Barnsidan - Ställer du upp på att runda upp?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Ställer du upp på att runda upp?

Ställer du upp på att runda upp?

Publicerad: 2006-12-04
Groteskt mycket pengar konsumeras under julhandeln i den rika västvärlden. Samtidigt svälter och törstar folk ihjäl i de fattiga länderna. De dör i sjukdomar som malaria och AIDS, trots att sjukdomarna är lätta att undvika. Många blir offer för krig och korruption. Kvinnor och barn drabbas hårdast. Du kan se på eller göra något. Runda upp är ett enkelt sätt att göra skillnad.
Groteskt mycket pengar konsumeras under julhandeln i den rika västvärlden. Samtidigt svälter och törstar folk ihjäl i de fattiga länderna. De dör i sjukdomar som malaria och AIDS, trots att de är lätta att undvika. Många blir offer för krig och korruption. Kvinnor och barn drabbas hårdast. Du kan se på eller göra något. Runda upp är ett enkelt sätt att göra skillnad.

Runda upp är ett samarbete mellan Röda Korset och flera av de stora modekedjorna. Enkelt går det ut på att du när du är och handlar kan runda upp till närmast jämna belopp och skänka mellanskillnaden till Röda Korsets verksamhet. Du väljer inte till vilket syfte pengarna ska användas utan överlåter detta på Röda Korset som vet hur och var dina pengar gör mest nytta.

Dessa är exempel på vad dina pengar kan räcka till:
50 öre: ett stearinljus med tio timmars brinntid
2 kr: 6 kondomer som kan hindra spridning av hiv/aids och andra sexuellt överförbara sjukdomar
5 kr: ett kilo bönor som kan mätta många hungriga munnar
6 kr: vaccinering för ett barn mot mässling
11 kr: vaccinering för tre barn mot polio
39 kr: ett myggnät som skyddar en hel familj mot malaria

Läs mer på Röda Korset


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Stina G (2006-12-11 10:00)
Klädaffärerna kunde göra mycket större nytta genom att kräva att de som tillverkar tygerna och kläderna har bra arbets-och livsförhållanden. Varför inte sätta en lapp på varje plagg om hur det är tillverkat? Nu ser jag det mest som billig PR. Har man som konsument råd att runda av så klarar man av att byxorna blir några kronor dyrare om den som syr kan får en ledig dag i veckan.

Jag ger pengar direkt till Amnesty, läkare utan gränser, Röda korset m fl varje jul, för lika mycket som jag köpt julklappar för. De får pengar många andra gånger också på ett år.
hsirwall (2006-12-08 15:36)
Jag skulle absolut kunna tänka mig att runda upp, men föredrar nog att butikerna i så fall kunde ha en bössa där man kan lägga i pengar själv, utan att de pushar på genom att fråga. Jag kan tänka mig att många (inklusive jag själv) har svårt att säga nej om kassörskan frågar om man vill runda upp. Jag skulle antagligen känna mig snål och hemsk om jag blev tillfrågad och avböjde. Jag tror att många därför kanske går med på det fast de egentligen inte hade tänkt sig att skänka pengar, eller kanske egentligen inte har råd.

Jag skänker pengar till Barncancerfonden några gånger om året när jag har en slant över och tycker att jag på det sättet drar mitt strå till stacken.
Adamsmamma (2006-12-07 20:30)
Jag menar så här; trots att jag skänker en liten summa varje år så får jag dåligt samvete för att jag inte skänker mer! Urfånigt, jag vet men jag rår inte för det. Jag tänker att jag som har det så bra borde skänka mer till behövande.

Ex: jag klipper mig var sjätte vecka ( är korthårig) om jag hoppade över en klippning och skänkte den summan till välgörande ändamål, hur många barn skulle inte kunna få vaccin mot malaria/bromsmedicin mot HIV/vätskeersättning osv.

Jag tycker att jag unnar mig för mycket "lyx", jag borde göra mer för andra fattiga och sjuka. När jag då får brev hem med sjuka, fattiga och smutsiga barn på kuvertet då får jag dåligt samvete för att jag skänker för lite. Jag vet att detta är en smula hysteriskt, men jag kan inte slå det ifrån mig. Jobbar själv inom vården, är det en yrkesskada?
Barnsidan (2006-12-07 09:55)
Jag fattar inte varför ni tycker att detta är skuldbeläggande? Vem är det som ger skuld (och vem är det som tar emot den)? Jag ser detta som ett fantastiskt sätt att ENKELT bidra. Kan man inte, vill man inte eller känner man att man gör nytta på annat sätt är det SÅKLART ok att avstå. Jag fattar inte hur ni tänker när ni säger "skuldbeläggande".
Adamsmamma (2006-12-05 15:52)
Jag rundar heller inte upp! Dels vill jag själv välja vart mina pengar skall hamna, dels skänker jag årligen en liten summa till olika välgörenheter. T ex Unicef, cancerfonden, demensföreningen och så har jag ett fadderbarn som jag skickar pengar till varje månad (SOS Barnbyar). Till jul och hennes födelsedagar får hon en extra slant.

Men jag tycker att idén med att runda upp är väldigt god. Samtidigt håller jag med Tova, det är jobbigt med dessa skuldpålägg varje jul.
A O (2006-12-04 11:39)
Näh, det gör jag inte. men det är en fin idé.

Jag har redan en rutin att ge pengar i paritet med julklappskostnader till välgörande ändamål. Det trivs jag med.
Åsa Norlander (2006-12-04 11:14)
Verkligen jättebra!!
Jag köper bara julklappar till barnen, men ska försöka runda upp ändå!!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook