Barnsidan - Intressanta kopplingar
Meny

Intressanta kopplingar

Nyligen har Socialstyrelsen gett ut publikationen "Medicinska födelseregistret 1973-2007 " som summerar förlossningsstatistik från svenska sjukhus. Man kan se skillnader ålderskillnader och skillnader i föderskornas BMI per län, hur förstföderskornas ålder stigit sedan 1973 och en massa (MASSA!) annan intressant information. Man kan också per sjukhus se statistik på andel som tar epidural, andel kejsarsnitt, svåra bristningar mm.

Det är ganska stor variation på sjukhusen, t.ex är andelen som använder epidural på Karolinska Sjukhuset i Stockholm mer än tre gånger fler än de som använder det på Sjukhuset i Kristansstad. 63% på KS jämfört med 17% i Kristiansstad, snitt i hela Sverige ca 45%.

Man kan också se ett mönster som flera (bla Ulla Waldenström) kunnat påvisa förut och som jag omvänt erfarit på egen hand. Det finns ett samband mellan epidural och risk för kejsarsnitt och allvarliga bristningar i underlivet.

Om vi går till Södersjukhuset som har hög andel förlossningar med epidural (53%) så är det här mer än dubbelt så vanligt (24%) med kejsarsnitt som på sjukhuset i Helsingborg (12% snitt), där betydligt färre (ca 40%) använder epidural.

Om vi nu går tillbaka till KS som hade bland de högsta siffrorna vad gäller epidural så ser man att de också ligger högt i andelen svåra bristningar i underlivet. Som "svår bristning" räknas när kvinnan spricker genom mellangården fram till ändtarmsmuskeln och hela eller delar av ändtarmsmuskeln brister. Av förstföderskorna på KS fick 8.1% en skada av tredje eller fjärde graden. I Jönköping är motsvarande siffra endast 3% (epiduralanvändningen är också lägre än rikssnittet - 39%)

Visst finns det flera andra faktorer som spelar in, t.ex traditioner, kvinnans ålder som det är stor skillnad på om man jämför storstadsregionernas föderskor med de som föder på mindre orter. Men nog är det ett intressant mönster kring epiduralanvändande?

 

 

Inlagt 2009-05-06 12:14 | Läst 11801 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioåtta med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook