Barnsidan - Akutkrisen - vad kan man göra åt den?
Meny

Mia Althoff - på barnsidan

Gott och blandat. Debatt, tankar, prylar och inblick i mitt liv.

Akutkrisen - vad kan man göra åt den?

Linda Skugge skrev i lördags en krönika om alla okunniga mesproppar som sätter sig på landets akuter med åkommor som inte behöver akutvård. Att dessa föräldrar med barn som har falsk krupp, feber, rännskita och förkylningar inte borde vara där, utan läsa på, lita på sin intuition och framförallt inte ta plats på akuten från mer akuta fall.

Jag tror att det finns några uns av sanning i detta (även om man som vanligt kan diskutera Skugges dubbelmoral). Det ÄR nog många som åker till akuten i onödan. Men jag tror inte de gör det varken av illvilja (mot de som bättre behöver vården) eller för att de är mesiga. Många saknar säkert kunskap, men ska man kräva att föräldrar intuitivt kan skilja på feber vid "bonnaförkylning" eller hjärnhinneinflammation? Är man verkligen "sjukt okunnig" om man står handfallen, panikslagen och livrädd första gången barnet får falsk krupp?

Ska landstinget med Filippa Reinfeldt i toppen lägga resurser på att utbilda föräldrar i hemsjukvård och att ställa diagnoser? Jag tycker inte det.

Jag tycker att personalen på akuterna skulle få tydligare mandat att faktiskt skicka hem/skicka vidare folk när deras prioritering är låg. Som det verkar nu så suckar alla och går på knäna över arbetsbelastningen, men låter ändå folk (som är där i "onödan") vänta i timatals. Flera av de som sitter där "i onödan" vet kanske inte om det, men skulle gladeligen gå därifrån om de fick veta att väntetiden är väldigt lång eftersom de prioriterats lågt och att det finns bättre alternativ (t.ex på vårdcentralen som öppnar morgonen efter eller en närakut som kanske har kvällsöppet).

Det finns väl ingen som propsar på sin plats om man vet att man har den i onödan?

Inlagt 2007-04-23 12:00 | Läst 6717 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoåtta med siffror i fältet här

Mia Althoff (2007-04-23 21:52)
Men är knappast enklare att sitta på akuten i X timmar med ett trött och gnälligt barn...?


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook