Barnsidan - Se mig som en "Human Being"
Meny

Se mig som en "Human Being"

Häromveckan hade jag förmånen att få lyssna till Petra Krantz Lindgren som är beteendevetare, föreläsare och författare till boken "Med känsla för barns självkänsla".

Temat på föreläsningen var såklart just självkänsla, vad den gör med oss och våra barn. Att självkänsla är grunden till nästan alla de egenskaper som vi vill att våra barn ska utveckla; empati, mod, självständighet, trygghet, respekt, nyfikenhet, tillit mm.

Vad är självkänsla? Självkänsla är uppfattningen man har om sig själv och den man är. Att veta vad man går för och veta att man duger precis som man är. Läs mer här, för att får en djupare förståelse för begreppet (som ej ska förväxlas med självförtroende).

Har man en sund och god självkänsla är det lättare att våga prova nya saker, lättare att lita på andra människor, stå upp för sig själv, visa respekt för andra, utvecklas till en självständig egen person och förstå sig på andra människors känslor och situationer och även hantera svårigheter på ett bättre sätt.

Den del av föreläsningen som gjorde mest intryck på mig var när Petra pratade om vad som ger en människas självkänsla mest näring. Hon illustrerade det med en bild liknande denna.

Det yttre gröna lagret är det första vi ser hos en människa. En människas utseende och ägodelar. Petra kallar detta lager för "Human Having".

Det blå mellanlagret är vad vi ser att en människa gör och presterar, "Human Doing"  i Petras ord.

Den inre kärnan är människans tankar, drömmar, preferenser, fantasier, viljor och önskemål, dvs den "Human Being" som finns inom oss alla.

För att bygga självkänsla behövs inte fina saker, coola prylar, få höra att man är vacker eller smal. Inte heller behövs att man är speciellt skicklig på något eller får kvitto på hur duktig man är. Det som behövs är att bli sedd och uppskattad som den human being man är.

Det låter enkelt.

Men om du tänker efter så bekräftar vi ofta varandra och våra barn för de saker som vi observerar med blotta ögat. Vilken snygg klänning du har! Vad fint du ritat! Vilken cool ryggsäck du har! Vad bra betyg du har fått! Vad duktig du är! Vad fort du springer! Vad smal du är! Vilket fint hus du bor i!

Men det som alltså ger självkänslan näring är när man ser och bekräftar människan där innanför de fysiska attributen, ägodelarna och prestationerna.

Det är i sig inget fel att berömma någons prestation eller ge komplimang för att visa uppskattning. Men om man alltid blir bekräftad för sina yttre attribut eller bara ens prestationer ses och värdesätts är det lätt att tro att hela ens värde sitter i just utseende, ägodelar eller prestatationer.

Så hur gör man då för att bygga upp självkänsla hos andra och sig själv?

Villkorslös kärlek och uppskattning bygger upp en människas självkänsla och självuppskattning så att bara vara, bli accepterad som man är, ha det lugnt och skönt, ge och få fysisk närhet är viktiga ingredienser. Med villkorslös menas en kärlek som är självklar och inte kräver något i utbyte.

Självkänslan får också näring när man får ägna sig åt saker man tycker om, när man får klä sig och uttrycka sig som man vill och när man kan bestämma fritt och känner sig delaktig i sammanhang.

Att bli tagen på allvar är viktigt, men också att ta sig själv på allvar. Många av oss är väldigt måna om andra, men struntar i oss själva och tappar bort vad vi vill och drömmer om. Att reflektera och analysera var man står och styra dit man vill bygger självkänslan och man kan känna sig stärkt av att ta kontroll över sitt liv och påverka dess riktning.

När någon intresserar sig för dina tankar, drömmar och känslor känner du dig sedd och uppskattad. Att slippa bli bedömd och värderad efter prestation, ägodelar och utseende ökar känslan av att vara värdefull just för den du är.

Så fråga hur det var att måla teckningen istället för att säga "vad fint du målat". Ofta rymmer sig många tankar och idéer om världen i barns olika uttryck och när man som vuxen bara bedömer resultatet så dödar man effektivt konversationer som kan rymma både stora och små frågor. Dessutom signalerar det för barnet att resultatet är det viktiga och inte tankarna bakom eller upplevelsen att skapa.

Kommentera inte barnets klädsel eller frisyr det första du gör, utan visa hur kul du tycker det är att ses och visa intresse för barnets tankar och drömmar. En kul fråga är att fråga om vilken superkraft man skulle välja om man fick välja en. Kanske vara osynlig, kunna flyga eller vara stark som Pippi?

Barn vet inte instinktivt vad som är "rätt" och "fel" beteende alla gånger. Hjälp barnet att göra rätt och bete sig korrekt istället för att skälla och kritisera när barnet visar ett felaktigt beteende. Se till att visa att det är fel på beteendet, inte på barnet. Det är lätt att barn känner sig värdelösa om det jämt för höra att det är fel på dem. Barn måste få misslyckas och få nya chanser, utan att känna sig ifrågasatta eller behöva tvivla på föräldrarnas kärlek och uppskattning.

Hjalmar Söderbergs citat kan få avsluta

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

Inlagt 2015-03-05 21:10 | Läst 10479 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook