Barnsidan - Varför skaffar man barn?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Varför skaffar man barn?

Varför skaffar man barn?

Publicerad: 2006-01-31
Moderskapet framställs som en aldrig sinande ström av bajsblöjor, vaknätter och karriärnederlag. Varför vill man då skaffa barn?

Natalia Kazmierska träffar ganska rätt när hon undrar vad det kan finnas för skäl att skaffa barn när alla de beskrivningar av moderskapet hon läser utmålar det som ett helvete, en aldrig sinande ström av bajsblöjor, vaknätter och såriga bröstvårtor.

Men hon träffar också fel. Barnen är framtiden. Utan barn har människosläktet ingen framtid. Människan har, i likhet med alla djur, en biologisk drift i sig att skaffa avkomma. Helt ologisk kan tyckas, den kan slå till närsomhelst. Och tur är väl det, för på självförverkligandets topp finns verkligen ingen logisk plats för barn. Naturen är starkare än människans ego. Det är så simpelt.

Men - och det här är det viktigaste - med barnen finns också hoppet. Det är med nya generationer vi kan hoppas skapa en bättre värld genom att lära dem av våra misstag. Det är med nya generationer som vi kan hoppas att världen blir mer human, fri från diskriminering och förtryck. Blir världen dessutom fri från Ingmar "jag har knullat mest" Bergmanpris på Guldbaggegalan har bara det gjort det värt alla bajsblöjor.

Om Natalia verkligen inte vill skaffa barn är jag den första att beklaga det. Jag tror hon har utmärkta gener att föra vidare. Tills den biologiska driften vaknar måste jag få rekommendera lite annan läsning än Haag (det är bara deprimerande och tröttsamt) som ger en betydligt ljusare och mer hoppfull beskrivning av moderskapet och den biologiska kraften/driften som jag (även som feminist) inte tycker man behöver gräva ner.

-Dea Trier Mørchs "Vinterbarn" - går bara att hitta på bibblan eller i antikvariat.

-Katerina Janouchs "Barnliv"

-Gudrun Abascals "Att föda" 

 


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Anna (2009-12-11 13:53)
Jag är en människa och lever helt i avsaknad av biologisk drift att skaffa barn. Den primära drifter gäller att ha sex, inte att skaffa barn. Som bekant går det att göra det ena utan det andra. Naturen, vad du nu menar med det. är alltså inte starkare än mig eller mitt ego.
Adamsmamma (2006-02-03 13:52)
Mina egna tråkiga erfarenheter från barndomen + alla negativa och hemska historier om barn gjorde att jag valde bort barn helt och hållet under några år av mitt vuxna liv. För snart 3 år sedan kom en förändring i mitt liv och längtan efter barn växte sig stark i mitt hjärta. Idag är jag tacksam för min lille son, det är ett privilegium och en otrolig gåva att få dela livet med honom. Jag hoppas att jag snart blir gravid igen.....
Mary Lou (2006-02-01 01:32)
Vi kanske måste skaffa barn för att få några som tar hand om oss på ålderdomen. Den svenska åldringsvården är som bekant inte helt perfekt.

Och det är inte alla kvinnor (och män) som har en fantastisk karriär som "går åt skogen" när de får barn.

Tidsandan är sån att man ska förverkliga sig själv och inte neka sig någonting. Livet ska vara karriär och njutningar, klart att barn inte passar in då. Får man barn måste man prioritera något annat än sig själv (och chefen). Därför föder kvinnor barn allt senare.

Jag skulle aldrig uppmana någon som inte vill att skaffa barn. Just för att det är så pass krävande. Man ska inte skaffa barn om man inte känner att man inte kan låta bli.

Däremot skulle jag vilja säga till den som vill, "men inte nu, först efter 30-35-40", att det är inte säkert man KAN få barn, fruktsamheten avtar efter 25 år. En biologisk orättvisa.
A O (2006-01-31 13:47)
Det är precis där jag fastnar - för att skaffa barn så måste man ha framtidstro - annars är det ju bara grymt att medverka till människosläktets fortlevnad. Tack och lov lyckades framtidstron segra ett tag, jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan ungarna:)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook