Barnsidan - 14 februari - Alla hjärtans dag
Meny

14 februari - Alla hjärtans dag

Vet du varför det vimlar av hjärtan i stans skyltfönster de två första veckorna i februari? Det är för att vi med blommor, kort eller presenter ska fira alla hjärtans dag eller Valentines dag, som det heter i andra länder.

Alla hjärtans dag eller Valentindagen inträffar den 14 februari varje år till minne av helgonet Valentin. Varför har då just Valentindagen blivit en kärlekens dag? Det har egentligen inget med helgonet Valentin att göra, utan hans namnsdag infaller helt enkelt på en tidpunkt då det börjar våras i Sydeuropa – med påföljande vårkänslor i människornas hjärtan.

Och vem var då Valentin? Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med "din Valentin". Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.

I Storbritannien har man firat Valentins dag sedan medeltiden. Pojkar och flickor bildade den dagen låtsaspar, antingen genom lottning eller av en slump. Det hette att man blev den andres Valentin under det kommande året. Det betydde att pojken skulle uppvakta flickan som en riddare, t. ex. ge henne presenter, och hon skulle vara hans dam. Valentindagen sades vara både den första vårdagen och dagen då fåglarna bildade par inför sommaren.

Valentins dag eller som det heter på svenska, alla hjärtans dag, är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Det man vet är att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654. Vi skulle antagligen inte ha firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den. Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag år 2002 såldes det 2 miljoner rosor (enligt Blomsterfrämjandet) bara i Sverige. Blommorna som efterfrågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom alla hjärtans dag firas över stora delar av världen och rosorna inte räcker till.

p.s om språkbruk "alla hjärtans dag" - Så skall alltså denna dag skrivas - med små bokstäver. Gör man en sammansättning skrivs det så här: alla hjärtans dag-firande. Dagen kallas också Valentindagen (skrivs med stor bokstav eftersom Valentin är ett namn).

 

 

Inlagt 2005-02-02 14:36 | Läst 25249 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiotre med siffror i fältet härVi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook