Barnsidan - Och jag som trodde det var ute att röka
Meny

Och jag som trodde det var ute att röka

Jag började röka när jag gick på gymnasiet. Det var en typisk grupptrycksgrej, som det nog är för alla som börjar röka. Man ville lyssna på "rätt" musik, ha de "rätta" kläderna, gå på de "rätta" klubbarna och man ville röka. Det känns lite töntigt nu, men det funkade ju. Man var ju ballare än de som inte rökte. Jag har aldrig varit nån vanerökare och slutat när jag velat. Men det har varit gott så jag har alltid feströkt. Rökningen gav dessutom tillträde till umgänge med de roligaste och mest tongivande människorna i olika sammanhang. I skolan såväl som på olika jobb jag haft. 

De senaste åren har det skett en stor attitydsförändring - det är helt ute och otrendigt att röka. Jag röker inte (slutade helt för 2½år sen), kan inte tänka mig nåt äckligare nu för tiden och jag känner faktiskt ingen som röker idag, inte ens på fest! Det har helt enkelt blivit ute och lågstatus att röka. Underbart eller hur!?

Så fel jag hade! I tidningen City kunde man läsa om att cigg fortfarande anses tufft och ballt bland unga. Många unga börjar fortfarande röka och att så många som varannan tjej på gymnasiet röker!

Helt ofattbart med tanke på hur mycket attityderna ändrats i samhället i stort.

Och vad sorgligt det känns att unga fortfarande är lika lättpåverkade som jag var för snart 20 år sen.

Jag trodde att intensivt kampanjande, skräckpropaganda, varningstexter, rökförbud på offentliga platser och restauranger, åldergräns för köp med mera hade fått effekt. 

Jag står fortfarande för att rökare är de intressantaste och roligaste människorna. Men idag röker vi inte :) 

 

Inlagt 2009-05-25 11:24 | Läst 13525 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här

Barnsidan (2009-05-25 23:10)
Jag är faktiskt aldrig röksugen längre. Jag har varit rökfri flera gånger förut och då längtat till att ta en cigg då och då. Jag har liksom glorifierat rökandet även fast jag avstått (av olika anledningar - graviditet + amning t.ex) och inte haft nåt begär.
Men nu känner jag bara äckel. Skönt faktiskt.
Gravida som röker är vidrigt. Det finns ingen ursäkt att fortsätta bolma. Men det har jag sett - i år till och med.
Non-Smoking-Generation har nog folkbildat en del, men de stora förändringarna i folks attityder har nog ändå kommit med rökförbuden på restauranger, arbetsplatser etc. Vad tror du är orsaken till att attityderna har ändrats så fort på så kort tid?


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook