Barnsidan - Genustrams!
Meny

Genustrams!

Ibland i diskussioner om jämställdhet och könsroller hör man ibland folk muttra om "genustrams". Jag har väl tänkt att det är förkrympta människor som är rädda för vad som kan hända om världen inte som den alltid har varit (dvs män har makten och pengarna medan kvinnorna får foga in sig på de områden som blir över). Det är deras problem.

Sen blir jag arg. Fan så arg! Hur kan man kalla något som fundamentalt medmänskligt som lika rättigheter för trams!?

Hur kan det vara trams att kvinnor och män inte har samma rättigheter och möjligheter? Hur kan det vara trams att kvinnor (flickor!) stenas till döds som straff för att de blivit våldtagna ? Hur kan det vara trams att löneskillnaderna mellan män och kvinnor aldrig börjar minska? Hur kan det vara trams att det finns ställen på jorden där var sjunde kvinna dör i samband med graviditet och förlossning? Hur kan det vara trams att det i Sverige årligen dör över 15 kvinnor på grund av mäns våld ? Hur kan det vara trams att... ja, ni förstår jag skulle kunna ta upp flera hundra exempel på vilka orättvisa villkor kvinnor - i Sverige och i världen - faktiskt lever under. Men jag gör inte det, för jag vill gå tillbaka till detta med tramset.

För ibland blir det faktiskt jäkligt tramsigt. Sverige är världens mest jämställda land - no doubt - men måste könsrollsdebatten alltid kokas ner till "pojkar kan VISST ha rosa" eller "flickor kan FAKTISKT leka med bilar"?

AlltOmBarn ger sina tips på hur man breddar könsrollerna för sitt barn.

Uppmuntra ditt barn att både leka med brandbilar och med dockor, att ha på sig rosa och att ha på sig blått.

Visa uppskattning när din son har på sig kjol eller när din dotter klättrar i träd. 

Då blir det genustrams. Det är synd för det tar udden av andra större och viktigare frågor.

 

 

 

Inlagt 2009-01-29 13:50 | Läst 8210 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet här

Barnsidan (2009-01-29 23:09)
1. De var bara exempel, extrema exempel där kvinnor faktiskt lider av mansförtrycket. För att få perspektiv på vilka djävla skitproblem det är att pojkbebisar får blå kläder och flickor får sova under rosa täcken.

2. Vad har prostatacancer med mäns våld att göra?

3. Självklart är det lika fördjävligt när killar/män mår dåligt eller dukar under för könsrollernas makt.

4. Projekt Flicka var ju hånat från första stund. En kalkonartad flopp som jag minns det. Hoppas VERKLIGEN inte att det läggs några pengar på Projekt Pojke. Men gärna fler manliga förskollärare, lärare och vårdarbetare och färre manliga lastbilschaffar, brandmän och snickare.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook