Barnsidan - Nobelpriset
Meny

Nobelpriset

Nämn en nobelpristagare!

Jag skulle bli synnerligen förvånad om någon som första namn kommer på något annat än en litteratur- eller fredspristagare. Inget konstigt, det är de två pris som media koncentrerar sig på. Min lätt cyniska förmodan är att det beror på att journalisterna klarar av att rapportera om de ämnena...

Vilka upptäkter betyder mest för mänskligheten? Fred skulle man helst vilja säga och visst finns det värdiga fredspristagare som t.ex. Anwar Sadat som senare mördades eftersom han hade slutit fred med Israel. God litteratur kan vem som helst njuta av, om man kan läsa vill säga. Ändå påstår jag att de upptäckter som överlägset betyder mest för mänskligheten är de som belönas med de naturvetenskapliga priserna, kanske främst fysik- och medicinpriserna.

Bland fysikpristagarna hittar vi t.ex. transistorn, grunden för all modern elektronik och datorer. Bland medicinpriserna finner vi t.ex. upptäckten av DNA och penicillinet. Sådana framsteg förändrar i grunden tillvaron för de flesta människor över hela jorden. Elektroniken tränger in i våra liv överallt och når även de fattigaste länderna och påverkar de människor som aldrig lärt sig läsa eller har hört talas om något annat land än deras eget. DNA-tekniken ligger till grund för all genteknik som säkert kommer att revolutionera världen under 2000-talet.

I år har nobelpriskommitten belönat upptäckter som kan ge hopp till dem som är drabbade av cystisk fibros (kemipriset), förstått hur ett av våra fem sinnen fungerar (medicinpriset) och fördjupat vår förståelse för materiens innersta hemligheter (fysikpriset)

Exakt vilka konsekvenser en upptäckt kommer att få i framtiden är inte alltid klart trots att den är så grundläggande att den belönas med ett nobelpris. Likväl är det här vi kan spåra vad som kommer att omforma den värld våra barn kommer att leva i.

Nästa år, leta upp och försök läsa de svåra texterna om de naturvetenskapliga priserna! Fundera litet över vilken betydelse detta kan få om 30-50 år. Nöj dig inte med medias vanliga snuttifiering av hur dörren till Svenska akademin öppnas och Horace Engdahl kungör ett namn!

Inlagt 2004-10-13 08:40 | Läst 12324 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här

Christopher (2004-10-13 13:34)
Det är väl mest media som uppmärksammar främst litteratur och i någon mån fredsprisen. Visst nämns de övriga, men jag saknar rejäla försök att förklara för allmänheten vad upptäckterna kan betyda för oss och betydelsen kan bli enorm, som jag försökte visa.
Tilia (2004-10-13 11:29)
FW De Clerk hette väl den onde gubben i Sydafrika som av marknadskrafterna tvingades bli snäll.
Själv älskar jag allt som har med nobelpriset att göra och funderar gärna på hur jag skall nästla mig in på partyt eller på vilka upptäckter som ännu inte är gjorda som skulle kunna få pris.
Ulrika Johansson (2004-10-13 10:53)
Hm...Har aldrig tänkt så långt. Marie Curie är ju en o Mandela den andre (tillsammans med han den vite som jag aldrig kommer ihåg namnet på annat än att han ser ut som en av dom onda gubbarna i James Bond) Men i överlag tror jag nog att människor är dåliga på att veta sånt här. Som humanist måste jag ju säga att litteratur o freds ligger mig närmast om hjärtat även om det andra är intressant också, men inte så jag är någon massiv intressent av artiklar i ämnet, maken däremot kan mer om sånt. *ler*
Barnsidan (2004-10-13 10:32)
ah, jag håller nog inte med. jag kan flera nobelpristagare i fysik/kemi än litterturpristagare. och fredspriset...? ingen aning, har Mandela fått det?

Men så har teknik, natur och vetenskap därom alltid fascinerat mig.
Tilia (2004-10-13 09:10)
Bli förvånad! Den första nobelpristagare jag kommer att tänka på är Marie Curie.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook