Barnsidan - Rädda Mammorna (och barnen)
Meny

Rädda Mammorna (och barnen)

7,5 miljoner kvinnor och barn dör som en följd av bristande mödrahälsovård och graviditetskomplikationer. Det är fler än det antal människor som dör i malaria, AIDS och TBC sammanlagt.

I Sudan slutar en av 53 förlossningar med att mamman dör. 1 av 53. I Tchad är risken en på elva. Nästan 10% alltså. Och så illa ser statistiken ut för de flesta länder söder om Sahara och även i Afghanistan. I väst är risken nästintill obefintlig, men skulle samma siffror som gäller för Sudan gälla för Sverige skulle 6 kvinnor dö varje dag när de födde barn. Det skulle vi aldrig acceptera. Något skulle göras.

När en mamma dör drabbas många omkring henne. Det får stora konsekvenser, t.ex försämras hennes barns chanser till överlevnad. UNICEF skriver att ett barn som förlorat sin mamma löper mycket högre risk att dö före sin femårsdag. Så för barnens skull - rädda mammorna!  

En väldigt sorglig sanning i sammanhanget är att det inte krävs stora ekonomiska resurser eller massiva medicinska insatser utan att det mest hänger på vilja. Skulle man satsa på att öka kvinnors och barns värde och status, utbilda barnmorskor, jobba aktivt med sexualupplysning, preventivmedelsrådgivning, informera om illegala aborter och sluta könsstympa kvinnor (vilket i sig medför en stor risk i samband med förlossning) skulle milleniemålet om minskad mödradödlighet vara inom räckhåll. Och det skulle vara nästintill gratis. 

Det finns exempel på länder som trots stor fattigdom har lyckats vända de negativa siffrorna. Tack vare att det funnits en politisk vilja och förståelse för problemet har Honduras och Bangladesh ändrat sina dystra siffror.

Med enkla medel går det att åstadkomma underverk. Men konservativa EU-länder som Polen och Malta motarbetar arbetet genom sin syn på kvinnan och reproduktionen. Det har fått hela EUs arbete med att stärka kvinnors rättigheter att kollapsa. Påven har deklarerat att vi ska tacka problemen med AIDS genom medkänsla istället för kondomer. Är det inte dags att sluta visa religiösa ståndpunkter så mycket respekt?  

Varje minut dör en kvinna på grund av komplikationer till följd av graviditet eller förlossning. Det har tagit mig 12 minuter att skriva den här texten och nu har 12 kvinnor dött. Det är dags att göra nåt.

I Plan Sveriges shop kan du köpa utbildning åt en barnmorska i Egypten. Hon kan säga nej till att könsstympa flickor, hon kan rädda liv vid en förlossning och upplysa om familjeplanering. Klicka här!

raddamammorna.se kan du få ännu mer motiverande fakta och se vad du kan göra för att rädda mammorna och barnen i krig.

 

Inlagt 2009-05-19 11:02 | Läst 10880 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosex med siffror i fältet här

Barnsidan (2009-05-20 07:07)
I jämförelse så satsas det mkt på malaria. Men uppenbarligen inte tillräckligt där heller. Men det finns heller inget inbyggt motstånd från tex religionen och traditioner som det verkar finnas när det handlar om hjälpinsatser till kvinnor (och män) vad gäller sexuell hälsa, reproduktion, sexuellt överförbara sjukdomar etc. Små billiga insatser som kan förändra mycket görs inte pga av olika tabun. Sånt är sorgligt tycker jag när det handlar om insatser som är gratis och som ger så mkt effekt. Och det gör mig skitarg att en sån dårpippi som påven har så mkt makt och inflytande över så många människor.

Men visst - det handlar inte om att hitta värst sjukdom, allt är så mycket värre än vad vi behöver uppleva i väst.
Barnsidan (2009-05-19 21:21)
Fler dör pga graviditet och förlossning än malaria. Mödradödligheten är alltså ett större problem än malaria som det forskas och satsas jättemycket på.
Tack Ylva för länk till andra bra målinriktade hjälporganisationer.
Ylva (2009-05-19 20:22)
Jag vill också i sammanhanget lyfta fram Action aid: http://www.actionaid.se/


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook