Barnsidan - Hur får folk ihop sina liv?
Meny

Hur får folk ihop sina liv?

Nu är det tredje dagen i rad som jag pratar med en annan förälder om hur sjutton man får ihop vardagen och livet med skolbarn. Alla frågar sig samma sak - hur GÖR folk?

Till att börja med är det ju detta med att barnen helst "ska ha" så korta dagar som möjligt. Jag har ett mycket flexibelt jobb och kan styra mina tider. De dagar jag jobbar hemifrån lämnar jag barnen vid halv nio och hämtar jag dem mellan tre och fyra. Oftast är majoriteten av de andra barnen inte där då. Det innebär alltså att de har lämnats vid 9 och hämtats vid 3. Vi har ca 30-40 minuters pendlingstid till stan där jag tror att de flesta jobbar, så hur 17 kan de lämna kl 9 och hämta kl 15? Jobbar de mellan 10 och 14 då eller?

Sen alla dessa lov! I somras hade mina barn 4 veckors ledigt, resten gick de på fritids. (Måste inflika här att de hade det toppen med badutflykter, bandyturnering mm mm) De flesta av dessa fritidsveckor hade de ingen eller bara nån kompis från klassen. Jag skulle tippa att kanske 50-60% av deras klasskompisar hade 10 veckors sommarlov. Mindre än 5% hade så "lite" som mina barn. Och jag tycker inte att fyra veckor är lite, speciellt inte som vi var lediga runt jul, på sportlovet och kring påsken.

Detta för mig tillbaka till frågan - hur GÖR folk för att ungarna ska ha sina eeeeevigslånga sommarlov? Vi har lagstadgat 5 veckors semester så visst kan man få till det om mamma och pappa har semester olika veckor. Ja det går, men på bekostnad av att familjen inte är samlad under semestern. Det går bort för mig.

Det konstiga är att samma familjer som har tio veckors sommarlov OCKSÅ tar ledigt på höstlovet, heeeela jullovet, sportlov och påsklov. Det är 15 veckor, så när jobbar folk?

Ok, men folk kanske jobbar halvtid och tar obetalt ledigt från jobbet då för att ha mer tid med barnen. Men hur har de då råd att bo i stora villor, köra stora fina miljöbilar och åka till Verbier och Thailand? Nej jag fattar verkligen inte det.

Sen alla aktiviteter som ska hinnas med på eftermiddagar och helger! Men det blir ett helt annat blogginlägg...

 

Inlagt 2009-08-27 12:43 | Läst 7737 ggr. | Permalink
Kategorier:
Skola & Skolbarn 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotre med siffror i fältet här

Barnsidan (2009-08-28 15:26)
aha, så grejen är att skilja sig för att barnen ska få 10 veckor sommarlov? :)

ja, det är samma föräldrar som har 15 veckors semester som också bor i stora villor och åker till sydostasien. kanske inte en hundraprocentig matchning men ändock ett mönster.
Cattis (2009-08-28 09:24)
Min sambos barn har aldrig varit på fritids på loven och det beror i stor utsträckning på farmor och farfar såklart. Min dotter har numera också långa sommarlov eftersom jag och hennes pappa är separerade = ingen gemensam semester alls. Även lilltjejen får längre ledigt än fyra veckor eftersom jag och min sambo inte har hela semestern tillsammans. I år hade vi tre veckor tillsammans och vardera 1-2 veckor på egen hand med barnen. Så tror jag många gör.

LIlltjejen lämnar vi vid 7.45-8.15 på dagis och hämtar vid 16.30-17.00 och just nu är hon nästan alltid först där och sist hem. Däremot får hon en ledig dag någon gång ibland eller hämtas tidigare när farmor är på besök.

Men är det samma familjer som har ledigt alla lov och som också åker till Thailand, har stora villan osv ? Så är det inte där vi bor.

Sen har både jag och min sambo 6 veckors semester var plus en veckas arbetstidsförkortning ca, = 7 veckor var att fördela.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook