Barnsidan - Alla typer av tjejer får plats i kulturen!
Meny

Alla typer av tjejer får plats i kulturen!

På senaste tiden har flickorna och kvinnorna tagit mer och mer plats i kulturen, i böcker och på film. Det är bra att balansen blir mer jämn (även så sent som 2012 förekom långt fler pojkar än flickor i barnlitteraturen), men har ni tänkt på att mallen är ganska trång? Katniss Everdeen i Hungerspelen, Arya Stark i Game of Thrones, Black Widow i Captain America, Tris i Divergent är alla starka hjältinnor som med stenhård briljans och tuff träning klarar utmaningar och blir hyllande. På samma sätt som de här karaktärerna stärker bilden av tjejer så kan man fundera vad det gör med tjejer som inte vlll vara starka, tuffa, träna hårt och vara heroiska? Har de inte också ett berättigande i kulturen och samhället? Måste man vara en Katniss för att få ta plats och synas?

Självklart inte, så därför har jag (tillsammans med mina vänner på Facebook) sammanställt en lista på böcker, filmer (och en aktuell teaterföreställning!) om flickor som är starka, flickor som är svaga, flickor som är förebilder och flickor som bara är. Listan är full med tips på böcker (och filmer) som lyfter upp och fram flickors berättelser, livsöden och perspektiv.

Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende

Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela iden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen som hade tid med dem heller. Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de.

Under hösten 2015 spelas Momo eller kampen om tiden på Kulturhuset/Stadsteatern - klicka här för biljetter/föreställningar/datum.

Den magiska kappan av Katarina Genar

Mystiskt spännande, tät och suggestiv barnroman i bästa Maria Gripe-stil!

På sin 11-årsdag får Livia den finaste röda kappa hon kan tänka sig. Att den är begagnad syns knappt. Men vem kan ha ägt kappan före henne? Tanken släpper inte taget. Kan saker ha en själ?

Systrar i jeans av Ann Brashares

Det var en gång ett par jeans. Ett par helt vanliga blå jeans. Men dessa byxor kom att utföra stordåd. Det här är berättelsen om tjejerna som gjorde det möjligt.

En modern bok om systerskap.

Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf
Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf
Hur var det att vara barn på medeltiden? Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? - See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/s/sigridsagor/#sthash.DSyiRrQK.dpuf

Hon går genom tavlan ut ur bilden av Johanna Nilsson

En delvis självbiografisk historia om utanförskap, mobbing och om modet att vara sig själv.

Johanna Nilsson har även skrivit Rebell med frusna fötter och Flickan som uppfann livet

Törnrosens nyckel av Tove Arnhjell

En blivande klassiker i samma anda som Narnia och Guldkompassen!

Liesl & Po av Lauren Oliver

Den handlar om hur vänskap och hopp kan övervinna de svåraste hinder, men också om hur potatis, några ärliga misstag, en borttappad mössa och en rad andra tillfälligheter leder till en äventyrlig jakt på världens mäktigaste magi.

Gengången av Ingelin Angerborn

Här bjuds vi på oförklarliga händelser, övernaturliga inslag och ett obehag som man gärna sträckläser sig igenom. Det är spännande men aldrig otäckt på riktigt.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson

Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster.

Jättehemligt av Barbro Lindgren

Det är en uppriktig och gripande berättelse om en ung människas första möte med livets realiteter, de stora gåtorna sorgen, döden och kärleken, skriven utifrån barnets perspektiv. Jättehemligt är första boken i en serie om tre. Serien räknas till de moderna svenska klassikerna.

Det blåser på månen av Erik Linklater

En charmig och fantasifull berättelse som kan fånga intresset hos barn och vuxna.

Boken är svår att få tag på - prova på biblioteket eller i ett antikvariat!

Katarina von Bredows trilogi om livet på mellanstadiet

(Du&Jag, Han&Hon, Han&Dom - klicka på respektive omslag)

Med känslig hand och starkt driv skildras kärlek som knoppas, vänskap som utvecklas och föräldrar som krackelerar.

Förlåt Elina av Sofia Nordin

Evelina och Elina är bästa vänner. Men deras vänskap är villkorad. En mycket stark berättelse om hur det känns att bli sviken av någon man tycker om, och om att höra till men ändå vara utanför.

Klassresan av Moni Nilsson

I Klassresan får vi bland annat träffa Malin, Marcus, Linda, Edvin, Hamid, My, Annika och Rasmus. De och alla de andra i klassen kommer nog aldrig att glömma de där tre vårdagarna på vandrarhemmet vid ån. Det var under de där dagarna som många av dem nästan blev vuxna. Det var under de där dagarna som så mycket hände.

Boktjuven av Markus Zusak

Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Anne på Grönkull av L.M. Montgomery

Böckerna om Anne på Grönkulla är världens mest älskade flickböcker. De har filmats otaliga gånger och väntar nu på en ny generation läsare.

Boken om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Pippi Långstrump vill inte bli stor. Pippi, Tommy och Annika sväljer varsitt krumelurpiller och uttalar de magiska orden: "Fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur."

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.

God natt min katt av Linda Skugge / Kristina Digman

En personlig betraktelse om en flicka som tänker tillbaka på sin älsklingskatt Sebbe – en liten blyg kattunge som växer upp till ett självständigt djur, piggt på äventyr.
Kristina Digmans innerliga illustrationer lyfter fram såväl glädjen som sorgen i vardagen med Sebbe.

Sandvargen av Åsa Lind

Sandvargen är Zackarinas bästa vän. Han finns alltid där när hon behöver honom, han svarar tålmodigt på alla hennes frågor och han är aldrig rädd.

Sigridsagor av Rose och Rebecka Lagercrantz

Om åtta flickor på medeltiden. Hur var det att vara barn på medeltiden?

Flickornas historia av Kristina Lindström

I den här intresseväckande boken följer vi med genom Sveriges historia från stenåldern till våra dagar, sedd ur en flickas perspektiv.

Flickornas historia - världen av Kristina Lindström

I Flickornas historia - Världen möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, till exempel Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen, Michiko i bombens Hiroshima och Sandra under apartheidregimen i Sydafrika. (denna bok är hösten 2018 tyvärr slutsåld)

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor

En bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.

Snäll av Gro Dahle

Snäll är en bok av konstnärsparet Gro Dahle och Svein Nyhus. Det är en munter, poetisk och bråkig bok som yngre barn lätt kan förstå och leva sig in i, medan större barn och vuxna också ser undertexten. Författaren Gro Dahle leker med ord och rytmer, tecknaren Svein Nyhus illustrerar vilt och starkt. Snäll är en bilderbok som vänder sig till barn från ca 5 år, till föräldrar och alla vuxna som har med barn att göra.

Som om jag vore något mycket dyrbart av Terri-Lynne Waldvik

Terri-Lynne Waldviks debut som barnboksförfattare är en tätt vävd berättelse om drömmar, sorg och hopp. Om glädjen över orden, behovet av vänner och drömmen om en hund. Och mycket, mycket mer. En riktig högläsningsbok!

Och två filmtips

Min granne Totoro av Hayao Miyazaki

Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom.

På en av sina promenader i skogen vid huset träff ar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr.

Ponyo på klippan vid havet av Hayao Miyazaki

Det här är berättelsen om fiskflickan Ponyo, som blir förälskad i människopojken Sosuke, och om hur en femårig pojke lyckas uppfylla det allra vackraste av löften; att beskydda någon för all framtid.

Ponyo på klippan vid havet tar H.C Andersens berättelse om den lilla sjöjungfrun rakt in i ett nutida Japan, och berättar en saga om vänskap, kärlek och enorma äventyr.


Vill du lägga till någon bok, film eller teaterföreställning? Skriv gärna i kommentarsfältet här nedanför!

(text uppdaterad sep 2018)

Inlagt 2015-09-09 23:39 | Läst 17538 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook