Barnsidan - Skoluniform
Meny

Bloggar > Barnsidan > Skoluniform

Skoluniform

Publicerad: 2005-07-04
(kd) vill ha skoluniform
Kristdemokraternas Göran Hägglund vill införa möjlighet för Sveriges skolor att ha klädkod, det vill säga skoluniform. Det ska minska anledningarna till mobbing och att märkeshysterin tar energi från skolarbete. Det ska också minska sexualiseringen av både små kvinnokroppar och manskroppar.

Jag har lite svårt att veta vad jag tycker om det här förslaget. Det låter ju himla bra att i ett nafs bli av med mobbing och sexualisering, för det har vi alldeles för mycket av och alldeles för många mår dåligt av det. Det ju förskräckligt att barn mobbas för de har fel tröja eller att tonårstjejer känner att de måste pressa ner sig i för tajta jeans och ha magtröjor, string och porrsminka sig. Men ändå...ska vi kväsa den formen av identitetssökande?

Att växa upp handlar till en del om trotsa och frigöra sig från föräldrarna, för att på så sätt hitta sin identitet i relation till den modell man sett under uppväxten. Jag tror att val av kläder och stil är en stor hjälp för många unga att hitta sig själva och sin stil, vilket är den yttre förlängningen på identiteten. Det finns så många sätt som vi vuxna och samhället kontrollerar och styr våra barn, och barn är de länge eftersom det är oerhört svårt att skapa sig ett eget liv före 25 år ålder och en högskoleexamen. Ska vi vuxna diktera villkoren för hur våra barn laborerar och mixtrar för att komma fram till sitt uttryck, sin version av identiteten?

Och kommer verkligen all mobbing försvinna så där enkelt? Kommer det också finnas regler för vilka de namn, kroppsformer, glasögonmodeller och hemförhållanden som är garanterat mobbningsfria?

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2005-07-04 22:41)
nä, jag är skeptisk också - men det finns ju grader även i helvetet :)
Barnsidan (2005-07-04 21:38)
jag vet iofs inte hur den här "klädkoden" ska se ut - jag hoppas (o tror!) verkligen inte att det handlar om regelrätta uniformer - utan mer om riktlinjer..?
Christopher (2005-07-04 17:29)
Självklart försvinner inte all mobbing genom ett så enkelt alexanderhugg och det har ingen trott heller. Jag kan däremot tänka mig att de som inte har råd till så flotta kläder kan vara de som gynnas mest av ett sådant här förslag, eller rättare sagt deras föräldrar som slipper köpa dyra märkeskläder för att barnen skall "hänga med". I den meningen kan förslaget vara bra.
Tilia (2005-07-04 11:17)
I Storbritannien kör man med skoluniform. Mobbningen och penalismens hemland. Det går alldeles utmärkt att mobba nån för hår, lukt, namn eller vad som helst, bara man har lust.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook