Barnsidan - Men det är väl inte jämställdhetens fel?
Meny

Men det är väl inte jämställdhetens fel?

Man kan ju tycka att en som är civilekonom kunde se helheten lite större än jämställdheten är boven bakom stresssjukdomar och att barn blir stressade och inte får sina behov tillfredsställda. För just så skriver Malin Thurezon i SvD idag.

Dagligen debatteras olika vinklar på jämställdheten, men få talar om vilka konsekvenser jämställdheten får för barnen. Både mamma och pappa ska kunna arbeta heltid, men det leder till att de små barnen har arbetsdagar som är längre än heltid.

Ehh, ursäkta med det är inte jämställdheten som kräver heltidsarbeten åt båda föräldrarna. Det är denna konstanta konsumtionshets som kräver det. Vi ska ha superstylade hem, nyaste teknikprylarna, snabbaste bilen och PoP-igaste barnen. Jag kräks snart på POP-randigt och SUV (fast jag är lika god kolsupare själv... hmmm..).

Min ordination (betänk att jag inte är raketforskare, vem som helst kommer på detta) för mer jämställdhet och mer tid med barnen är

-Bo praktiskt och med god ekonomisk marginal. Köp inte inredningstidningar om hemmet är helt och fungerande. Släpp hetsen på att det ska vara dammfritt och färgmatchat.

-Jobba lika mycket båda två. Dela på allt ansvar, alla mödor och bekymmer. Era barn är viktigast för er båda. Och era jobb är lika viktiga för helheten.

-Involvera barnen. Barn kan också vara med och slipa trädgårdsmöbler, städa sina rum, sortera strumpor, pynta, duka och damma. Jag har mina mysigaste stunder med sonen när vi lagar mat och pratar om ditt och datt.

-Barn upplever äventyr och har kvalitetstid även på närmare håll än Thailland. Åk till en djurpark, bygg en lådbil eller långtidshyr en stuga på natursköna Gotland, i fjällen eller nåt ställe som inbjuder till mer än poolside och Bamseklubb.

 

Inlagt 2007-04-16 12:03 | Läst 7847 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotvå med siffror i fältet här

A O (2007-04-28 21:51)
Jag tar halva - men det är så mycket lättare när man har varannan vecka.

Men vi körde faktiskt så innan vi separerade också. Med det lilla tillägget att jag oftast tog första dagen eftersom det tog lite tid att fixa inför vikarie på exets skola...
A O (2007-04-23 10:21)
Jag gillar i.o.f.s. inte väskdebatten, jag tycker att det är lite trist att det fokuseras så hårt på tjej-konsumtion, mig veterligen konsumerar män mycket mer, fast andra, ännu mer miljöovänliga saker - och mer till sig själva och mindre till ungarna.

Men all denna konsumtion är sååå obegriplig! Tacka vet jag att slänga pengarna på gamla fioler (som jag gör;)). De går i alla fall runt, runt och skadar inte naturen!

Linda Skugge förstår jag inte alls längre, hon och jag har hamnat på olika planeter. Konstigt, jag tyckte att hon var rätt bra en gång i tiden.
Barnsidan (2007-04-20 08:57)
Och det som jag också tycker är konstigt är hur kritiska röster som Sisela Lindblom (som iofs är mest sarkastisk) och Nina Björk blir förlöjligade när de ifrågasätter myten om konsumtion som vägen till lycka i den sk "väskdebatten". (läs mer på dn.se; http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1404&a=638179)

Jag tycker inte att man fattat vad Nina Björk menar om man efter hennes krönika skriver att hon har råd att åka till ikea och köpa ett nytt kök (ungefär som att hon inte behöööver sitta och vara så sur och bitter och är avundsjuk på pop-randigt och SUV).
A O (2007-04-20 07:40)
JAg gillar också din krönika Mia. Det handlar ju inte om jämställdheten att barn far illa, snarare den extrema konsumtionshysterin som "bara finns där". Hur greppar man var den kommer ifrån? Jag har aldrig riktigt förstått varför det blir så viktigt att göra samma saker som "alla andra", men så är jag rätt udda också:)
Stina G (2007-04-18 08:51)
Bra skrivet. Man kan ju tycka att en välutbildad person som Malin Thurezon kunde föra ett mer logiskt resonemang.
Nallivver (2007-04-17 18:03)
Konstigt resonemang. Tror hon på allvar att målet med jämställdhetsarbetet är att båda föräldrarna ska kunna arbeta heltid? Snarare är det väl en fråga om att ingen ska tvingas till eller bort från möjligheten att välja arbetsgrad pga. könstillhörighet.
Att sen många barn mår dåligt pga. icke tillgängliga föräldrar är väl en helt annan fråga och har inte mycket med jämstäldhet att göra. Snarare handlar det väl om hur samhället värderar föräldraskapet och vilka värden som koppas till föräldraskapet. Det i sig är värd en hel del diskussion men att per automatik koppla det till ett resultat av ökad jämställdhet är att dra lite väl ogenomtänkta slutsatser.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook