Barnsidan - Glad Påsk!
Meny

Glad Påsk!

I år firar vi påsk tidigt. Ibland har det blivit april innan påsken kommer. Hur kommer det sig att påsken firas på olika tidpunkter? Julafton är ju t.ex alltid den 24:e december. Det finns en förklaring, men för att få helheten tar vi det från början.

Den judiska påsken är gammal. Cirka 1200 fKr levde judarna i Egypten i slaveri efter att ha utvandrat från sitt eget land Israel. Judarnas ledare Aron och Moses fick bud från Gud om hur de skulle befria sig och kunna återvända till sitt hemland. De skulle på fullmånsaftonen i Nisans månad slakta ett lamm och måla med blodet ovanför dörren till hemmet. Gud själv (genom en döds- eller mördarängel) skulle gå och döda allt förstfött i Egypten, men skona de som hade offerlammets blod målat på huset. Farao kallade Mose och Aron till sig och sa åt dem att ta sitt folk och gå från Egypten. På så sätt kunde Judarna återvända till sitt Israel och man har sedan dess firat påsken som en av de viktigaste högtiderna på året.

Den kristna påsken är född ur den judiska påsktraditionen även om kristna ser påsken som den största högtiden eftersom det var då Jesus korsfästes, dog och återuppstod. Jesus korsfästes under den judiska påsken och hade dessförinnan ätit av offerlammet som därmed blev en del av den heliga nattvarden. Det finns fler sammanlänkningar, men de tar jag inte upp här.

Kort kan man alltså säga att påsken firas av judarna för att minnas exodus, dvs återtåget till det heliga landet och av de kristna för att minnas Jesu lidande, död och uppståndelse.

Så det här med tidpunkten då? Man kan egentligen säga att påskens placering i tiden är en kompromiss mellan olika kristna grupperingar. Judarna firade påsken den 14:e dagen i Nisans månad, då var det alltid fullmåne. Detta kunde ske på vilken som helst av veckans dagar. De kristna som bodde kvar i Israel firade påsken samtidigt som den judiska påsken. De kristna som inte levde tillsammans med judar (dvs kristna i Rom och Alexandria) tyckte att påsken borde firas en söndag eftersom det var den dagen Jesus återuppstod.

Vid kyrkomötet i Nicea (325e Kr) avgjordes den sk påskstriden och man beslutade att separera den kristna påsken från den judiska påsktraditionen. Den kristna påsken styrs sedan dess av vårdagjämningen - den dag på året då dag och natt är lika långa. Den första söndagen efter fullmånen efter vårdagjämningen blir påsksöndagen (påskdagen).

Så även om man frikopplade den judiska och kristna påsken så har fullmånen fortfarande ett stort finger med i spelet. Detta gör alltså att påsken är en rörlig högtid och kan inträffa så tidigt som 22 mars och så sent som den 25:e april.

Varför heter det påsk? Namnet påsk kommer från det hebreiska "pasach" som betyder gå förbi vilket var just vad mördarängeln gjorde vid de hus där offerlammets blod var målat. Det latinska ordet blir paska som på svenska blir påsk, på italienska pasqua, på engelska passover osv.

Men det finns också andra namn på påsken, i Tyskland säger man t.ex ostern och i England/USA easter. Det ordet kommer från en vårgudinna ur den nordeuropeiska mytologin som hette Ostra. Nu börjar det bli intressant för det är nånstans här i smältdegeln av judiska, kristna och hedniska traditioner som dagens påsk faktiskt skapats.

I Sverige var vi länge hedningar med högtider och traditioner från asatron där mycket styrdes av årstiderna och jordbrukets skiftningar. På 800-talet började Sverige bli kristet, men det tog flera hundra år innan kristendomen blev den dominerande religionen i Sverige och efter att ha varit katolskt blev Sverige protestantiskt på 1500-talet. Och med alla dessa svängningar fram och tillbaka har det varit praktiskt att en del av gamla hedniska traditioner sammanföll med judiska och kristna traditioner. I asatron offrade man t.ex för att vårsådden skulle lyckas riktigt bra. Detta sammanföll ganska naturligt med den kristna offertraditionen (som ju egentligen kom från den judiska). Att naturen återuppstår passar ju såklart också bra med Jesu uppståndelse.

Så - det är alltså inte så enkelt att påsken firas enbart för att minnas Jesu liv och lidande. Mycket av de som hör påsken till visar på vilken mix av traditioner påsken är.

Påskägg
Vi pyntar med ägg, ger varandra godisfyllda påskägg, skickar kort med ägg och kycklingar på och äter mycket ägg under påsken. Detta tros höra ihop med att hönorna började lägga ägg igen efter en lång vinter då de inte la så mycket ägg.

Påskris
Påskriset tros ha en koppling till Jesu intåg i Jerusalem då palmblad ströddes framför honom. Tar man in riset och sätter det i vatten spricker bladen ut och påminner om den vår och gröda som står framför oss.

Det fanns också en tradition med risning förr, dvs man piskade folk med ris. Traditionen är gammal, redan från medeltiden finns den beskriven i Sverige. Risningen skulle verka som en påminnelse av Jesu lidande men fick snabbt en skämtsam ton då man steg upp tidigt om långfredagsmorgonen och smög sig på de som fortfarande sov, slet av dem täcket och risade dem. Vem som helst kunde risa nån annan vilket särskilt uppskattades av de sin annars inte hade så mycket att säga till om (barn och tjänstefolk t.ex).

Påskkärring
Skrock har alltid funnits i folktron och enligt den så flög häxor till Blåkulla på skärtorsdagen.

Här kan du läsa mer om häxor, påskkärringarna och annat i den svenska påsktraditionen.

Påskharen
Detta är en tradition från Tyskland där man tror att det är påskharen som kommer med påskäggen.

Varför är påskfärgen gul?
Den gula färgen kommer inte från kyrkan där den liturgiska färgen för påsken är lila. Antagligen kommer det gula ifrån att de växter som blommar så tidigt är gula (påskliljor framförallt), att solen återvänder och samt alla ägg och kycklingar som förekommer i alla former.

Det var lite kortfattat om påsken. Nu vill jag veta hur du firar du påsk! Hur pyntar ni? Vad lägger ni i påskäggen? Vilka får påskägg? Vad står på påskbordet? Går barnen påskkärring? Berätta allt om din påsk.

Inlagt 2008-03-19 12:11 | Läst 38227 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

(2018-01-30 17:34)
Kan du skriva om en annan judisk högtid t.ex shanocka pesach. ;)
Imber (2016-03-31 10:58)
Mycket trevlig läsning, informativ, seriös och lättläst
missan (2011-03-03 19:26)
Hmm.......................
kajsa (2009-10-11 15:25)
hahahhahha.................
(2009-04-07 13:02)
det var super bra


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook