Barnsidan - Instängda barn
Meny

Instängda barn

Har tittat på TV (det händer inte så ofta, så ta fram intresseklubbens anteckningsbok nu! :)) och sett två på var sitt sätt gripande dokumentärer.

Den första handlade om Magne i norska Markebygda som på grund av en hjärnskada blivit instängd i sin egen kropps begränsningar. Sina första två år låg han bara på rygg och läkare menar att hans hjärna är så skadad att han för alltid kommer vara på ett spädbarns nivå vad gäller motorik och intellektuell förmåga. Fram till han var 27 år satt han bara i soffan hemma hos sina föräldrar - till synes utan någon som helst kontakt med omvärlden. Han kunde inte gå, inte prata eller göra sig förstådd på nåt sätt.

Men efter att föräldrarna kommit i kontakt med Domaninstitutet i USA och inlett ett omfattande program för intellektuell stimulering, motorisk träning, kommunikativ träning, kosthållning, syrerik andning mm så har Magne lärt sig gå och även skriva. Så för första gången kan han nu med egna ord berätta hur han varit instängd i sin egen kropp.

"Jag är Magne Skåden. I 27 år har jag varit fånge i mig själv. Nu är
jag
fri. Jag tror inte jag är ensam om att vara fånge i mig själv. Därför
vill jag berätta min historia."

Se hela inslaget - du har till den 29/6-2010 på dig. Här nedanför kan du se ett klipp:

Nästa program jag såg verkar handla om något helt annat, nämligen curlingföräldrar i Storbritannien. I programmet fick man stifta bekantskap med mammor, pappor och barn som förlamats helt av rädslor och oro. Mammor som vill operera in chip i sina barn, pappor som hellre kedjar fast sina ungar vid tv-spel än låter dem åka buss själva till skolan och barn som dagligen får höra om den försvunna Madeleine i sedelärande syfte.

En gripande scen är när treåriga Julia visar oss på alla faror i familjens trädgård. "Här kan gräset vara halt", "Den här grenen har taggar och är farlig", "Den här växten (en tistel) är taggig och det kan finnas fler så man måste alltid ha skor utomhus", "Här finns det elektricitet och det kan man DÖ av" osv.

Samtidigt som det är skrattretande att se dessa föräldrar så är det oändligt sorgligt att se alla dessa barn som inte får leka, inte får vara med kompisar eller växa upp med tilltro till sin egen förmåga. Vad kommer det bli av dessa barn? 

Se hela inslaget - du har till den 21/6-2010 på dig

De två dokumentärerna står i bjärt kontrast, samtidigt finns det en röd tråd. Det är barn som är instängda. Antingen ofrivilligt i sina kroppar eller barn som begränsas eller stängs inne i sina föräldrars ångest, oro och rädslor.

 

 

 

Inlagt 2010-05-31 14:19 | Läst 9855 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook