Barnsidan - Saint Patrick's Day
Meny

Saint Patrick's Day

Som den anglofil jag är så har det inte undgått mig att det idag (17 mars) är St Patrick's Day. Vet du vad det är för dag och varför många amerikaner, britter och irländare festar och tar på sig något grönt just idag?

Den 17:e mars är det Irlands nationaldag som är namngiven efter Irlands skyddshelgon Sankt Patrick som anses vara den som förde kristendomen till Irland. Det är alltså en kristen högtid, men idag handlar den alltmer om att fira den irländska kulturen och landet.

I firandet ingår att man klär sig i något grönt eller bär en grön detalj. Den som missar detta just idag får vara beredd på lite tjuvnyp. I större städer i USA och Storbritannien anordnas parader och festivaler och i Chicago färgas floden grön!

Irlands flagga är grön och ön kallas ofta för den gröna ön. Så att det är just grönt som används för att fira St Patrick's Day är i sig inte så konstigt, men från början var det blått som förknippades med helgonet. Den huvudsakliga symbolen för St Patrick är treklövern (shamrock) som St Patrick enligt sägnen ska ha använt för att förklara treeningheten för de irländska hedningarna, men även avbildningar av sagoväsendet Leprechaunen används flitigt.

 

Inlagt 2010-03-17 10:34 | Läst 12028 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook