Barnsidan - Tatuerade tjejer lurade av mansideal?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Tatuerade tjejer lurade av mansideal?

Tatuerade tjejer lurade av mansideal?

Publicerad: 2005-09-06
På DN's insändarsida den 5/9-2005 kan man i Jonathan Ashauers text läsa att han tycker det är fult med tatueringar. Och det kan man ju få tycka - absolut. Jonathan Ashauer vill dock dra det till ytterligare en nivå när han säger att tatuerade kvinnor bör vara en "kvinnosak" och att feminister borde stå på barrikaderna få att få oss förstå att tatueringar är något vi kvinnor lurats att göra. Vi (kvinnor) har lurats göra tatueringar för att det i alla år bara varit män som tatuerade sig och nu när vi är frigjorda vill vi skaffa manlig cred genom att tatuera oss.

"Tatueringar hos män har symboliserat manlighet. Ska sådant hos kvinnor symbolisera 'kvinnlighet'?"

Haha, tillåt mig asgarva. Det här är ju så dumt att man måste forska vidare. Googlar man efter "jonathan ashauer" kan man läsa att han är skåning och föga förvånande kristdemokrat. Och han gillar att prata om tatueringar. Efter flertalet tidningsinsändare och svar kan man nästan tycka att han verkar lite besatt av att påpeka tatueringarnas förfulande effekt på tjejer (inte på killar så mycket).

Tillbaka till DN-insändaren. Efter den något ologiska kopplingen till feministerna kommer pekpinnen fram. Vuxna tatuerade är inga bra förebilder, de skickar felaktiga signaler till dagens unga. Och sen kommer det roligaste av allt - kopplingen till skönshetsidealen. Vi vet alla att vi har en massa ideal som pressar oss in i allt mindre valfrihet och utrymme för egna uttryck. Men Jonathan Ashauer har fått det helt fel om bakfoten om han tror att en tatuering är något man gör för att passa in eller bli en i mängden. Det är ju helt tvärtom! Man gör en tatuering som symboliserar något man står för, tycker om eller har någon slags privat anknytning till. Många tycker nog att deras tatuering gör dem unika i en alltmer strömlinjeformande verklighet.

Även om en tatuering är ful, satt på fel ställe eller gjord på fyllan är den unik. En tatuering är ett uttryck för individen, inte ett skönhetsideal.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2009-02-09 00:04)
oj, du har missuppfattat mig. jag menade inte alls att göra några kopplingar mellan partitillhörighet och bostadsort. Jag bara redovisade vad man hittade på google om man sökte på hans namn. Då kunde man se att han var kristdemokrat och från skåne och dessutom skrivit en hel del saker i ämnet förut. Att han är kristdemokrat präglar nog hans åsikter om tatueringar men inte att han är skåning.
Emelie (2009-02-06 15:21)
Jag håller med dig till fullo angående kritiken av Jonathan Aschauers åsikter. Tatueringar är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig personligt och inte ett skönhetsideal och har verkligen ingenting som säger att en äkta feminist ska motsätta sig dem! MEN jag tycker det är oerhört osakligt av dig att dra in att han kommer från Skåne som en slags förklaring till hans åsikter. Vad har det med någonting att göra? "Googlar man efter "jonathan ashauer" kan man läsa att han är skåning och föga förvånande kristdemokrat." Att dra paralleller mellan att vara skåning och kristdemokrat är läskigt och totalt oproffsigt att uttala sig om ens tillhörighet till en viss landsdel på ett så nedvärderande sätt, en slags rasism inom samma land. Synd på en annars bra artikel, som nu förlorar i trovärdighet.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook