Barnsidan - Same same but diffrent
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Same same but diffrent

Same same but diffrent

Publicerad: 2005-01-20
Tjatigt att det är att årstiden/säsongen styr vad man kan läsa.
Ett tag prenumerade jag på alldeles för många tidningar och eftersom de alltid kommer inom loppet av samma vecka så blev det till slut lite "stressigt" (ja, snacka om i-landsproblem...) att hinna med att läsa allt. För att läsa glättiga och snygga månadsmagasin är lyx för mig. Så jag sa upp alla prenumerationer, men har nu hakat på både ett och två av de finfina erbjudanden man får i brevlådan. Och då infinner sig känslan av att "mäh - det här har jag ju läst förut... eller?".

Gissa vad ett typiskt januarinummer från Damernas Värld eller Amelia handlar om? Jo - träning - vilka kläder man ska ha, vilka de nya träningstrenderna är och sportikonernas favorituppvärmningstips. Och så ska man peela och smörja bort vinterhud, man ska packa bort januaritrött hår och fila fötter, sova med händerna insmorda i tunna bomullshandskar. Mellan detta fylls tidningen av reklam om 1) nikotinplåster, 2) viktväktarmat och 3) pangerbjudanden från gymet.

Februarinumret av ELLE lovar mig en totalguide till vårmodet. Lagom till vinterrean definitivt är slut. I heminredningstidningarna vimlar det av hjärtan på rulle, mattor och i tallriksform. Sen följs månaderna fram till försommaren av köksspecialer och badrumsspecialer, och allehanda vårtips för trädgården, gardinerna, krukväxterna. Och det är mycket som ska göras; beskära äppelträd, planera frösådden utifrån svulstiga frökataloger, se om komposten, starta byggprojekt utomhus. I maj, juni är temat semester, så gott som alltid ha man fått med en "så gör du din sunkiga gamla balkong till en prunkande oas". Med tanke på allt de fått plats med på de ynka 6kvm undrar man om inte fotografen jobbat med titthålteknik för att ta alla de där bilderna i 16 vinklar. Sen kommer ju givetvis bilderna, köptipsen och gör det själv-tipsen från skärgårdsidyllen. "Marint ska det va". Ralph Lauren och Lexington annonserar.

Nu börjar det bli höst, nu ska vi sitta i soffor och läsa sovrumsspecialer. Och äta goda, hemlagade, och rykande soppor i höstmörkret. Nu blir det också en del SPA-special i damtidningarna, tillsammans med tips för att piffa upp badrummen. Och levande ljus! Vi kan också läsa om vilken lövräfsa som är bäst i test och lite senare hur man förbereder växterna och trädgården för vintern.

Och sen kommer förstås adventstiden och julen. Det frossas i rött, man kan lära sig att binda kransar, man kan i relationsakuten lära sig hur man hller ihop familjen under familjehögtiderna. Det är julklappstips, snyggaste adventsstjärnorna och bästa skinkreceptet. Vi får lära oss om amaryllis och hur kändisarna firar jul och vad de allra mest önskar sig.

Ja, och så är det nyår och hummer och oxfilé på festen som givetvis är matchad med gäster, soffa, tapeter, lövräfsor och allt det där som vi lärt oss under året. Och sen börjar det om, fast ändå inte.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Thomas Althoff (2005-01-20 09:58)
Hur kommer detta sig ? Jo ... det är för annonsörenas planering man gör så, dvs. för att optimera intäkterna.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook