Barnsidan - Men upp och stå kvinna!
Meny

Men upp och stå kvinna!

Onsdagar är jag som fastklistrad vid datorskärmen. Jag kollar på Barnmorskorna i SVT Play. Varje vecka är det något nytt som upprör mig, det engagerar hela mig kropp. Som den där pappan i avsnitt nr 6 som fotade/filmade sin partners UNDERLIV medan hon hade värk. Det var säkert helt ok med hon som låg och födde och tja.. varför inte? Men det berörde mig, jag kunde inte se hans nöjda min utan jag var tvungen att titta bort. Avvärjande slå bort bilden av hans fascinerade uppsyn. Jag skulle ALDRIG låtit min man se och fotografera. Där.

Och igår var det en tvillingfödsel på G. Mamman låg helt (till synes) nerdrogad. Epiduralen hade tagit snett och hon var förlamad i benet. Olyckligtvis hade även livmodern domnat av och kunde inte göra sitt jobb med att trycka ut ungarna. De drog upp värkstimulerande droppet på max och ändå hände inget mer än att mamman blev mer utmattad och fick feber. Själv sitter jag i soffan och hoppar som för att säga "men upp och ståååå kvinna!"

Efter 20 timmar bestämde de att ta bort epiduralen och se då! Då fick hon värkar och smärtan tacklade hon med lustgasen. I efterhand, och med bara tvtittarens perspektiv, undrar man ju varför hon ens hade epidural. Värkarna var ändå inte tillräckligt starka för att krysta ut barnen så en läkare kom och satte sugklocka. För er som inte vet så är en sugklocka ungefär som en diskpropp i diameter och gjord antingen i metall eller plast. I tvillingmammans ställe ville jag bara krypa därifrån och tillslut satt jag uppslugen på soffryggen för att värja mig emot smärtan det måste innebära att få en så stor metallsak inmonterad mellan benen. Ut kom i alla fall båda tvillingarna och var givetvis ljuvliga och söta på alla vis. All anspänning släppte, jag drog en lättnadens suck och jag tror till och med att jag fällde en liten tår - vid min egen förlossning fällde jag inte en enda.  

Vad detta program engagerar mig. Mentalt och kroppsligt. Det är ju bara ett tv-program!

Inlagt 2008-05-08 14:57 | Läst 17343 ggr. | Permalink
Kategorier:
Förlossning Kropp & Hälsa 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook