del gör en grej så känner jag att "alla andra" gör sig eller så. Och det är det som är roten till all den stressa och "majterror" som bland andra Helene Sigfridsson och Leo Lagerkrantz skriver om. Jag tycker att Helene drar fel slutsats när hon menar att det är förskolans och skolans alla aktiviteter som står för stressandet. Det är vi föräldrar som är roten till stressen. Vi har möjlighet att ändra våra värderingar angående vilken tid barnen får ta och istället omvärdera och ta tillvara de unika chanser man får när man bjuds in till den del av barnens liv man själv inte deltar i.

För det första tror jag att jag, och många med mig, ibland har större drömmar än vad som får plats när man har satt barn till världen. Man behöver inte offra allt för barnen, lika lite som man måste offra allt för jobbet eller döda sina drömmar. Det går att hitta något som liknar balans, men det är jobbigt och trist, att pussla och fixa vareviga dag. Men framförallt måste man sätta upp vattentäta skott mellan olika delar i livet, var sak har sin tid. Man blir mer effektiv om man koncentrerar sig på en sak i taget, man kommer i mål med fler saker. Fler saker i mål ger mindre stress!

För det andra; Syna duktighetsbluffen och sprid den inte vidare! Ha inte ångest över vad "alla andra" gör. Dels är det ju faktiskt inte så att "alla" gör allt du målat upp. Men sen tror jag att många ljuger, skarvar eller åtminstone putsar lite på sanningen för den ska skina lite extra när det kommer till alla saker man kan plocka duktighetspoäng på. Ingen är superhjälte, inse det! Bjud lite på dina egna tillkortakommanden så kommer du få en störtflod av gillanden och befriande anekdoter från andra föräldrar som inte heller orkar vara så där duktiga som man tror att "alla andra" är.

För det tredje så är det mest mammor som känner den här duktighetsstressen och tar hela smällen i form av mer vabdagar och mer deltidsarbete för barnens skull. Papporna måste komma in på banan och ta sin del av ansvaret! Pojkar och flickor behöver sina pappor i sin vardag. Det räcker inte att ha "kvalitetstid" på helgerna och semestern - för ett barn är livet här och nu, det händer saker hela tiden. Man måste finnas där. Fredrik Reinfeldt formulerade sig bra tycker jag.

Det fjärde, och nu hoppas jag ni läst ända hit för det här är det viktigaste, är att du måste få med dig barnen. De känner också det här med "alla andra" och kommer bli så besvikna och ledsna när du inte dyker upp på föräldrafikat eller kommer och ser dem på kabarén. Och det är ju här som tumskruvarna verkligen skruvar åt hjärtat. Man vill ju inte göra sina barn besvikna! Men barn är väldigt praktiska av sig, de förstår om du berättar att du inte kommer på föräldrafikat för du hellre vill lägga tid på att göra något skoj som du ni själva styr över. Sen måste man förlita sig på att personalen på förskola och skola tar extra hand om de barn som inte har någon förälder närvarande på skolavslutningar, uppvisningar etc. Aktiviteten sker faktiskt på deras initiativ och ansvaret för barnens välbefinnande ligger hos dem så fort du inte är närvarande.

 

 

 

 

 

Inlagt 2010-05-26 23:43 | Läst 16622 ggr. | Permalink
Kategorier:
Skola & Skolbarn 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet här

Rolle (2010-06-04 15:29)
Så sant, SÅ mycket sant!! Om man bortser från Reinfeldts politik som går ut på att ARBETARE ska arbeta MER - hans gelikar har ju ekonomi att arbeta MINDRE. Men det är ju en annan diskussion. Vill egentligen bara beklaga mig över att vi som är ensamstående pappor faktiskt tycks vara utsatta för "idealstressen" i ännu större utsträckning! Vårt eget fel till VISS del - men framför allt kräver alla duktiga mammor att vi ska vara "superpappor"!
Otto Sjöblom (2010-05-27 19:37)
Visst har du en poäng i att man kan ge mer tid till barnen. Ett mycket bra sätt att göra det på är ju att vi generellt sätt arbetar mindre (men att förskola/skola och dagis har samma öppettider som idag). På det sättet kan ju föräldrarna både hämta barnen på dagis, städa (utan att behöva ha städhjälp) och ändå kunna vara med barnen. Det skulle vara en kanonreform på alla sätt.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook