Barnsidan - Man kanske ska tänka helt tvärtom?
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Man kanske ska tänka helt tvärtom?

Idag skrivs det och pratas det mycket om att det är problematiskt med att folk är allt äldre när de vill få barn. Graviditet och förlossning innebär en ökad risk för både mor och barn ju äldre mamman är, men framförallt är det den sjunkande fertiliteten som kan bli ett problem. Redan efter 20 börjar fertiliteten sjunka och efter 35 sjunker det ännu brantare. Ju längre man väntar desto svårare blir det alltså, men snittåldern på förstföderskorna bara ökar och ökar.

De fysiska riskerna är ändå marginella men de psykologiska tror jag är en tickande bomb. För de enskilda paren kan barnlösheten bli väldigt jobbig, tärande och leda till depression och andra sjukdomar. Så att diskutera detta ämne tycker jag är viktigt.

De flesta är nog medvetna om att ökande ålder inte gör underverk för fertiliteten, och det finns nog flera orsaker till att åldern ökar och ökar. En del kanske inte har hittat rätt mamma eller pappa till sina barn, andra kanske inte lever i en heterosexuell relation och därför är det svårare rent praktiskt. I många diskussioner kring detta så får man det ibland att låta som att folk är naiva och hellre reser, satsar på karriären och njuter av livet än att alstra barn. Så enkelt tror inte jag det är.

Jag tror att grejen för oss sjuttiotalister (åttiotalister vet jag inte så mkt om) är att vi anser att allt måste vara klappat och klart och sen kommer barnen som grädde på moset. Man "måste" ha en massa saker och vara "mogen", ha "hittat sig själv" etc innan man får barn. Jag tycker det är dags att ifrågasätta den bilden.

Till att börja med måste man nog avdramatisera detta med att få barn. Att få barn är det mest omvälvande en människa kan vara med om. Det är jag säker på. Men mest på en känslomässigt plan. På det praktiska planet blir det såklart förändringar också men människor och deras barn är flexibla och klarar sig fint i de flesta miljöer. Ett nyfött barn "måste" inte ha en massa saker för att överleva och frodas. Anpassningsförmåga är en av nycklarna till människosläktets suveränitet här på jorden.

Det kan bli jättefina barn även till tonårsföräldrar, till barn som föds utan en av föräldrarna eller barn som har föräldrar som studerar eller lever på socialbidrag.

Ändå varnas tonåringar för att bli gravida. Unga människor ifrågasätts när de vill behålla barnet och per automatik ses graviditeten som en "olycka" som måste åtgärdas med abort. Det skrivs larmrapporter om att det finns en samband mellan tonårsgraviditeter och tv-tittande med mycket sexuellt innehåll (kanske nåt för alla ofrivilligt barnlösa levande i heterosexuella förhållanden att prova???).

Jag tycker det är en konstig paradox att det å ena sidan varnas för att bli gravid och andra sidan varnas för att inte bli det. Det behöver inte vara en katastrof att bli med barn när tajmingen inte är perfekt. Och att få barn är inte slutet, utan början på något underbart. Det tycker jag alla borde se.

 

 

 

Inlagt 2008-11-19 11:15 | Läst 22436 ggr. | Permalink
Kategorier:
Spädbarn & Bebis Graviditet 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook