Barnsidan - Vem skall försvara oss?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Vem skall försvara oss?

Vem skall försvara oss?

Publicerad: 2004-12-08
För 15 år sedan kunde Sverige fortfarande mobilisera 730.000 man. Om en vecka fattar riksdagen ett nytt försvarsbeslut. I det nya insatsförsvaret, när beslutet är genomfört 2007, kommer Sverige maximalt att kunna ställa upp 31.500 man.

Som så många andra män i min generation har jag gjort min militärtjänst. Det var inget man direkt gjorde för nöjes skull: Förlora ett år av sitt liv på att marschera, gräva hål i skogen och fylla igen dem igen, skjuta för att sedan plocka isär vapnen och olja in dem på nytt etc., etc. Det är inget man gör för nöjes skull. Ändå accepterade jag tanken på att Sverige behövde ett försvar. Ingen inbillade sig förstås att vi skulle kunna hindra supermakten Sovjetunionen från att militärt erövra Sverige om man så hade velat. Tanken var snarare att det skulle kosta mer än det smakade. Var det värt priset att invadera Sverige?

Det var några år sedan. För 15 år sedan kunde Sverige fortfarande mobilisera 730.000 man. Om en vecka fattar riksdagen ett nytt försvarsbeslut. I det nya insatsförsvaret, när beslutet är genomfört 2007, kommer Sverige maximalt att kunna ställa upp 31.500 man. Den svenska armén kommer att ha 36 kanoner! Priset för att ge sig på Sverige har sjunkit dramatiskt.

Men det finns väl ingen som vill göra det? Det är en ny värld nu, eller hur? Ja, i viss mån är det sant. Det kalla kriget är slut och krigföring sker inte med hjälp av massarméer som marscherar fram. Å andra sidan tar det tid att bygga upp ett försvar. Försvarsbeslutet 1925 gjorde att Sverige nedrustade kraftigt. Det skulle ju inte bli fler krig efter vansinnet 1914-18, eller hur? I slutet av 30-talet var det beslutet fullt genomfört...

Nej, det som verkligen retar upp mig är att det nya försvarsbeslutet motiveras av att man vill spara pengar. Men vi lägger fortfarande 44 miljarder på försvaret! Hur kan det vara en besparing att lägga ut så mycket pengar om vi inte får någon effekt av dem? Jag ser tre vägar att gå:

  1. Ta konsekvenserna av att vi i praktiken inte har något försvar längre och lägg ner alltsammans. Då får vi en besparing värd namnet även om det kan liknas vid att strunta i att ha en försäkring. Hoppas att grannländerna ser till att ingen hotar oss och att de auktoritära och antidemokratiska tendenserna i Ryssland, Vitryssland och Ukraina får ge vika för en fredligare utveckling.
  2. Lägg på sisådär 10 miljarder till på försvaret så att vi får ett försvar som kan utföra de uppgifter vi kräver av det. Mer pengar är inte dyrare om man får betydligt mer för pengarna.
  3. Slopa värnplikten och tanken på att Sverige ensamt skall kunna försvara landet, dra den logiska slutsatsen av detta och sök medlemskap i NATO. Inför en yrkesarmé och specialisera den på vissa uppgifter som kan komplettera andra NATO-förband. Exakt vad det kostar är svårt att veta eftersom ingen utreder den möjligheten

Jag skulle vilja se att vi går den tredje vägen. Sverige har sedan 50-talet betraktat sig som en del av NATO, åtminstone i regeringen. Ryssarna visste det, NATO visste det, det vara bara den svenska allmänheten som förleddes att tro något annat. När skall vi erkänna detta?


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tolv med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2004-12-09 18:43)
Betyg: 4
Håller med dig om dina tankar runt NATO. Sverige har ju i praktiken varit NATO-medlem.
Tilia (2004-12-08 09:28)
Jag röstar också på tredje vägen.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook