Barnsidan - Var är det bäst att bo?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Var är det bäst att bo?

Var är det bäst att bo?

Publicerad: 2004-12-01
BRIS har gjort en studie med hjälp av Temo på temat var det är bäst att bo med barn.

BRIS har gjort en studie med hjälp av Temo på temat var det är bäst att bo med barn. Rapporten har snabbt kommit ut i media och eftersom man presenterar en exakt rangordning är det lätt att framhålla de 10 bästa kommunerna. Sju av de tio bästa ligger i Norrbotten eller Västerbotten medan sex av de tio sämsta ligger i Storstockholmsområdet. Dags att flytta till Norrland alltså?

Nja, som vanligt tvingas man göra journalistens arbete och ta redan på vad det handlar om. Det man har mätt är "Vad gäller förskolan och fritidshemmen har vi mätt tre faktorer: antal barn per avdelning, antal inskriva barn per heltidsanställd personal under ett år (årsarbetare) och den andel procent av dessa som har pedagogisk högskoleutbildning. I grundskolan har vi också tittat på tre faktorer: antal elever per skola, antalet heltidstjänster bland lärare per 100 elever samt andel elever som är behöriga till gymnasieskolan. Vad beträffar gymnasieskolan har vi studerat andelen elever som kommit in på sitt förstahandsval"

Vad säger då detta? Jo, rimligtvis får man färre barn per anställd ju färre barn det bor i kommunen och ju längre avstånd man har. Även om man hade kunnat skapa en förskoleavdelning i Pajala med lika många barn som i Haninge fungerar det inte om man tvingas skjutsa sitt barn 10 mil för att komma dit. Detta påverkar värdet för förskolan och grundskolan.

Jag skulle nog också vilja påstå att i en glesbygd borde det vara svårare att driva en verksamhet med hjälp av vikarier helt enkelt för att de är svårare att få tag på och skall man få någon att flytta till orten tvingas men helt enkelt erbjuda en heltidstjänst.

Bor man i en glesbygd föreställer jag mig dessutom att det i praktiken ofta bara finns en gymnasieskola att söka till och då får man välja mellan de utbildningar den erbjuder. Om man bor i Stockholm finns det massor av valmöjligheter och det är fullt rimligt att man söker till allt möjligt som man egentligen inte har någon chans att komma in på.

Man har däremot inte mätt faktorer som hur långt pendlingsavstånd man har till skolan, vilken möjlighet det finns att välja en alternativ skola eller hur många gymnasielinjer man över huvud taget har chansen att välja på. Å andra sidan har man inte heller mätt möjligheten till meningsfull fritidsaktivitet, luftkvalitet, risken för trafikolyckor etc., etc.

BRIS framhåller i och för sig själva att deras undersökning inte ger något absolut svar på var det är bäst att bo. Den brasklappen försvann på vägen till tidningarna, exempelvis Aftonbladet. Det man kan konstatera med den här undersökningen är alltså att befolkningstätheten är större i Stockholm än i Norrland. Detta var dagens nyhet 28/11... 


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2004-12-01 21:13)
Betyg: 5
Ack ja... Men det blir ju så jobbigt att skriva om man ska labba med fler parametrar än "bäst" och "sämst" :-)
A O (2004-12-01 09:48)
Ja, man kan ju fråga sig vilket som ger mest för barnen, en vaktmästare på tio barn eller många utbildade lärare på samma skola som kan samarbeta och inspirera varandra... Journalistik är spännande:-)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook