Alla kulturer har sina tabun. Indierna har sina kor, i anglosaxiska länder är sex mycket känsligare än våld etc, etc. Sverige är förstås inget undantag.
Ett av de starkaste tabun vi har just nu består i att säga, ja ens andas, något positivt om George W. Bush. Kan någon tänka sig en nyhetssänding där man berömde Bush för hans senaste initiativ? Knappast. Ändå har han ju ett stort stöd i opinionsundersökningarna och valet i USA ser ut att bli tämligen jämnt. Då måste det ju finnas något positivt att säga om mannen, eller hur?
Svenska medier tar dock aldrig upp något sådant och som en självklar följd har praktiskt taget alla svenskar en mycket negativ bild av Bush - hur skulle de ha kunnat få något annat? För att bara ta ett exempel så fick man läsa nyheterna mycket noga för att se att Bush i sitt tal inför FN lanserade idén att FN skall ha en fond för att stödja en fri press och demokratisk utveckling (jfr nära slutet av talet). Det är ju på ett sätt en skandal att FN inte har agerat i den vägen långt tidigare men det som är gjort är gjort. Dags att ändra på det. Hade du missat den nyheten? Du lär inte ha varit ensam om det i så fall.
Ett annat exempel på hur starkt detta tabu är i Sverige fick jag när jag berömde Bush för att han förbjöd den s.k. "partial-birth"-metoden att göra abort. I USA har man nämligen inte en tidsgräns som i Sverige, att abort är tillåten t.o.m. en viss graviditetsvecka, och mycket sena aborter är alltså lagliga där. Jag tycker ju att en abort i sjunde månaden, när fostret skulle klara sig självt utanför livmodern, är att jämställa med barnamord och tyckte att det var bra att Bush förbjöd sådant. Tabut trädde genast i kraft:
"Det är bara ett första steg", "Men vilken agenda har han egentligen?" etc. Hallå? Om han skulle försöka förbjuda aborter över huvud taget är det väl dags att kritisera det då? Hur svårt kan det vara att hålla med om att det är en välgärning att stoppa barnamord?
Skillnaden för Sverige om Kerry eller Bush vinner blir inte så stor. I radio P1 diskuterade man detta med Carl Bildt. Som vanligt är Bildt påläst och har kontakter med medarbetare i båda lägren.
"Men är det inte självklart att det är bättre om Kerry vinner?" frågade reportern.
"Nej, det är inte självklart". svarade Bildt. "I sak skiljer sig deras politik väldigt litet åt. Kerry röstade också Ja till Irakkriget t.ex. Om något är Bush en större vän av frihandel medan Kerry, och framför allt hans viceprecidentkandidat John Edwards, vill se mera protektionism och har t.ex. sagt att de vill säga upp alla handelsavtal om de vinner. De skulle alltså bryta mot en mängd ingångna avtal"
"Menar du alltså att det är en fråga om pest eller kolera?" frågade reportern. Bildts suck gick inte fram så tydligt i radiosändningen, men den borde ha funnits där. Mot tabun kämpar själva gudarna förgäves.