Barnsidan - Turista handikappanpassat
Meny

Bloggar > Barnsidan > Turista handikappanpassat

Turista handikappanpassat

Publicerad: 2005-03-07
En helt ny erfarenhet och en tankeställare fick jag mig när jag nyligen var iväg på en liten resa tillsammans med mina föräldrar. Far sitter mestadels i rullstol efter sin senaste stroke och vi var alltså tvungna att hålla oss inom de begränsningar som detta faktum sätter.

Första begränsningen är boendet. Mina föräldrar skattar frihet att röra sig och att rå sig själv med mat och annat högt alltså är hotell inte det första alternativet utan de föredrar boende i stuga med självhushåll. Det tog ett par dagsverken att hitta en uthyrare i den region de tänkt sig samt att sagda uthyrare hade något ledigt objekt i sportlovstider. Men efter idogt ringande så hittade vi genom turistbyrån en stuga som sades vara helt handikappanpassad. Bra, bra tänkte vi. Det betyder att Far kan röra sig fritt ut och in samt att han kan gå det han orkar utan att vara rädd för trösklar osv. Well, det var inte helt ok även om det faktiskt fungerade bra tack vare att jag var med. Hade Mor & Far åkt själva hade det blivit vissa problem eftersom Mor inte är tillräckligt stark för att orka lyfta. Stugan var visst anpassad, den hade inga trösklar inomhus (men tyvärr i ytterdörren), breda dörrar och i köket var bänkar anpassade så att det gick att komma under om man sitter i rullstol. Badrummet var helt ok med toalettförhöjning och bra svängrum. Men i sovrummet fanns inte plats mellan säng och vägg för en rullstol och sängen var alldeles för låg för att det skulle fungera bra. Det som började bra i tanken att handikappanpassa stugan orkade alltså inte riktigt ända fram. Tänk vad bra det kunde ha blivit om de frågat någon som är rullstolsbunden om råd vid anpassningen.

Nästa begränsning är snö, trottoarkanter och butiker. Far har permobil hemma och då han nyttjar färdtjänsten för att åka någonstans men när de reser i privatbilen så får han nöja sig med vanlig rullstol och då måste han ha hjälp att komma framåt. Men hur lätt är det då att ta sig fram på trottoarer med snömodd alt tilltrampad snö i varierad knölighet? I vissa fall är snön bra, t ex vid de trottoarkanter som ibland finns vid övergångsställen för då planar snön ut kanten lite men annars är det banne mig inte lätt. Att komma in i butiker är ett äventyr. Vissa butiker kan man skippa direkt. Trappa in gör att det helt enkelt är omöjligt. Andra butiker ståtar med till synes fina breda entréer. Fast när man tittar närmare så är där en aluminiumkant som man ska över iaf. Bokia i en av Dalarnas städer är ett bra exempel. Det gick ganska bra att ta sig in, fanns dörröppnare osv. Men sen blev det stopp. Totalt omöjligt att ta sig fram pga. alltför trångt mellan hyllorna. Vända och ut igen alltså. Men vad fann vi? Jo ett bord fullt med böcker blockerade dörröppnaren och det var för trångt att komma förbi för att öppna med handkraft, in i butiken igen för att vända rullstolen för att backa ut eller förlita sig på att någon utanför skulle trycka till på dörröppnaren var alltså de val vi hade. Det tänkta inköpet fick vara. Far ville välja själv men det var inte möjligt att ta sig in dit han ville titta. Turistbyrån såg vid första anblicken väl anpassad ut men hade även den en förrädisk aluminiumtröskel samt dubbla dörrar i snäv vinkel… ICA-butiken hade fin entré men vissa varor kommer man inte åt som rullstolsbunden för det går inte att ta sig fram överallt i butiken. Summa: Man kan inte sköta sina inköp själv om man vill när man sitter i rullstol utan måste vara bredd på att be om hjälp för de mest banala saker.

Äta på restaurang visade sig inte heller vara så lätt mitt i lunchrusningen. Vi tittade på många ställen innan vi hittade något som fungerade. Det blir trångt och rörigt milt sagt när det enda plats som har tillräckligt med svängrum också oftast är vid det bord som ligger närmast entrén. Men på det ställe vi valde visade sig personalen vara mycket mån om att det skulle funka och de bar helt sonika undan ett bord med tillhörande stolar för att vi skulle få utrymme längre in i lokalen. Med beröm godkänt får de.

Jag börjar bättre förstå handikappades förtvivlan över att få sin frihet beskuren av sådana saker. Det är inte rimligt att betala extra för en handikappanpassad stuga som senare visar sig ha brister som gör att boendet i den inte fungerar fullt ut. Det är inte rimligt att det är för trångt i gångarna i butiker så man inte kommer åt vad man vill handla. Om man ens kommer in i dem alltså. För att inte tala om framkomlighet på trottoarer och att handikapp-parkeringen ockuperas av bilar utan tillstånd att stå där. Här måste samhället bli bra mycket bättre på att anpassa och se de problem som finns. Från och med nu kommer jag att högljutt påpeka brister som jag ser.

Skrivet av: Ingela N
Jag är... ja, vem är jag? Numera ingen lätt fråga att svara på men jag gör väl ett försök då. Jag är sambo med Mannen sedan massor av år. Har två döttrar födda -83 och -89 samt en son född -90. Sonen, vår Björnis, dog efter en tids sjukdom i mars 2003. Sedan dess är inget i mitt liv riktigt sig likt och somliga dagar är väldigt tunga. Jag skriver en del, bl a Bloggar här på Barnsidan men också andra texter. Fotograferar när jag får låna min kamera (den yngre av döttrarna lägger oftast beslag på den) och så är jag en datanerd som gillar att bygga hemsidor. Och så har jag en blå cykel...


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Annika (2009-06-29 20:49)
Jag sitter i skrivandets stund och försöker hjälpa min brukare att hitta en anpassad stuga för hennes semester. Vi var på Öland och det var en besvikelse. Körde 50 mil för att upptäcka att stugan ej var handikappanpassad som utlovats.

Det här är sanslöst. Har du några bra tips på stugor på Gotland eller öland som är anpassade så maila mig.

//Assistenten
annika60 (2005-03-07 22:38)
Ah! Välkommen i högljudda klubben! Exakt det Lingling säger har jag påpekat mer än en gång (som luttrad tvillingvagns och rullstolsförare): Hur in i alla ¤¤¤###!!! kan ni vara så dumma att ni placerar barnavdelningen en trappa upp eller ner? Och varför ha rulltrappa i ena riktningen, men inte i andra? OCh varför oginheten med att låna ut varuhissen till en morsa med barn i rullstol? Chicka butiksdesigners får mig att vilja klämma ner dem i en rullstol och be dem kryssa fram i idiotinredda butiker med konstgjorda nivåskillnader. Jag trodde inte det var sant när jag hörde att såna gjordes med vilje, dvs att de inte var resultat av en i grunden dålig lokal med nivåskillnader...
Annica Bark (2005-03-07 16:11)
Håller med Lingling, H&M är helt fantastiska på att göra det så svårt som möjligt för de med barnvagn/rullstol. Varför tex ha barnavd på översta våningen??? Med en rulltrappa och en hiss man knappt kan vara en i? Likaså KappAhl och Lindex varför ha det som barnfamiljer köper mest svåråtkomligt?

Min mormpr satt också i rullstol sista tiden i hennes liv och hon behövde inte vara turist för att det var svårt att vara ute och gå med henne, handla med henne mm. Hela Sverige borde tänka om och underlätta för handikappade/barnfamiljer.
Lingling A (2005-03-07 10:08)
Tyvärr kan jag bara hålla med. Jag har tackolov ingen personlig erfarenhet av rullstolar, men bara att gå omkring med ett tungt barn i en barnvagn fick mig att inse att jag var själaglad över att det var övergående och jag inte var beroende av en rullator eller än värre rullstol.
Särskilda hatobjekt:
Svängdörrar ev med konstigt placerade dörröppnare som man måste passera. Chica nivåskillnader i affärer. Och så bilister, såna som parkerar på trottoarer så att de tvingar en att gå ner på körbanan (nivåskillnad) eller blockerar där det FINNS en liten ramp t ex för att man ska ner på gatan. Varför kan inte bilister respektera väjningslinjer t ex? De ställer sig ofta tvärs över övergångsställe och cykelbana så att rampen ner på korsande väg är blockerad ...
Nej, du tar verkligen upp en punkt på min "jag-är-tacksam-lista"


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook