Barnsidan - På allas läppar: ESC
Meny

På allas läppar: ESC

I år var det ju ändå "rätt" låt som vann, men ändå kommer de besvikna tårarna och dåliga förlorarna fram. Kvällstidningarnas löpsedlar dånar ut sina "lägg ner skiten" och kändisarna rasar på grund av alla "oseriösa" tävlingsbidrag.

Jag tycker The Arks låt var kanonbra. Men glamrock 2007 känns inte så nytt och fräscht, och det behövs något som sticker ut för att kunna ta röster från oväntade håll. En bra melodi räcker inte. Några kanske tyckte kanske The Arks nummer var wild and crazy, men vad var det i jämförelse med discokulan från Ukraina? Och sån pricksäker skönsång ala serbiskans var det verkligen inte. Ola lät flåsigt nervös i jämförelse.

Jag har jättesvårt att förstå alla svallande känslor som alltid kommer i svang efter Eurovision Song Contest. Sverige är ett litet land, vi har få i befolkningen och även våra grannländers befolkningar är små. Är det så konstigt att vi och våra grannländer får få röster? Länder nära varandra som delar historia och kultur har föga förvånande liknande smak. Vi röstar på våra nordiska grannländer. Röstar på sina grannländer gör serber, kroatier och bosnier också. Och fransmän, belgare och holländare.

ESC är en simpel tyckartävling. Vad man tycker om musik känner man i magen. Det man får en bra magkänsla av röstar man på. Krönikörerna, tyckarna och förståsigpåarna tycker att röstningen har blivit för politiserad, de vill göra om tävlingen för att vi fina i väst ska få ta tillbaka utrymmet. Har man inte gett magkänsla lite för mycket betydelse då?

Inlagt 2007-05-14 10:13 | Läst 7100 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här

A O (2007-05-21 12:37)
Ha, ha...

Jag tyckte att melodifestivalen hade en ovanligt hög klass i år! Visst var det många roliga bidrag. Patetisk som jag är så blir jag lite smålycklig över öststaternas lite annorlunda skönhetsideal, tjejerna är inte alls lika fettsugna som här. Inte så mycket silikon heller.

Det är klart att fokus flyttar när så mycket öststater kommer med. Det är inte en västeuropeisk tävling längre där västeuropeisk smak råder. Konstigt för många kanske, men jag tycket som sagt att det var den mest underhållande melodifestivalen på länge, massor med riktigt bra musik. Vi i Sverige får nog vänja oss vid att vi har små chanser att vinna i framtiden.

Men hörni, VAD gör man egentligen när man fått den läskiga "Sleaping on the couch" (vad heter den? låten med förskolelärarinnan) i huvudet. Det gör ont, det gör ont, det gör ont i mig;)))) Jag vill ha bulgariens låt i huvudet istället!
hsirwall (2007-05-14 13:15)
Jag tycker inte att "rätt" låt vann. Jag tyckte hela numret var intetsägande, tråkig låt, tråkig artist och noll scenframträdande. Om det är som du säger, Mia, att det inte räcker med en bra melodi utan att numret dessutom måste sticka ut förstår jag ännu mindre att Serbien vann - deras framträdande var ju urtrist.

Jag kan väl egentligen inte heller förstå alla "svallande" känslor - man tar alldeles för allvarligt på tävlingen. MEN - jag kan förstå artisternas frustration. Som The Ark t.ex. som verkligen har satsat seriöst men som liksom ändå inte har en chans för att Sverige ligger där det ligger rent geografiskt. Det blir så löjligt när grannländer så uppenbart tydligt bara röstar på varandra - då har ju hela vitsen med tävlingen försvunnit. Man "sympatiröstar" för att hålla sig god med grannarna. Jag tror säkert det DELVIS kan bero på kulturella likheter - att man därför tycker bäst om låtarna från sina grannländer för att soundet/utseende osv liknar ens hemlands. Men HALLÅ!? SÅ stor skillnad var det ändå inte på låtarna!? Den kulturella präglingen är ju inte alls så stor som den var när tävlingen började - nu låter ju allt nästan likadant, det är inte många låtar man kan HÖRA vilket land de kommer ifrån.

Nej, man måste nog göra något åt röstningsförfarandet - annars kommer det alltid sluta med att ett östland vinner och vilka västartister vill då i slutändan ställa upp i en tävling som redan känns uppgjord?

Jag har absolut inget emot att ett östland vinner, bara det är en värdig vinnare och alla länder har samma chans att vinna.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook