Barnsidan - 6 mål och 3-0 i matchprotokollet
Meny

6 mål och 3-0 i matchprotokollet

Jag kan inte låta bli att skriva lite om "skandalmatchen" mellan Danmark och Sverige i helgen.

Danmarks och Sveriges fotbollsvärld rasar över en ensam dåres verk. Rubrikerna är svarta, tonen ömsom bitter, ömsom dämpad. Det är som en hel nation sörjer. Ursäkta, men är ni både dumma och blinda? Är chocken äkta eller spelad?

Tongivare och ledare inom sporten tar bestämt avstånd från våld och machokultur, men bara när sånt här inträffar. När journalisterna och krönikörerna hyllar Machomän, Kämpar, Kungar, Kärnkraftverk, Krigare som Mjällby eller Allbäck är det ingen som tar avstånd från våld och machokultur eller talar om hur fint fotbollen fostrar våra barn.

Det är lätt i såna här sammanhang att använda den slitna syndabocken huliganen som inte älskar fotboll utan våld, bråk och fylla. Då finns det en tydlig bild av fienden, den som förstör och sabbar för "riktiga fotbollsälskare". Den ensamme galningen visar sig nu vara en vanlig familjefar som överförfriskat sig lite. Han greps med av stämningen i publikhavet och lät känslorna löpa amok. Lätt hänt - och det kommer lätt hända igen (hur hög säkerhet man än tillämpar) så länge fotbollskulturen har en sån hycklande inställning till våld och manlighet.

 

Inlagt 2007-06-04 11:21 | Läst 7160 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotre med siffror i fältet här

Charlotte Jacobsson (2007-06-04 14:32)
Sant, dubbelmoralen är uppenbar inom fotbollen som inom de flesta andra "machosporter", företrädelsevis lagsporter. Lustigt är ju att dessa sporter där män tillåts klappa varandra i rumpan och kramas etc också är fäste för starkt homofobiska tendenser. Åtminstone luftas ofta sådana åsikter i samband med fotboll, hockey osv.
Ändå får man väl betrakta det som positivt om detta tilltag kan leda till böter eller andra former av discipliniära åtgärder både för spelare/lag, men också publikt sett. Kanske kan iaf en del s.k. huliganer få sig en tankeställare innan de kutar iväg och slåss, vandaliserar etc att det faktiskt kan komma att kosta deras lag poäng, segrar, spelmöjligheter osv.
Jag tycker dock att fotbollen kunde ha kurage nog att faktiskt avstå från spel när deras fans beter sig som svin även utanför arenorna.
Om man ska kunna stävja dessa tendenser även bland yngre spelare måste de på högre nivåer föregå med betydligt bättre exempel än idag.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook