Barnsidan - Mina fem cent om samsovning
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Mina fem cent om samsovning

Igår hade SvD en artikel som berättar att samsovning är en stor riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd (PSD). Sedan nittiotalet har antalet barn som dör i PSD minskat kraftigt som en följd av rekommendationerna att inte röka och att alltid lägga bebisen att sova på rygg.

Nu har man försökt hitta fler orsaker till PSD, för trots rekommendationerna så dör barn i PSD. Studien visar att hälften av alla barn som dött på detta sätt gjorde det medan det sov tillsammans med någon, förälder eller syskon. Extra hög risk sågs vid sovning tillsammans med någon i en soffa, saccosäck eller liknande.

Hugo Lagerkrantz som ses som expert på plötsligt spädbarnsdöd menar att man efter denna upptäckt ytterligare måste trycka på riskerna samsovning, och istället förorda att barnet sover i egen säng i föräldrarnas sovrum.

Personligen tycker jag detta är extremt överdrivet! Och det handlar inte bara om att jag själv samsovit med alla mina barn, utan för att det instinktivt känns både bekvämast och tryggast. Varför är det så angeläget att små nyfödda ska sova ensamna, när fördelarna är så många? Dessutom finns det andra studier som visar att när samsovning sker på rätt sätt så är DET det säkraste för barnet.

Om man är nykter, odrogad (även lagliga mediciner kan göra att man får en lägre medvetandegrad), rökfri och sover i en säng på en fast madrass i ett svalt sovrum så överväger fördelarna med samsovning. Man har till exempel sett att barn som samsover med sina mammor ammas längre. Amning är bra för mamma och barn. Läs rekommendationerna från UNICEF.

Har man eller partnern druckit, tagit droger eller medicin som sänker medvetandegraden ska man däremot INTE samsova med sin bebis. Då är det säkrare att barnet sover i egen säng. Sov aldrig med barnet i en soffa, saccosäck, vattensäng eller liknande då det är lätt att barnet överhettas om det fastnar (t.ex i skarven mellan soffkuddar) och inte kan röra sig. Rök inte och lägg barnet en bit ifrån dig, gärna under eget tunt och svalt täcke.

Dessutom kan man ju också fundera över varför man tolkat resultatet som man gjorde. Ca 50% av barnen som dog hade sovit tillsammans med någon. Men den andra halvan hade sovit ensamma. Alltså är det lika farligt att sova ensam.

 

Inlagt 2009-10-20 10:31 | Läst 15942 ggr. | Permalink
Kategorier:
Spädbarn & Bebis 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Mia Althoff (2009-10-20 22:35)
Jag såg också den artikeln sen, mycket märkligt. Beror allt på språkförbistring, eller har andra länder gjort motsvarande blunder?

Om 5 av 10 barn som dött sovit med föräldrarna och 5 av 10 sovit själv så är det väl lika farligt? Jag skulle tro att det är helt irrelevant som samband om man först tar bort de fall där samsovarna varit berusade/påverkade eller somnat med barnet i en soffa eller så.
Cattis (2009-10-20 12:15)
Jag läste en artikel i en engelsk tidning att forskaren som lagt fram studien var upprörd över hur feltolkad den blivit i media, just för att riskfaktorerna egentligen inte är samsovningen i sig utan droger, alkohol etc. Helt galet hur man kan blåsa upp något så felaktigt - som du skriver finns det ju studier som visar på motsatsen, att samsovning minskar risken.

Angående ditt sista påstående, så är det väl å andra sidan bara sant om exakt lika många samsover med sina barn som de som har barnet i egen säng...


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook